Ești membru? Cont nou / Autentificare

Alte Finanţări

Premiile pentru Promovarea Întreprinderilor Europene în România

Beneficiari eligibili Premii Termen limită de deunere
organizaţii naţionale, localităţi, oraşe, regiuni şi comunităţi, precum şi parteneriate public-private între autorităţi publice şi întreprinzători, programe educaţionale şi organizaţii de afaceri. 6 categorii de premii 09.06.2023

Finanțator

Comisia Europeană

Operator de program

Ministerul Antreprenoriatului și Turismului

Obiectiv

Obiectivul Premiilor pentru promovarea întreprinderilor europene este acela de a răsplăti politicile care promovează antreprenoriatul la nivel local, regional sau naţional. Prin urmare, Premiile se adresează tuturor autorităţilor publice însărcinate cu elaborarea de politici.

Proces de selecţie

Concursul are două etape. Candidații trebuie să concureze mai întâi la nivel național pentru a fi eligibili pentru a concura la nivel european. Pentru concursul național, fiecare țară va selecta 2 concurenți care vor fi nominalizați pentru concursul european.

Un juriu european va alege o listă scurtă de candidați nominalizați. Toți candidații nominalizați la concursurile naționale și europene vor fi invitați să participe la ceremonia de premiere. Ceremonia recunoaște eforturile depuse de câștigători și le oferă acestora ocazia de a se prezenta într-un mediu paneuropean.

Categorii de premii

Există şase categorii de premii:

  • Promovarea spiritului antreprenorial: recunoaşte iniţiativele la nivel naţional, regional sau local, care promovează spiritul antreprenorial în special în rândul tinerilor şi al femeilor.
  • Investiții în competențele antreprenoriale: recunoaște inițiativele la nivel național, regional sau local de îmbunătățire a competențelor antreprenoriale, manageriale și ale angajaților.
  • Sprijinirea tranziției digitale: sprijinirea tranziției digitale a întreprinderilor care le permite să dezvolte, să comercializeze și să utilizeze tehnologii, produse și servicii digitale de orice fel.
  • Îmbunătățirea mediului de afaceri și sprijinirea internaționalizării întreprinderilor: recunoaște politicile și inițiativele inovatoare la nivel național, regional sau local, care fac din Europa cel mai atractiv loc pentru a începe o afacere, a o exploata, a o face să se dezvolte și a o extinde pe piața unică, pentru a simplifica procedurile legislative și administrative pentru întreprinderi și pentru a pune în aplicare principiul "a gândi mai întâi la scară mică" în favoarea întreprinderilor mici și mijlocii.
  • Sprijinirea tranziției durabile: recunoaște politicile și inițiativele de la nivel național, regional sau local care sprijină tranziția durabilă și aspectele de mediu, cum ar fi economia circulară, neutralitatea climatică, energia curată, utilizarea eficientă a resurselor sau biodiversitatea, de exemplu prin dezvoltarea durabilă a competențelor și stabilirea de contacte, precum și prin finanțare.
  • Premiul pentru antreprenoriat responsabil şi global: recunoaşte acţiunile naţionale, regionale şi locale ale autorităţilor sau parteneriatelor public-private care promovează responsabilitatea socială în cadrul întreprinderilor mici şi mijlocii.  Această categorie de premii va recunoaşte, de asemenea, eforturile de promovare a antreprenoriatului în cadrul grupurilor defavorizate, precum şomerii, în special şomerii pe termen lung, imigranţii legali, persoanele cu handicap sau cele aparţinând minorităţilor etnice.

Marele premiu al juriului poate fi ales din orice categorie şi va fi acordat candidatului care prezintă iniţiativa considerată cea mai creativă şi plină de inspiraţie din Europa.

Criterii de premiere

Din moment ce o iniţiativă este considerată eligibilă pentru candidatură, va fi apreciată pe baza meritelor sale antreprenoriale.

Se vor acorda puncte fiecărei candidaturi, în baza următoarelor criterii:

  • Originalitate şi fezabilitate: De ce este proiectul un succes? Care sunt aspectele sale inovatoare?
  • Impactul asupra economiei locale: Furnizarea de cifre pentru a motiva pretenţiile de succes;
  • Îmbunătăţirea relaţiilor părţilor interesate locale: A beneficiat mai mult de o parte interesată în urma punerii în aplicare a acestei iniţiative? De ce au fost implicate şi care este nivelul lor de participare?
  • Transferabilitate: Se poate repeta abordarea în respectiva regiune sau în altă parte în Europa?

Pentru mai multe detalii click aici.

Vizualizări: 99
Contact

Coordonatele Punctului Naţional de Contact

Simona SFETCU – coordonator național EEPA

Consilier Superior

Ministerul Antreprenoriatului și Turismului

Calea Victoriei, nr. 152, sect. 1, CP 010096 București

E-mail: simona_sfetcu@imm.gov.ro