Ești membru? Cont nou / Autentificare

Alte Finanţări

Kaufland România & FDSC - Programul „În stare de bine”: Apelul În Stare să Ajut 2023

Beneficiari eligibili Finanțare acordată Perioadă de depunere
  • Organizații neguvernamentale și non-profit, cu naționalitate română, care au dobândit personalitate juridică anterior datei depunerii proiectului, sunt organizate și conduse conform prevederilor legislației care guvernează organizațiile neguvernamentale fără scop lucrativ din România (OG 26/2000 și/sau Legea 21/1924 cu privire la asociații și fundații, cu modificările și completările ulterioare), și anume sunt asociații, fundații sau federații.
  • Crucea Roșie Română și structurile sale cu personalitate juridică;
  • Fundațiile pentru tineret de la nivel județean și ale municipiului București și Fundația Națională pentru Tineret. 
  • valoarea minimă: 30.000 lei per proiect;
  • valoarea maximă: 175.000 lei per proiect.
1 noiembrie 2023 (ora 09:00) - 3 noiembrie 2023 (ora 16:00)

Finanțator

Kaufland România

Operator de program

Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile

Obiectivul programului

Reducerea inegalităților sociale prin intermediul activităților culturale, sportive și de viață sănătoasă derulate pentru grupuri sau comunități vulnerabile și prin acțiuni de dezvoltare organizațională pentru sectorul neguvernamental. 

În perioada 2023-2024, programul se desfășoară prin intermediul a 3 (trei) apeluri succesive de proiecte. Primele 2 apeluri lansate în prima parte a anului 2023 s-au concentrat pe domeniile tradiționale ale programului cultură, sport și viață sănătoasă. Acest apel, apelul 3, intitulat În Stare să Ajut se concentrează asupra unei priorități sociale la nivel național sau regional, specifică anului 2023, și anume prevenția consecințelor negative asociate consumului de droguri în rândul adolescenților. În cadrul proiectelor finanțate prin acest program, toți beneficiarii vor beneficia de tratament egal și nediscriminatoriu, indiferent de gen, sex, vârstă, rasă, religie, orientare sexuală sau țara de reședință.

Eligibilitatea solicitanților

În plus față de criteriile menționate mai sus, Solicitanții și Partenerii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții:

  • respectă valorile democratice și drepturile omului și
  • sunt independente de guvern și de alte autorități naționale, regionale sau locale și
  • sunt independente de persoane juridice cu scop lucrativ și
  • sunt independente de partide politice și
  • sunt direct răspunzătoare pentru elaborarea și managementul proiectului și nu acționează ca intermediari și
  • au dreptul, potrivit statutului, să deruleze activități în domeniul abordat în proiect.

Buget

Bugetul total al al Apelului În Stare să Ajut 2023 este de 1.050.000 lei, la care se adaugă sumele rămase necontractate în cadrul Apelurilor 1 și 2. 

Activități eligibile

Toate activitățile unui proiect trebuie să se desfășoare în România.

Se încurajează implicarea activă a beneficiarilor proiectului și a comunității extinse în activitățile acestuia. Mai jos sunt câteva exemple de acțiuni ce pot fi incluse, în cadrul inițiativelor dezvoltate (lista nu este limitativă):

  • Activități de informare/ conștientizare în cadrul școlilor: programe educaționale în școli pentru a informa adolescenții despre riscurile consumului de droguri și pentru a stimula deprinderea unui stil de viață sănătos, fără comportamente de risc. Aceste programe pot include sesiuni de informare, ateliere interactive și discuții în grup, peer-learning, etc.
  • Activități de vizează combaterea bullying-uluistigmei și discriminării asociate consumului de droguri între elevi și/sau profesor/elevi în contextul consumului de droguri (conștientizare a impactului bullying-ului, formare de lider anti-bullying, grupuri de suport pentru victimele bullying-ului, activități de construire a încrederii și rezilienței, conștientizare privind legătura între bullying și consum de droguri etc);
  • Activități de dezvoltare a rezilienței adolescenților în fața presiunilor sociale (diferențe socio-economice, costuri ridicate asociate traiului de zi cu zi, concurența pe piața muncii, decalajul dintre generații, efectele post COVID-19 etc);
  • Consiliere și asistență psihologică și emoțională acordate tinerilor aflați în risc de consum;
  • Programe de formare și mentorat pentru cadre didactice în vederea abordării temelor privind consumul de droguri;
  • Crearea de grupuri de suport și sau safe space-uri în școală sau în afara acesteia, destinate adolescenților consumatori sau cu risc de consum;
  • Campanii media creative destinate adolescenților, pentru a stimula deprinderea unui stil de viață sănătos, fără comportamente de risc.
  • Activități ce vizează părinții sau aparținătorii legali: sesiuni de informare/formare cu privire la factorii ce influențează consumul, consiliere familială, evenimente comunitare menite să aducă împreună părinții și copiii pentru stimularea prevenției și combaterea efectelor negative asociate consumului de droguri. 

