Ești membru? Cont nou / Autentificare

Alte Finanţări

I3: Investiții în inovare interregională

Beneficiari eligibili Finanțare acordată Termen limită de depunere

persoane juridice (organisme publice sau private), înființate într-una dintre țările eligibile, respectiv:

  • state membre ale UE (inclusiv țări și teritorii de peste mări)
  • țări din afara UE
  • Componenta 1: între 4.000.000 și 10.000.000 euro
  • Componenta 2: între 2.000.000 și 3.000.000 euro

Sumele de mai sus nu exclud depunerea/selectarea propunerilor care solicită alte sume.

1 februarie 2022

Finanțator

Comisia Europeană

Operator de program

Agenția Executivă pentru Consiliul European pentru Inovare și IMM-uri (EISMEA)

Buget

Componenta 1: 39.795.300 euro pentru anul 2021 și  36.763.277 euro pentru anul 2022

Componenta 2: 36.005.271 euro pentru anul 2021 și 32.897.448 euro pentru anul  2022

Obiectiv

Obiectivul general al cererii de propuneri este de a sprijini parteneriatele interregionale, în special prin investiții direcționate care vizează accelerarea adoptării pieței și extinderea soluțiilor de inovare la niveluri înalte de pregătire a tehnologiei în domeniile prioritare comune de specializare inteligentă pentru a le ajuta să abordeze barierele trecerea pe piață. Asistența financiară și de consiliere va contribui la accelerarea comercializării și extinderea prin investiții interregionale în inovare, cu potențialul de a încuraja dezvoltarea lanțurilor valorice ale UE.

Cel puțin 70% din grant trebuie să fie alocat investițiilor în companii, în special IMM-uri.

Componente

Cererile de proiecte I3 au două componente:

  • Componenta 1 - sprijin financiar și consultativ pentru investiții în proiecte de inovare interregională

Destinat parteneriatelor mature, cu scopul de a le ajuta să accelereze adoptarea pe piață și extinderea de soluții inovatoare în domenii prioritare comune în materie de specializare inteligentă, precum și să dezvolte un portofoliu de proiecte de investiții. Colaborarea dintre regiunile mai dezvoltate și cele mai puțin dezvoltate este încurajată în cadrul acestei componente. Componenta este orientată în special către întreprinderile mici și mijlocii și întreprinderile nou-înființate care adesea nu dispun de resurse pentru a-și testa ideile, conceptele și inovarea.

  • Componenta 2 - sprijin financiar și consultativ pentru dezvoltarea unor lanțuri valorice în regiunile mai puțin dezvoltate.

Destinat parteneriatelor emergente, cu scopul de a le ajuta să accelereze adoptarea pe piață și extinderea de soluții inovatoare în domenii prioritare comune în materie de specializare inteligentă, precum și să dezvolte un portofoliu de proiecte de investiții. Această componentă vizează, în special, creșterea capacității ecosistemelor regionale de inovare din regiunile mai puțin dezvoltate de a participa la lanțurile valorice globale, precum și a capacității de a participa la parteneriate cu alte regiuni.

Domenii

  • DIGIT

Pentru a debloca potențialul de creștere digitală și pentru a implementa soluții inovatoare (atât pentru întreprinderi, cât și pentru cetățeni), pentru a îmbunătăți accesibilitatea și eficiența serviciilor și pentru a reduce decalajul digital persistent, apelul va sprijini proiecte de investiții interregionale în următoarele domenii:

  • Economia digitală și inovarea
  • Digitalizarea administrației publice
  • Digitalizarea asistenței medicale

Cel puțin 70% din grant trebuie să fie alocat investițiilor în companii.

  • GREEN

Apelul va sprijini investițiile inovatoare în lanțul valoric, stimula economia prin tehnologie verde și va creea o industrie/transport durabilă. De asemenea, se va oferi sprijin investițiilor interregionale în sisteme alimentare durabile, agricultura durabilă, energie curată și eficientă, industrie durabilă, construcție și renovare, mobilitate durabilă, eliminarea poluării și acțiunea climatică.

Cel puțin 70% din grant trebuie să fie alocat investițiilor în companii.

  • MANU

Acest subiect se concentrează pe îmbunătățirea livrării de produse, procese sau servicii noi sau îmbunătățite în industria de producție. În contextul producției avansate; cunoștințele și tehnologiile inovatoare sunt folosite pentru a produce produse complexe și pentru a îmbunătăți procesele pentru a reduce deșeurile, poluarea, consumul de materiale și utilizarea energiei. Robotica, imprimarea 3D și 4D, inteligența artificială, precum și calcularea de înaltă performanță pentru modelare sunt elemente importante în producția avansată.

Se vor sprijini investițiile interregionale în inovare pentru adoptarea de soluții de producție noi sau îmbunătățite, precum și pentru a sprijini industria să facă față provocării digitalizării și să promoveze trecerea către o producție mai durabilă din punct de vedere ecologic (ambiția de zero poluare pentru un mediu lipsit de toxici).

Cel puțin 70% din grant trebuie să fie alocat investițiilor în companii.

Activități eligibile

Instrumentul I3 finanțează proiecte de investiții interregionale în inovare în cadrul priorităților comune de specializare inteligentă (S3) în domeniul Instrumentului de investiții interregionale în inovare (I3) care au loc în regiunile participante la S3.

Criterii de eligibilitate

Pentru a fi eligibili, solicitanții (beneficiarii și entitățile afiliate) trebuie:

  • să fie persoane juridice (organisme publice sau private)
  • să fie înființate într-una dintre țările eligibile, adică:
    • statele membre ale UE (inclusiv țările și teritoriile de peste mări)
    • țări non-UE: țările SEE enumerate și țările asociate la Instrumentul I3 sau țările care sunt în negocieri în curs pentru un acord de asociere și în care acordul intră în vigoare înainte de semnarea granturilor (lista țărilor participante)

Beneficiarii și entitățile afiliate trebuie să se înregistreze în Registrul Participanților — înainte de depunerea propunerii — și vor trebui validate de către Serviciul Central de Validare (Validare REA). Pentru validare, li se va solicita să încarce documente care arată statutul juridic și originea.

Alte entități pot participa în alte roluri ale consorțiului, cum ar fi parteneri asociați, subcontractanți, terți care oferă contribuții în natură etc.

Criterii de evaluare

Propunerile vor trebui să urmeze procedura standard de depunere și evaluare (depunere într-o etapă + o procedură de evaluare în două etape).

În prima etapă, va exista o preselecție pe baza a 2 criterii de atribuire, și anume:

  • relevanța având în vedere obiectivele generale ale apelului
  • calitatea echipei de proiect și aranjamentele de cooperare

În a doua etapă, propunerile de succes vor fi evaluate în raport cu:

  • relevanța 
  • calitatea proiectării și implementării proiectului
  • eficiența costurilor
  • impact

Pentru mai multe detalii, click aici.

Descarcă ghidul aferent Componentei 1

Descarcă ghidul aferent Componentei 2

Vizualizări: 453
Contact
  • Pentru întrebări individuale despre sistemul de trimitere prin portal: biroul de asistență IT.
  • Întrebările care nu sunt legate de IT trebuie trimise cu 3 zile lucrătoare înainte de termenul limită de depunere la următoarea adresă de e-mail: EISMEA-I3-INSTRUMENT@ec.europa.eu
Știri recente
Azi, 29 aprilie 2024
Ieri, 28 aprilie 2024