Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Propunerea CE privind realocarea fondurilor necheltuite, primita cu reticenta de catre Parlamentul European

Ieri, 13 februarie 2012, Parlamentul European a dezbatut propunerea Comisiei Europene de realocare a 82 de miliarde de euro din fondurile ramase necheltuite din FSE si FEDR catre sustinerea IMM-urilor si combaterea somajului in randul tinerilor.

Dezbaterea a adus in discutie eficacitatea politicii de coeziune, o eventuala realocare a fondurilor sugerand faptul ca aceasta nu si-a atins obiectivele, anume cresterea economica si ocuparea fortei de munca. Astfel, in pofida contractarii si cheltuirii a peste 70% din alocarea financiara pentru perioada de programare curenta, propunerea Comisiei poate genera o falsa impresie asupra performantelor politicii regionale, Parlamentul avertizand CE asupra riscului de subminare a increderii in rezultatele politicii de coeziune.

Totodata, Parlamentul a evidentiat faptul ca regiunile si ceilalti stakeholderi trebuie implicati intr-o masura cat mai mare in reprogramarea fondurilor structurale.

Desi parlamentarii europeni care au luat cuvantul in cadrul dezbaterii au evidentiat faptul ca sunt dispusi sa sustina initiative care sa conduca la absorbtia fondurilor, la sprijinirea IMM-urilor si la combaterea somajului in randul tinerilor, o intrebare importanta adresata Comisiei a fost cum vede aceasta punerea efectiva in aplicare a propunerii de realocare, mai ales in conditiile in care comisarul pentru politica regionala, Johannes Hahn, a admis ca „ramane la latitudinea fiecarui Stat Membru sa hotarasca daca doreste sau nu sa-si adapteze programele in acest sens”.

Anamaria Ravar,
Cristina Pojoga
www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 77