Durata proiectelor

Pentru proiectele înscrise în cadrul Apelului 3 - În Stare să Ajut, durata minima a unui proiect este 3 luni iar durata maximă este de 5 luni (estimăm posibilitatea începerii proiectelor în data de 15 ianuarie 2024, cu dată limită de încheiere 15 iunie 2024)

Înscrierea proiectului

Procedura de înscriere a propunerii de proiect constă în completarea unui formular de cerere de finanțare, printr-un sistem de aplicare exclusiv online, prin intermediul site-ului programului, www.instaredebine.ro.

Etape și criterii de evaluare

Evaluarea propunerilor de proiect se realizează doar pentru propunerile care sunt transmise prin platforma online (adică validate în platformă).

Evaluarea proiectelor în cadrul Apelului 3 – În Stare să Ajut presupune două etape

a) verificarea conformității administrative și a eligibilității,

b) evaluarea tehnico-financiară

A. Verificarea conformității administrative și eligibilității Prin verificarea conformității administrative și a eligibilității se verifică respectarea regulilor impuse în cadrul acestui Ghid al Solicitantului pentru organizație și proiect, completarea tuturor secțiunilor obligatorii ale cererii de finanțare și transmiterea, împreună cu propunerea de proiect, a anexelor solicitate, completate.

B. Evaluarea tehnico-financiară Fiecare cerere de finanțare care îndeplinește criteriul de conformitate administrativă și eligibilitate va intra în etapa de evaluare a calității acesteia (incluzând și bugetul propus) și a capacității solicitantului. Vor fi luate în considerare următoarele aspecte:

  • Relevanța față de program/apel (criteriu eliminatoriu) – Măsura în care nevoia/problema identificată (documentare provocări, grupul țintă afectat/implicat, adaptarea la realitățile actuale, etc) și abordarea ei sunt în concordanță cu obiectivul și domeniile de acțiune ale Programului și ale Apelului. De avut în vedere faptul că proiectele care propun în cadrul intervențiilor doar acțiuni de informare cu privire la consumul de droguri, fără a aborda și alte modalități de intervenție, vor fi considerate nerelevante pentru acest Apel de proiecte.
  • Claritatea nevoii identificate: Nevoia/problema identificată este specifică grupurilor țintă abordate de proiect, sunt foarte clare cauzele problemei/nevoii, iar organizația solicitantă și partenerii acesteia o adresează foarte specific, astfel încât intervenția propusă contribuie la rezolvarea sau ameliorarea acesteia.
  • Beneficiari – Beneficiarii direcți și indirecți sunt clar și strategic definiți, iar nevoile lor sunt abordate corespunzător;
  • Activitățile proiectului – Activitățile sunt realiste și prezentate într-o înșiruire logică, propun o metodologie clară de lucru, țin cont de inițiative asemănătoare sau de alți actori interesați ce ar putea contribui în beneficiul proiectului, contribuie la realizarea obiectivelor proiectului și generează rezultate și efecte care contribuie la rezolvarea sau ameliorarea problemei/nevoii identificate;
  • Riscuri – Riscurile legate de implementarea proiectului sunt bine identificate și analizate și sunt propuse soluții fezabile de abordare a acestora.
  • Efecte – Efectele la nivelul beneficiarilor și/sau comunității sunt descrise realist și corelate cu activitățile realizate în cadrul proiectului;
  • Buget – Costurile propuse sunt realiste, în concordanță cu activitățile propuse și demonstrează un management financiar sănătos.
  • Organizația solicitantă și partenerii – Solicitantul și Partenerii (dacă este cazul) au experiență în management de proiect, gestionare de bugete, implementarea de proiecte în domeniul pentru care solicită finanțare și experiență de lucru cu tinerii și adolescenții.

Evaluatorii vor selecta propunerile de proiect luând în considerare oportunitatea intervenției propuse sau relevanța proiectului comparativ cu alte proiecte susținute în acest Apel. După analiza aspectelor menționate mai sus, echipa de evaluare își rezervă dreptul de a selecta toate, unele sau niciunele din proiectele primite. La finalul acestei etape va fi întocmită o listă a proiectelor propuse spre finanțare și o listă a proiectelor rezervă (dacă este cazul).

Rezultatele etapei de selecție vor fi comunicate solicitanților în contul organizaţiei, în secțiunea Contul meu > Cereri de finanțare. Un mesaj electronic va fi transmis către adresa de email înscrisă în contul realizat pe platforma online.

Decizia de neacceptare a unui proiect depus în cadrul unui apel de proiecte este definitivă. 

Pentru mai multe detalii click aici.

Vizualizări: 275
Contact
  • pentru întrebări referitoare la depunerea proiectului: laura.cireasa@fdsc.ro sau telefonic la 0742.200.894. Persoană de contact: Laura Cireaşă.
  • pentru dificultăți legate de utilizarea sistemului online: support@fdsc.ro sau telefonic la numărul 0757.579.176. Persoană de contact: Sorin Coman
Știri recente
Azi, 18 mai 2024
Ieri, 17 mai 2024