Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Regiunea Bucuresti-Ilfov, una din fruntasele absorbtiei fondurilor alocate prin POR

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Bucuresti-Ilfov (ADRBI), in colaborare cu Ministerul Afacerilor Europene a organizat, miercuri, 16 noiembrie o noua intalnire BI Regio Café pentru a discuta despre stadiul implementarii POR la nivelul regiunii Bucuresti-Ilfov.

In prima parte a discutiei a fost prezentat stadiul absorbtiei banilor europeni alocati prin POR in regiunea Bucuresti-Ilfov, iar in aceasta privinta situatia este destul de buna avand in vedere ca aproape toate sumele alocate fiecarui DMI au fost epuizate si se preconizeaza ca in primul trimestru al anului 2012 toate proiectele vor fi in faza de contractare.

Statistica realizata de cei de la ADRBI arata ca au fost contractate 174 de proiecte cu o suma totala de 632.794.878,24 lei, iar domeniul major de interventie cel mai “atractiv” este 3.4. “Reabilitarea /modernizarea/ dezvoltarea si echiparea infrastructurii preuniversitare, universitare si a infrastructurii pentru formare profesionala continua” proiectele depuse depasind cu aproximativ 700% alocarea financiara. Printre beneficiarii cei mai activi din Regiunea Bucuresti - Ilfov se numara Consiliul Judetean Ilfov si Primaria Sectorului 2, dar si Primaria Chitila si Primaria Vidra.

Autoritatile publice se confrunta in continuare cu probleme in derularea procedurilor de achizitii publice

Dat fiind faptul ca aproximativ 80% din beneficiarii POR in Regiunea Bucuresti-Ilfov sunt autoritati publice, au fost relatate principalele obstacole intalnite de acestea. In primul rand, startul tardiv al elaborarii proiectelor s-a pus pe seama faptului ca inceputul perioadei financiare a coincis cu perioada alegeriilor locale din 2008, axandu-se astfel, pe reorganizarea primariilor decat pe scrierea proiectelor. Apoi, efectuarea achizitiilor publice constiuie o mare problema pentru autoritati deoarece functionarii nu sunt inca familiarizati cu procedura. Din randul altor beneficiari, ONG-urile au probleme cu acreditarile, iar microintreprinderile “nu stiu inca sa faca proiecte”.

Iustina Sacalus
www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 157