Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Conditii mai bune de trai pentru varstnici cu ajutorul fondurilor europene

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru a anuntat semnarea unui important contract destinat investitiilor in domeniul social la nivelul Polului de Crestere Brasov. Proiectul, in valoare totala de aproape 7 milioane lei, face parte din Planul Integrat de Dezvoltare a Zonei Metropolitane Brasov si a fost depuse spre finantare la sediul ADR Centru din Alba Iulia, in cadrul Axei Prioritare 1 a Programului Operational Regional.


Municipiul Brasov si zona sa metropolitana a fost desemnat, prin HG nr. 998/2008 ca pol de crestere la nivelul Regiunii Centru. In acest areal se realizeaza cu prioritate investitii din programele cu finantare comunitara si nationala. Prin intermediul Axei prioritare 1 a Programului Operational Regional, in polul de crestere Brasov se finanteaza investitii in infrastructura urbana si pentru imbunatatirea calitatii vietii, pe baza Planurilor Integrate de Dezvoltare (PID) care pot contine mai multe proiecte individuale, axate pe dezvoltarea infrastructurii, in domeniul social, sau pentru sprijinirea mediului de afaceri.


Cererea de finantare cu titlul „Reabilitare camin pentru persoane varstnice din municipiul Brasov”, are valoarea totala de 6,89 milioane lei, suma solicitata din fonduri nerambursabile fiind de peste 5,44 milioane lei. Prin semnarea acestui contract se vizeaza cresterea calitatii vietii pentru persoanele varstnice din arealul Polului de Crestere Brasov, deoarece se vor face investitii la cele sapte corpuri de cladire din care este format Caminul pentru persoane varstnice.


Obiectivele specifice ale acestui proiect sunt de a eficientiza furnizarea de servicii sociale destinate persoanelor varstnice prin reabilitarea termica a peste 11.000 mp constructii, fiind prevazuta contorizarea individuala a celor 7 corpuri de cladire in cadrul Caminului pentru persoane varstnice din cartierul ”Noua” al Municipiului Brasov. Se vor realiza lucrari de izolare a peretilor exteriori, lucrari de finisaje la interior si separarea utilitatilor pe corpuri. Prin aceasta interventie se vor reduce costurile de functionare ale caminului. Sumele economisite prin eficientizarea energetica vor fi redirectionate catre diversificarea portofoliului de servicii oferite.


Cresterea calitatii serviciilor oferite in cadrul Caminului pentru persoane varstnice se bazeaza si pe reabilitarea a 285 mp baza de tratament si dotarea acesteia cu aparatura si mobilier specific. Astfel, se va renova interiorul bazinului de inot si a anexelor sale, fiind achizitionate echipamente specifice, necesare bazei de tratament: cada de hidroterapie, cada galvanica, aparat pentru aerosoli, aparat pentru tratament cu unde scurte, aparat de magnetoterapie, vacuumterapie, aparate pentru sala de gimnastica etc. Toate lucrarile vor tine cont si de cresterea nivelului de accesibilitate in Caminul pentru persoane varstnice, care va fi asigurata prin amenajarea spatiului de acces in cladire in conformitate cu nevoile beneficiarilor.


La nivelul Polului de Crestere Brasov, Programul Operational Regional gestionat de ADR Centru are alocata suma de peste 74 milioane euro, pentru investitii in infrastructura, pentru cresterea calitatii vietii si pentru atragerea turistilor in zona. Planurile integrate, dezvoltate de administratia publica locala si de partenerii locali, incep deja sa fie tot mai prezente in viata locuitorilor. Se vad deja lucrari ale caror rezultate finale vor aduce beneficii directe pentru cetateni, atat celor din municipiul Brasov, cat si celor din zona adiacenta sau vizitatorilor Regiunii Centru. Avem deja depuse 24 de proiecte pentru Polul de Crestere Brasov, a caror valoare totala este de peste 116 milioane euro. Dintre acestea, cinci cereri de finantare sunt deja contractate si astfel sunt atrase direct peste 14 milioane de euro, fonduri nerambursabile. In plus, in scurt timp vor fi contractate inca sase proiecte, prin care se solicita inca 20 milioane de euro. Munca echipelor de implementare ale acestor proiecte a inceput deja, iar acum intervine profesionalismul si implicarea in a duce la bun sfarsit activitatile propuse si finantate prin proiecte, pentru a asigura absorbtia eficienta a fondurilor europene. Din partea noastra municipiul Brasov va beneficia de tot sprijinul necesar, deoarece astfel de proiecte vor genera dezvoltarea pe lunga durata a regiunii”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.


Sursa: ADR Centru

Vizualizări: 123