Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Replica la articolul "388.000 euro fonduri europene pentru 8,5 metri patrati si vipere de stepa"

Referitor la articolele aparute in mass media zilei de 15 iunie 2007, pe subiectul protejarii unei specii de vipera din judetul Alba, Ministerul Mediului face urmatoarele precizari:

Proiectul se numeste „Salvarea viperei de stepa din Transilvania” si vizeaza actiuni de conservare a unei specii catalogate drept prioritara la nivel european. Aceasta specie, a fost redescoperita in Romania in anul 2002 in judetul Alba. Principalele actiuni prevazute in proiect se refera la achizitionarea a 220 hectare de teren, arendarea altor 35 de hectare pentru o perioada de 4 ani, construirea unui centru de informare cu multiple functii: laborator, birou de informare, resedinta pentru rangeri, plantarea unui gard viu, reconstructia ecologica a habitatelor afectate precum si elaborarea unui plan de management.

Prin urmare, nu este vorba de un sit de 8,5 metri patrati, asa cum se afirma in mai multe publicatii care au abordat acest subiect. Cat priveste finantarea proiectului mentionat anterior, acesta a obtinut 488,837 Euro din totalul de 651,783 Euro prin programul LIFE (instrument financiar al UE). Aceasta suma inseamna maximum de cofinantare prin LIFE, respectiv 75% din costurile unui proiect. Asadar, implicarea Ministerului Mediului in derularea acestui proiect nu este una de natura financiara. Beneficiarul proiectului (ONG CRIM) este cel care a semnat contractul de cofinantare cu Comisia Europeana, si are obligatia de a asigura din surse proprii partea sa de finantare si este singurul responsabil pentru modul in care cheltuieste fondurile europene.

In ceea ce priveste locatia acestui sit, mentionam ca aceasta are un caracter secret, tocmai in vederea asigurarii succesului implementarii proiectului, pentru a evita cresterea artificiala a preturilor terenurilor in zona si evitarea uciderii intentionate a specimenelor sau a recoltarii ilegale a acestora din natura.

Locatia va fi mentinuta secreta pana la incheierea actiunii de achizitie a celor 220 ha. Mai mult chiar, contractul de finantare dintre Comisia Europeana si ONG-ul beneficiar stipuleaza foarte clar la articolul 15.1, ca: „The Commission and the beneficiary/partners undertake to preserve the confidentiality of any document, information or other material communicated to them in confidence, disclosure of which could harm the other party. The parties shall remain bound by this obligation beyond the closing date of the project.” In acelasi timp, acelasi ONG - Centrul de Initiativa pentru Mediu din Cluj Napoca a depus un alt proiect la Administratia Fondului pentru Mediu care vizeaza campanii de informare si educare a comunitatii locale, privind protejarea acestei reptile pe cale de disparitie. Proiectul se numeste „Vipera ursinii rakosiensis din Transilvania” si prevede actiuni de informare si constientizare a publicului precum si sesiuni de instruire in cinci sate din judetul Alba, aflate in imediata apropiere a habitatului viperei ursinii rakosiensis. Valoarea totala a proiectului este de 276.000 lei, din care AFM sustine 61,95%, respectiv suma de 171.000 lei (aproximativ 50.000 de euro).

Informatii de background

Programul LIFE reprezinta instrumentul financiar al UE pentru mediu. LIFE sustine financiar dezvoltarea unor solutii novatoare pentru problemele de mediu cu care se confrunta UE, conservarea capitalului natural si dezvoltarea durabila. Gestionarea programului Life este centralizata la nivel european si este asigurata de catre Comisia Europeana, tocmai in vederea garantarii caracterului paneuropean al acestuia (Comisia Europeana lanseaza competitia de proiecte, evalueaza propunerile de proiecte din punct de vedere tehnic, selecteaza, cofinanteaza si monitorizeaza implementarea celor mai bune propuneri, in limita

fondurilor alocate). Suportul financiar care se acorda prin Programul LIFE reprezinta un credit nerambursabil ce acopera o parte din costurile totale ale proiectului (pana la maxim 75%) aprobat de catre Comisia Europeana, cealalta parte fiind asigurata de catre beneficiarul proiectului.

Pana la data aderarii, in calitate de stat asociat, Romania a fost eligibila pentru doua componente ale acestuia: Life-Mediu si Life-Natura. Prin LIFE-NATURA se acorda suport financiar pentru actiuni de conservare a capitalului natural, prin punerea in practica a prevederilor din Directiva 92/43/CEE privind conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice si din Directiva 79/409/CEE privind conservarea pasarilor salbatice.

Sursa: Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile

Vizualizări: 86