Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Un nou fond european pentru politicile UE in domeniile pescuitului si afacerilor maritime

Comisia Europeana a propus un nou fond pentru politicile UE in domeniile pescuitului si afacerilor maritime pentru perioada 2014-2020: Fondul european pentru pescuit si afaceri maritime (EMFF).

Fondul va contribui la indeplinirea obiectivelor ambitioase ale reformei politicii comune in domeniul pescuitului si va ajuta atat pescarii in tranzitia spre pescuitul sustenabil, cat si comunitatile costiere in diversificarea economiilor lor.

Fondul va finanta proiecte care creeaza noi locuri de munca si imbunatatesc calitatea vietii de-a lungul coastelor Europei. Se va reduce birocratia, astfel incat beneficiarii sa aiba cu usurinta acces la finantare.

Maria Damanaki, comisarul european pentru afaceri maritime si pescuit, a declarat: „Acest nou fond va accelera cresterea economica si va crea locuri de munca in sector. Nu se vor mai cheltui bani pentru construirea unor nave mari. Pescariile artizanale si acvacultura vor fi beneficiarele acestei orientari ecologice a bugetului pentru politica comuna in domeniul pescuitului.”

Acest nou fond va inlocui nu doar fondul existent, Fondul european pentru pescuit, ci si cateva alte instrumente. Pachetul financiar propus este de 6,5 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020.

Context

Sprijinirea principiilor de mediu, economice si sociale ale reformei politicii comune in domeniul pescuitului EMFF va fi un instrument fundamental pentru reforma politicii comune in domeniul pescuitului, propusa de Comisie in luna iulie. Tranzitia spre sustenabilitate impune cateva schimbari radicale ale modului in care pescuim – iar fondul va oferi pescarilor stimulentele de care au nevoie, astfel incat pescuitul sa dauneze mai putin ecosistemelor marine, sa se poata pune capat supraexploatarii, iar tendinta spre diminuarea stocurilor de peste sa fie inversata.

In timp ce atenuam presiunea asupra stocurilor, oferindu-le timp sa se refaca, comunitatile care depind de pescuit vor trebui sa gaseasca surse de venit alternative. EMFF le va ajuta sa gaseasca modalitati inovatoare de a spori valoarea adaugata a capturilor lor si sa-si diversifice economia.

Dar EMFF nu este doar un catalizator pentru tranzitia spre sustenabilitate si spre o buna performanta economica. EMFF este, de asemenea, un mijloc de realizare a agendei sociale a Comisiei. Sotiile/sotii joaca adesea un rol fundamental in cadrul activitatii de pescuit a familiei. Acum, sotiile/sotii vor putea primi sprijin pentru formare profesionala sau pentru alte activitati economice legate de pescuit. Organizatiile de producatori vor fi ajutate sa-si planifice productia pentru a raspunde cererii pietei si a-si comercializa produsele intr-un mod care sa fie pe masura asteptarilor unui public din ce in ce mai exigent.

Un pescuit inteligent si ecologic
In pofida cuantumului de 1,7 miliarde EUR cheltuit din anii '90 si pana in prezent pentru dezmembrarea navelor, flota UE sufera in continuare de supracapacitate, deoarece dezafectarea navelor a fost compensata de modernizarea tehnologica a flotei ramase. Prin urmare, banii nu vor mai merge spre dezmembrare, ci vor fi utilizati pentru activitati productive din punct de vedere economic si social. Diversificarea este una dintre ele. Pana acum, initiativele ascendente au dat rezultate excelente in domeniile legate de pescuit, de exemplu in prelucrare, catering sau turism. EMFF va consolida acest tip de inovare plasat sub responsabilitatea comunitatii. Deoarece flotele costiere artizanale raman esenta economiei multor comunitati costiere, va fi intensificat ajutorul destinat sprijinirii lor.

De asemenea, noul fond va sprijini proiectele inovatoare, precum inlocuirea plaselor de pescuit cu unelte mai selective, in vederea reducerii capturilor aruncate inapoi in mare, sau dezvoltarea unor noi tehnologii care ar putea reduce impactul pescuitului si al acvaculturii asupra mediului.

O acvacultura inteligenta si ecologica

Acvacultura are un potential urias de reducere a dependentei noastre de importuri. Ofera locuri de munca de inalta calitate in zonele rurale si pune o hrana sanatoasa pe mesele europenilor. Fondul se va stradui sa stimuleze aceasta industrie intr-un mod sustenabil, rasplatind inovarea si promovand, totodata, ramuri noi ale acvaculturii, de exemplu acvacultura in scopuri nealimentare.

Sprijinirea parteneriatului dintre oamenii de stiinta si pescari

Faptul de a avea date corespunzatoare privind starea stocurilor de peste si a mediului marin in general are un rol esential in reforma politicii comune in domeniul pescuitului, iar EMFF va furniza fonduri suficiente pentru culegerea de date, monitorizare si control. Deoarece nu are sens ca cei care lucreaza pe mare (pescarii) si cei care studiaza marea (oamenii de stiinta) sa traiasca in lumi separate, EMFF ii va incuraja sa lucreze impreuna pentru a gasi modalitati de a exploata resursele naturale in mod sustenabil.

Un singur fond pentru pescuit si politica maritima integrata

Politica maritima integrata din 2007 a instituit legaturi intre sectoare maritime care au fost intotdeauna compartimentate si gestionate in mod izolat. EMFF va acorda sprijin unor proiecte precum amenajarea spatiului maritim, supravegherea maritima integrata si cunoasterea mediului marin. Acestea sunt exemple de cazuri in care integrarea poate contribui la evitarea suprapunerilor si la reducerea costurilor printr-o mai buna cooperare si coordonare transsectoriala. Includerea in EMFF a politicii maritime va garanta o coerenta sporita si va contribui la realizarea unor sinergii intre cele doua ramuri de politica.

Simplificare
Normele care guverneaza EMFF vor fi armonizate cu cele privind alte fonduri ale UE. Acest lucru va usura viata beneficiarilor si a autoritatilor nationale. EMFF va face parte din noul cadru strategic comun, care va garanta ca toate fondurile existente ale UE vor colabora in mod coerent, evitand suprapunerile si dublarile.

Cum functioneaza fondul

Noul fond va fi utilizat pentru cofinantarea, impreuna cu statele membre, a proiectelor realizate. Bugetul total va fi alocat statelor membre in functie de importanta sectorului pescaresc din fiecare tara. Apoi, se vor aplica principiile gestiunii partajate intre Comisie si statele membre. Fiecare stat membru elaboreaza un program operational pentru perioada de programare, specificand modul in care intentioneaza sa cheltuiasca banii care ii sunt alocati. Dupa ce Comisia aproba acest program, statul membru decide exact care proiecte urmeaza a fi finantate. Atat eligibilitatea actiunilor care urmeaza a fi sprijinite, cat si punerea in aplicare a programului sunt monitorizate de statele membre si de Comisie.

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 100