Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Blocarea de fonduri UE pentru Romania: cum sunt afectati beneficiarii proiectelor

Neregulile gasite fie de auditul intern, fie de catre expertii Comisiei Europene in cheltuirea fondurilor europene risca sa trimita beneficiarii finantarilor in incapacitate de plata daca autoritatile centrale nu se grabesc cu „remedierea neregulilor", avertizeaza consultantii pe fonduri structurale.

Comisia Europeana a confirmat intreruperea platilor pe Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) la inceputul acestei saptamani, in timp ce beneficiarii fondurilor sunt supusi unor verificari incrucisate si trebuie sa faca o multime de raportari suplimentare.

In acelasi timp, autoritatile centrale au incercat sa calmeze situatia spunand ca nu exista, momentan riscuri pentru beneficiari de vreme ce platile sunt blocate doar la nivelul managementului de sistem. O alta promisiune vine din partea Autoritatii de Management, alaturi de optimismul Palatului Victoria, ca problemele din sistemul de control POSDRU ar putea fi remediate "in cateva saptamani", in cel mai bun caz pana in luna martie, astfel incat beneficiarii proiectelor sa nu fie afectati.

Problemele anterioare ale Romaniei, precum blocarea de anul trecut a platilor pe Programul Operational Regional (POR) si mai apoi decizia Guvernului de a suspenda pentru o perioada de aproape sase luni decontarile catre Comisia Europeana pentru verficari interne complica ecuatia suspendarii de acum, de pe POSDRU. Experti pe proiecte din fonduri structurale au explicat pentru Adevarul care sunt solutiile si pericolele intreruperii platilor anuntata saptamana aceasta de Bruxelles.

"Procedural vorbind, aceasta intrerupere nu ar trebui sa afecteze direct beneficiarii de proiecte pentru ca, prin aceasta masura, se stopeaza temporar doar cash-flow-ul dintre Romania si Comisie. In realitate, lucrurile s-ar putea sa nu fie atat de simple. Desi, teoretic, statul roman nu are vreo restrictie in ceea ce priveste efectuarea de plati catre beneficiari, practic aici intervine capacitatea Romaniei de a suporta financiar din bugetul de stat rambursarile catre beneficiari", a explicat Dragos Jaliu, partener al Structural Consulting Group - www.fonduri-structurale.ro.

 

Ce spun cifrele oficiale despre situatia platilor POSDRU


Potrivit acestuia, din ultima situatie a ratei de absorbtie, se poate observa ca exista un decalaj foarte mare intre „absorbtia interna" (plati catre beneficiari) care la sfarsitul lunii ianuarie era de 15,6% si „absorbtia reala" (decontari efective de la Comisia Europeana), de doar 5,55%.

Practic, statul roman a decontat deja sume importante de bani catre beneficiari, urmand sa le recupereze la randul sau de la CE. Desi un oarecare decalaj este justificat - fluxurile financiare beneficiari-statul roman - Comisia Europeana nu circula instant, ci cu o anumita periodicitate, vorbim totusi de o diferenta de 10 puncte procentuale intre cei doi indicatori - absorbtie interna si absorbtie reala, a mai explicat Jaliu.

In cazul POSDRU, decalajul este si mai adanc. Platile catre beneficiari se ridica la circa 4,088 miliarde de lei (25,62%), statul roman primind pana in acest moment decontari de numai 819 milioane lei de la Comisie (5,48%).

"Intreruperea platilor pe POSDRU ar putea afecta, asadar, in mod indirect beneficiarii, bugetul de stat urmand sa fie incarcat in continuare cu sume de bani platite, dar care nu se intorc de la Bruxelles", mai precizeaza expertul pe fonduri europene.

Consecintele greselilor anterioare in cheltuirea banilor UE


Decalajul este explicat si de faptul ca, in perioada iulie-decembrie 2011, Romania nu a mai trimis declaratii de cheltuieli spre rambursare la Bruxelles ca o masura preventiva dupa constatarea problemelor in sistemul achizitiilor publice pe Axa 2 a Programului Operational Regional.

Expertii consultati de Adevarul au mai precizat ca masura impusa pentru POSDRU vine intr-un moment delicat, existand deja o presiune asupra bugetului de stat.

"Depinde foarte mult de capacitatea financiara a Romaniei daca vor fi afectati sau nu beneficiarii. Cu siguranta, AM POSDRU nu va opta pentru anuntarea oficiala a intreruperii platilor catre beneficiari (mai ales ca nu exista o ratiune obiectiva pentru a fi luata o astfel de masura), insa este posibil sa fie amanata solutionarea unor cereri de rambursare, cunoscut fiind faptul ca in acest moment procesarea rambursarilor in termen de maxim 45 de zile in cazul POSDRU este mai degraba o exceptie, decat o regula", a mai precizat Dragos Jaliu.

Sursa: www.adevarul.ro

Vizualizări: 267