Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Precizari ale MAEur referitoare la rezultatele reverificarilor efectuate asupra achizitiilor publice pentru cheltuielile declarate la CE

Avand in vedere unele relatari din presa referitoare la rezultatele reverificarilor efectuate asupra achizitiilor publice pentru cheltuielile declarate de autoritatile romane la Comisia Europeana vizand proiecte finantate din fonduri structurale si de coeziune, Ministerul Afacerilor Europene (MAEur) face urmatoarele precizari:

1. Ministerul Afacerilor Europene a transmis Comisiei Europene la 31 octombrie 2011 informatiile referitoare la indeplinirea conditiilor pentru reluarea rambursarilor de plati de la Comisia Europeana pentru proiectele finantate din instrumente structurale.


2. Documentele furnizate Comisiei Europene la 31 octombrie 2011 contin si rezultatele reverificarilor efectuate de catre autoritatile romane pe proiectele finalizate sau in curs de implementare a caror derulare a avut o componenta de achizitii publice.


3. Conform reglementarilor comunitare, aceste verificari au fost efectuate de fiecare autoritate de management responsabila cu gestiunea fondurilor comunitare.


4. Verificarile au fost realizate pe esantioane reprezentative in cazul Programului Operational Regional (POR) si la toate proiectele din cadrul celorlalte programe operationale.


5. Acolo unde sunt constatate nereguli, autoritatile de management stabilesc si aplica corectii financiare corespunzatoare. Corectiile financiare stabilite de catre autoritatile de management pot fi contestate de catre beneficiarii proiectelor vizate


6. Corectiile se stabilesc in urma constatarii unor nereguli in aplicarea legislatiei, care nu implica automat intentia de frauda. Suspiciunile de frauda sunt semnalate Departamentului de Lupta Antifrauda (DLAF) conform prevederilor legale in vigoare.


7. Datele furnizate Comisiei Europene de Ministerul Afacerilor Europene reprezinta situatia la 31 octombrie 2011; procesul de confirmare a suspiciunilor de nereguli si de stabilire, acolo unde este cazul, a corectiilor financiare este inca in derulare, corespunzator procedurii de constatare.


8. Pana la sfarsitul lunii decembrie, autoritatea romana de audit va analiza reverificarile realizate de autoritatile de management si va trimite evaluarea sa Comisiei Europene.


9. Rezultatele reverificarilor efectuate asupra achizitiilor publice pentru cheltuielile declarate la Comisia Europeana vizand proiecte finantate din fonduri structurale si de coeziune (situatia de la 31 octombrie) se gasesc in anexa. Reverificarile au vizat in special cele cinci programe operationale finante din Fondul European de Dezvoltare Regionala si Fondul de Coeziune. Cele doua programe finantate din Fondul Social European (FSE) – POS DRU si PODCA – contin proiecte care implica o componenta extrem de redusa de achizitii publice.

 

Sursa: Ministerul Afacerilor Europene

Vizualizări: 78