Ești membru? Cont nou / Autentificare

Alte Finanţări

Fundația Comunitară București - În ZONA TA

Solicitanți eligibili Finanțare acordată Termen limită de depunere
organizații non-guvernamentale, neafiliate politic, grupuri de inițiativă, formate din cel puțin 3 persoane care își asumă împreună planificarea și implementarea unui proiect, sau instituții de învățământ de stat care vor desfășura activitățile propuse într-una dintre zonele selectate 15.000 euro per proiect 31 martie 2024, ora 23:59.

Operator de program & Finanțator

În ZONA TA este o acțiune a Platformei de mediu pentru București, program dezvoltat de Fundația Comunitară București și ING Bank România.

Obiective

  • Mobilizarea a 42 de micro-comunități de vecini pentru a colabora în protejarea și îmbunătățirea mediului natural din apropierea locuințelor lor.
  • Consolidarea coeziunii comunitare în jurul unui proiect comun de mediu, cu beneficii pentru toți membrii și gestionat prin contribuția voluntară și implicarea activă a vecinilor.
  • Promovarea implicării locuitorilor din București în gestionarea și îmbunătățirea spațiului public, prin implicarea lor în activitățile comunității.

Buget

Bugetul total pentru finanțarea proiectelor de micro-comunitate este de 345,000 euro pentru următorii doi ani. În această primă rundă de finanțare Fundația Comunitară București își propune să susțină 10-15 proiecte implementate în micro-comunitățile selectate pe această hartă. 

Arii de finanțare

  • Creșterea calității spațiilor verzi existente (de ex. parcuri de cartier, grădini, spații dintre blocuri, curtea școlii, aliniamente stradale etc) și amenajarea de grădini urbane - comunitare care sunt luate în grijă de o comunitate locală;
  • Compostare de proximitate și promovarea consumului responsabil;
  • Soluții reziliente de înverzire a spațiului construit sau de eficientizare energetică  (pereți verzi, permeabilizarea spațiilor betonate, sistem fotovoltaic etc) întreținute de comunitatea locatarilor;
  • Soluții care să ducă la îmbunătățirea ratei de colectare separată a deșeurilor casnice, să încurajeze refolosirea și repararea aparatelor electrocasnice și a altor obiecte voluminoase în comunitate.
  • Parcări și stații pentru repararea bicicletelor și trotinetelor cu scopul încurajării transportului alternativ.

Exemple de activități ce pot fi finanțate

  • Repair cafes: activități comunitare care promovează reparațiile obiectelor și instrumentelor casnice;
  • Biblioteci de obiecte (Library of Things) pentru încurajarea utilizării în comun a unor bunuri materiale;
  • Evenimente de comunitate de schimb de haine/ schimb de cărți, târguri de economie circulară etc;
  • Ateliere comunitare de gătit zero waste și folosirea tuturor resturilor alimentare;
  • Pilotarea de soluții de administrare de deșeuri pentru îmbunătățirea calității apei;
  • Amenajare și întreținere de grădini comunitare urbane (grădini de legume, spații de petrecere a timpului liber în natură, grădina din curtea școlii etc);
  • Amenajare aliniamente stradale pe porțiuni din marile bulevarde aflate în harta propusă;
  • Amplasare de stații de compostare de proximitate în cartiere și ateliere de educație aplicată;
  • Amplasarea de parcări și stații de reparație pentru biciclete și trotinete și activități de mobilizare a comunității pentru folosirea transportului alternativ.

Lista face referire la exemple de activități ce pot fi combinate într-un proiect mai complex, această listă este doar orientativă, nu este exhaustivă.

Exemple de proiecte care NU sunt de interes pentru program

  • Amenajări punctuale, care nu prevăd un plan de întreținere după finalizarea amenajării; 
  • Doar acțiuni de igienizare/ ecologizare a unor zone verzi;
  • Doar activități de informare cu privire la efectele poluării și metodele combaterii acesteia; 
  • Doar campanii de Advocacy sau doar campanii de educație neînsoțite de o etapă de implementare;
  • Doar amplasarea unei stații de compostare, sau doar rasteluri pentru biciclete neînsoțite de un proces de informare și educare a comunității care le va folosi;
  • Doar ateliere sau evenimente punctuale neînsoțite de o etapă de implementare a unor soluții.

Lista este doar orientativă, nu este exhaustivă.

