Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

CE avertizeaza: “Daca dovediti ca banii europeni sunt eficient cheltuiti si aduc valoare adaugata, veti avea argumente solide in negocierile pentru urmatorul pachet financiar”

Pana ajungem la eficienta si calitate ne impiedicam de absorbtie

Viitorul politicii de coeziune naste discutii aprinse la Bruxelles. Propunerea financiara aflata in dezbatere este de 346 miliarde de euro la nivelul UE pentru 2014-2020, dar “sunt tari care doresc reducerea alocarii cu 30%, iar argumentul acestora este rata scazuta de absorbtie a unora dintre statele membre”, a afirmat Leonard Orban in deschiderea conferintei “Fondul Social European in contextul perspectivei financiare 2014 – 2020”. Romania are in momentul de fata o absorbtie de 6,4%, cea mai scazuta dintre toate statele membre ale UE.

Banii trebuie cheltuiti eficient si pe proiecte de calitate...

Peter Stub Jorgensen, director in cadrul Directiei Generale pentru Ocupare, Afaceri Sociale si Incluziune a Comisiei Europene, a incurajat Romania, afirmand ca “prima perioada financiara este intotdeauna una foarte dificila. Toate statele membre s-au confruntat cu dificultati la inceput. Aveti insa programe operationale stabile si care raspund nevoilor de dezvoltare ale Romaniei”.

Deocamdata propunerea CE este ca alocarea financiara din instrumentele structurale acordata Romaniei sa ramana aceeasi. Oficialul de la Bruxelles a atras, insa, atentia ca “este foarte important ca banii europeni sa fie cheltuiti eficient si sa isi dovedeasca utilitatea. Este singurul argument in negocierile pentru viitorul pachet financiar. Angajarile financiare vor fi agreate pana la sfarsitul lui 2013. Mai aveti un an si jumatate, iar fiecare zi conteaza!”.

Orban: Haideti sa incetam practica de a finanta proiecte doar in ideea de a cheltui banii!


“Preocuparea majora a momentului este implementarea adecvata a programelor operationale finantate din Fondul Social European in asa fel incat proiectele viabile si valoroase aflate in implementare sa isi atinga obiectivele pentru care au fost aprobate. Este momentul sa invatam din lectiile pe care le-am avut in utilizarea FSE in actuala perioada de programare”, a declarat ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban. De acum inainte, se va acorda ”o atentie sporita instituirii unor instrumente viabile care sa asigure finantarea unor proiecte cu adevarat valoroase pentru societate si pentru dezvoltarea unei economii cu o baza structurala solida”, a adaugat Orban.

La absorbtie mititica, politicienii propun masuri dure. Pentru stabilirea coerenta a prioritatilor nationale politicienii propun un Consiliu!

“Este momentul sa infiintam Consiliul National al fondurilor europene”, a declarat Claudia Boghicevici care a propus ca acesta sa fie in coordonarea Ministerului Muncii.

“Atragerea fondurilor europene este o problema de siguranta nationala. Cei care nu isi vor face treaba vor pleca din sistem“, a atras atentia Gabriel Berca, ministrul Administratiei si Internelor, care da si o veste buna functionarilor din AM PODCA: “Am luat decizia de a suplimenta personalul AM cu 16 oameni cu experienta”, masura salutata de oficialii de la Bruxelles.

Orban a declarat ca a cerut Autoritatilor de Management POSDRU si PODCA “aplicarea unor reguli mult mai dure, mult mai severe, in ceea ce priveste accesul la finantare, eligibilitatea proiectelor si cheltuirea banilor”. Inasprirea regulilor va intra in vigoare in cel mai scurt timp, ministrul apreciind ca “este o pregatire a ce se va intampla in 2014 – 2020”.

Raluca Preluca,
Dragos Jaliu,
www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 133