Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Ansamblul Mitropolitan din Iasi va fi reabilitat cu fonduri europene

Elena Udrea, ministrul dezvoltarii regionale si turismului, a semnat vineri, 20 ianuarie 2012, contractul "Valorificarea turistica a Ansamblului Mitropolitan din Iasi", prin care se vor restaura sase monumente istorice - Catedrala Mitropolitana, Catredrala veche, Palatul Mitropolitan, Biblioteca ecumenica „D. Staniloae”, Cancelaria Mitropolitana, Caminul monahal „Sfântul Gheorghe” si Casa „Epivata”.

Proiectul, care se va desfasura pe parcursul a 42 de luni, este finantat prin Programul Operational Regional si are are o valoare totala de 60.215.216,33 lei, din care 47.668.202,52 lei finantare nerambursabila. Prin proiect se urmareste reabilitarea Ansamblului Mitropolitan Iasi in vederea introducerii acestuia in circuitul turistic cultural-istoric si a valorificarii potentialului turistic al Municipiului Iasi.

Pe langa lucrarile de restaurare si amenajare vizate, proiectul urmareste, de asemenea, crearea a trei noi locuri de munca pentru doi ghizi turistici si un muzeograf si atragerea unui numar mai mare de vizitatori inca din primul primul an dupa finalizarea investitiei.

„Iasiul, capitala culturala a Moldovei, avea nevoie de o asemenea investitie si de inca multe altele, pentru ca aici se gasesc o multime de obiective de patrimoniu, care trebuie puse in valoare. Nu este doar o datorie morala aceea de a ne ingriji de ceea ce ne-au lasat inaintasii, ci si o oportunitate de a creste prestigiul locului si de a valorifica economic resursele culturale si istorice” a declarat ministrul Elena Udrea.

Sursa: MDRT

Vizualizări: 131