Etape

Etapa 1: Propunerea de idei

În această primă etapă este necesară completarea formularului online, până la data de 31 martie 2024, ora 23:59.

Etapa 2: Selecția de idei

După termenul limită al primei etape, vor fi selectate ideile de proiecte eligibile, ai căror promotori vor fi invitați să participe, în perioada 15 aprilie – 31 mai, la un program intensiv de sprijin pentru dezvoltarea proiectelor propriu-zise, gândit sub forma unui incubator. Lista ideilor eligibile va fi publicată pe site-ul Platformei de mediu pentru București: https://platformademediu.ro/in-zona-ta începând cu data de 10 aprilie 2024.

Selecția ideilor de proiecte eligibile se va realiza de către echipa Fundației Comunitare București pe baza următoarelor criterii:

1. Formularul de înscriere idee de proiect – formular online pus la dispoziție de către Finanțator 

  • completat în limba română; 
  • completat integral, la toate secțiunile sale (acolo unde o secțiune nu se aplică se va face mențiunea N/A). 

2. Coordonatorul de proiect: 

  • vârsta minimă 18 ani;
  • este stabilit cu domiciliul sau desfășoară cel puțin o activitate profesională în București-Ilfov;
  • nu aplică la această finanțare ca reprezentant al unei organizații politice sau societate cu caracter comercial; 
  • nu a fost condamnat penal sau civil și nu se află sub anchetă judiciară în vederea determinării (ne)vinovăției. 

3. Ideea de proiect: 

  • este de interes general și nu realizează activități de natură politică sau comercială;
  • se încadrează în obiectivele generale și ariile de interes ale programului de finanțare;
  • nu realizează activități sau susține cauze care aduc atingere sau discriminează pe considerente de etnie, rasă, sex, orientare sexuală, religie, capacități fizice sau psihice sau apartenența la una sau mai multe categorii sociale sau economice. 
  • se va implementa în una din cele 42 de micro-comunități propuse pe această hartă.

Etapa 3: Incubatorul de proiecte

În perioada 15 aprilie – 31 mai 2024, are loc Incubatorul de proiecte pentru propunerile selectate, ai căror iniţiatori au confirmat disponibilitatea de a participa la programul incubatorului.

În aceste săptămâni vor avea loc între 6 și 8 ateliere de lucru facilitate de experți în timpul cărora participanții vor primi sprijin pentru transpunerea ideilor lor în proiecte fezabile.

Atelierele se vor desfășura fie în cursul săptămânii, joi seara, în intervalul 17:00-20:00, fie în timpul weekendurilor și vor aborda teme precum: planificarea și managementul de proiect, administrarea bugetului, implicarea comunității, comunicarea proiectului, ateliere cu specialiști în domenii de mediu, în funcție de nevoile de dezvoltare ale proiectelor (peisagist, arhitect, urbanist, experți compostare/reciclare etc), precum și un proces de dialog și feedback pe proiectele la nivelul grupurilor de inițiativă și a organizațiilor participante.

În această perioadă participanții își vor scrie proiectele, inclusiv bugetul proiectului și, până pe 31 mai 2024 vor depune online proiectele finalizate pentru evaluarea finală.

Ateliere din cadrul incubatorului de proiecte se vor desfășura la sediul Fundației Comunitare București din str. Mendeleev, nr 5, sector 1, București sau la sediul partenerilor. Programul pe zile și detaliile cu privire la ore și locul desfășurării fiecărei întâlniri vor fi anunțate după 10 aprilie 2024.

Etapa 4 – Selecția proiectelor finaliste

În perioada 1-10 iunie 2024, proiectele finale vor fi evaluate de un juriu format din specialiști în domenii legate de calitatea mediului, organizare comunitară și reprezentanți ai ING Bank România și ai Fundației Comunitare București. Proiectele selectate pentru finanțare vor fi publicate pe site-ul Platformei de mediu pentru București (https://platformademediu.ro/in-zona-ta), după data de 10 iunie 2024.

Etapa 5 – Implementarea proiectelor finaliste

În perioada 10-15 iunie 2024, se vor semna contractele de finanțare, urmând a fi implementate în perioada 15 iunie 2024 - 31 martie 2025.

Pentru mai multe detalii click aici.

Vizualizări: 153
Contact

E-mail: office@fundatiacomunitarabucuresti.ro