Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

AM-urile si OI-urile, obligate prin lege sa proceseze cererile de rambursare in maxim 45 de zile lucratoare!

Guvernul a aprobat, in sedinta de ieri, 22 decembrie 2011, o Ordonanta de Urgenta care modifica, printre altele, si OUG nr. 64/2009 privind gestionarea financiara a instrumentelor structurale si utilizarea acestora pentru obiectivul convergenta.

Potrivit modificarilor si completarilor aprobate de Guvern, autoritatile de management si organismele intermediare sunt obligate sa proceseze cererile de rambursare de la beneficiarii proiectelor finantate din fonduri comunitare in termen de maximum 45 de zile lucratoare de la data primirii acestor cereri.


Acest termen poate fi intrerupt de maximum doua ori,
pentru perioade de pana la 5 zile lucratoare, pentru depunerea de catre beneficiar a unor documente aditionale sau clarificari solicitate de autoritatea de management sau de organismul intermediar.

Nedepunerea de catre beneficiar a documentelor sau clarificarilor solicitate atrage respingerea, partiala sau totala, dupa caz, a cererii de rambursare.

De asemenea, Guvernul a decis includerea integrala in bugetul Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului a sumelor necesare finantarii proiectului pan-european de cercetare ”Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP)”, prima facilitate de cercetare paneuropeana care va fi construita in estul Europei, pe Platforma Bucuresti – Magurele. Beneficiarul acestui proiect este Institutul National de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara – Horia Hulubei (IFIN-HH). La acest proiect vor mai participa Ungaria si Cehia, iar finantarea se va realiza din fonduri europene.

O alta masura adoptata ieri de Guvern prevede faptul ca pentru proiectele ex-ISPA transferate integral sau partial in cadrul POS Transport si POS Mediu, recuperarea cheltuielilor efectuate din fonduri ex-ISPA se realizeaza cu sume din instrumente structurale cuvenite a fi rambursate beneficiarilor acestor proiecte.

Recuperarea se face prin Autoritatea de management/Autoritatea de certificare si plata, dupa autorizarea cheltuielilor de catre Autoritatile de management, conform prevederilor legale comunitare si nationale.

Pentru proiectele ex-ISPA transferate integral sau partial in cadrul POS Transport si POS Mediu, recuperarea cheltuielilor efectuate din fonduri ex-ISPA se realizeaza cu sume din instrumente structurale cuvenite a fi rambursate beneficiarilor acestor proiecte, prin Autoritatea de management/Autoritatea de certificare si plata, dupa autorizarea cheltuielilor de catre Autoritatile de management, conform prevederilor legale comunitare si nationale.

Pentru componentele proiectului ex-ISPA Reabilitarea si imbunatatirea sistemelor de alimentare cu apa si canalizare in orasele Deva si Hunedoara, transferate in cadrul Programului Operational Sectorial Mediu, recuperarea cheltuielilor efectuate se realizeaza cu sume din instrumente structurale cuvenite a fi rambursate beneficiarului acestui proiect, prin Autoritatea de management, dupa autorizarea cheltuielilor de catre Autoritate.

Procentul, termenele si conditiile de acordare si recuperare a prefinantarii se stabilesc in normele metodologice de aplicare a actului normativ adoptat ieri, care urmeaza sa fie aprobate prin Hotarare de Guvern.

Sursa: www.gov.ro

Vizualizări: 183