Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Ciolos: “PAC nu este o operatiune Robin Hood! Nu va lua bani de la fermele mari pentru a ii oferi fermelor mici”

“Industria agro-alimentara in Europa se poate constitui intr-un stimulent major pentru crearea de locuri de munca si pentru dezvoltare.  De aceea cred intr-o Politica Agricola Comuna puternica, sustinuta de un buget solid. De aceea cred ca mentinerea platilor directe catre sectoarele agricole este o alegere strategica pe care trebuie sa ne-o asumam”, a declarat, ieri, comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Dacian Ciolos, intr-o intalnire cu fermierii din Marea Britanie.

Comisarul european a vorbit, in principal, despre reforma si viitorul Politicii Agricole, subliniind faptul ca “daca PAC se doreste a fi o politica orientata spre viitor, nu se mai pot justifica platile directe bazate pe referinte istorice de acum zece ani”. Potrivit acestuia, “noua Politica Agricola Comuna va continua sa sustina veniturile fermierilor, dar sprijinul va fi mai bine adaptat la nevoile obiective ale acestora”.

Ciolos a aratat ca “daca dorim ca aceste plati sa continue, ele trebuie sa fie acceptabile din punct de vedere social. Dar aceasta nu este o operatiune Robin Hood! PAC nu va lua bani de la fermele mari si sa ii ofere fermelor mici. Mai mult decat atat, banii rezultati din introducerea unor plafoane nu vor fi transferati altor state membre ale UE, ei vor ramane in cadrul aceluiasi stat”. Ideea sustinuta de comisar vizeaza limitarea, intr-un sens amplu, a platilor neconditionate sau directionarea mai eficienta a platilor catre “inovare sau catre alte masuri care includ competitivitatea”.

Finantarea Politicii Agricole Comune


Bugetul propus de Comisia Europeana pentru 2014 – 2020 reprezinta, in ceea ce priveste agricultura, o inghetare a surselor de finantare la nivelul anului 2013. Ciolos considera ca “in contextul economic actual, aceasta este o abordare decenta. Trebuie sa fim constienti de faptul ca exista o presiune politica puternica pentru reducerea bugetului PAC”. Lideri europeni (printre care Cameron, Sarkozy, Merkel) au sustinut inca din 2010 intr-o scrisoare deschisa adresata presedintelui Barroso ca “provocarea Uniunii Europene in anii urmatori nu va fi sa cheltuie mai mult, ci sa cheltuie mai bine”.

In aceasta nota, Ciolos subliniaza ca “propunerile pentru bugetul UE in perioada financiara 2014 – 2020 prevad 4,02 miliarde de euro destinate cercetarii si inovarii in agricultura si in lanturile de aprovizionare, dublu fata de suma disponibila in prezent”.

Raluca Preluca,
www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 94