Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Producatorii agricoli vor primi ajutoare de stat in valoare totala de circa 200 milioane euro pentru 2011-2012

Executivul a aprobat, in sedinta de ieri, o hotarare de guvern care reglementeaza acordarea de ajutoare de stat producatorilor agricoli pentru perioada 2011-2012, in valoare totala de aproximativ 200 de milioane de euro, circa 779 milioane de lei, a anuntat primul-ministru Emil Boc.

Cea mai mare parte a alocarii aprobate se refera la ajutorul de stat pentru motorina utilizata in agricultura, si anume, 380 milioane lei din cele 779 milioane lei aprobate ieri de Guvern.

Seful Executivului a mentionat ca decizia de alocare a acestor bani reprezinta un element direct si pragmatic de sustinere a acestui sector, prin contributia bugetului de stat.

"Sustinerea agriculturii este vitala pentru Romania, atat pentru faptul ca avem capacitatea de a hrani cu potentialul Romaniei 80 de milioane de oameni, cat si pentru faptul ca tot ceea ce investim in agricultura nu poate fi delocalizat. Investitiile in agricultura sunt si raman in Romania", a declarat premierul Emil Boc.

La randul sau, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Valeriu Tabara, a detaliat modul de alocare a ajutoarelor de stat destinate producatorilor agricoli pentru 2011-2012, pe care Guvernul le-a aprobat in sedinta de ieri.

Ajutoarele se acorda crescatorilor de pasari si porcine pentru realizarea angajamentelor asumate in ceea ce priveste bunastarea si protectia animalelor - suma de 350 de milioane de lei - si pentru activitatile de ecarisaj - suma de 5,815 milioane de lei.

Sprijinul financiar aprobat de Guvern include, de asemenea, ajutoarele de stat pentru motorina utilizata in agricultura - suma de 380,995 milioane de lei - precum si plata primelor de asigurare - 42,549 milioane de lei - pentru a veni in sprijinul producatorilor agricoli si incurajarea acestora sa asigure culturile agricole, animalele, pasarile si familiile de albine.

Platile vor incepe dupa data de 16 octombrie 2011 si se vor incheia in decembrie 2012, in functie de categoria producatorilor agricoli beneficiari ai acestor ajutoare de stat.

Totodata, primul-ministru a precizat ca exista resursele financiare pentru a asigura diversele categorii de plati pentru sustinerea fermierilor si agriculturii. In acest context, a amintit ca din 16 octombrie vor incepe si platile pentru suprafata, adica avansurile din bani europeni, in valoare de 42 de euro pe hectar. Platile directe, adica diferenta pana la 172 de euro pe hectar (130 de euro pe hectar), vor fi facute incepand cu luna decembrie 2011.

Totalul sumei care va reprezenta plata avansului pentru agricultori va fi de 400 de milioane de euro, iar totalul sumei care va fi platita sub forma platilor directe, din bani europeni, va reprezenta 900 de milioane de euro - mai mult cu 200 de milioane de euro fata de anul 2010 - la care se adauga suma de 500 de milioane de euro din fonduri nationale.
 
La randul sau, ministru Agriculturii a mentionat ca suprafata pentru care se acorda aceste plati este de 9,4 milioane de hectare, urmand ca 1,08 milioane de agricultori sa beneficiaze de acest sprijin. Ministrul Valeriu Tabara a subliniat ca fata de anul 2010, cand suma alocata pentru subventie a fost de 1,8 miliarde de euro, pentru 2011 vor fi platite 2,6 miliarde de euro, asta inseamna un plus de 800 de milioane de euro.

Totodata, ministrul Agriculturii a aratat ca vor fi acordate unele forme de sprijin pe Axa II, pentru zonele de munte, zonele defavorizate si masuri de agromediu, in suma de 420 de milioane de euro. Din aceasta suma, 82%, reprezentand 340 de milioane de euro, reprezinta fonduri europene, iar 18%, adica 80 de milioane de euro, reprezinta cofinantarea nationala.

Sursa: www.gov.ro

Vizualizări: 100