Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Beneficiarii POSDRU: „Noile prevederi ne afecteaza cash-flow-ul proiectelor. Trebuie eficientizata rambursarea!”

Protestul de saptamana trecuta de la sediul AM-ului a demonstrat, in mod clar, faptul ca beneficiarii POSDRU se simt nedreptatiti de prevederile noului set de modificari ale contractelor de finantare care se refera la micsorarea prefinantarii, solicitarea restituirii prefinantarilor primite si necheltuite in termen de 12 luni, precum si la marirea termenului contractual de solutionare a cererilor de rambursare.

Sub ce forma sunt acestia afectati, cati dintre beneficiarii cu proiecte in implementare se gasesc in situatia de a returna prefinantarile necheltuite si care sunt motivele necheltuirii banilor?

Pentru a raspunde acestor intrebari, echipa Structural Consulting™ Group - www.fonduri-structurale.ro a solicitat opinia beneficiarilor prezenti la protestul de saptamana trecuta si a derulat, in perioada 8-16 septembrie 2011, un sondaj de opinie cu privire la impactul generat de noua decizie a AM POSDRU.

Beneficiarii au nevoie de mai multa rigoare in respectarea contractelor si de un dialog real si constructiv cu AM-ul


Cele 33 de organizatii beneficiare de fonduri europene prin POSDRU - ONG-uri, societati comerciale, universitati si autoritati publice locale - care au participat la sondaj au declarat in mod unanim ca noua decizie are un impact negativ asupra cash-flow-ului proiectelor si ca aceasta a fost adoptata in mod netransparent, fara consultarea beneficiarilor si fara o analiza de impact prealabila: „Avem nevoie de contracte ferme, care sa ne permita o previziune, o planificare solida si o activitate serioasa, nu sub semnul amenintarii lipsei de bani, incapacitatii onorarii contractelor, salariilor etc.”, declara reprezentantul unei societati comerciale; „Implementarea de proiecte inseamna previziune, strategie, activitati, termene, pe care nu le poti respecta in astfel de conditii”, declara si reprezentantul unei autoritati publice locale.

Lipsa unor consultari prealabile cu beneficiarii atunci cand se pregatesc modificari importante, cu impact asupra implementarii proiectelor, este, alaturi de intarzierea rambursarilor, una dintre nemultumirile recurente ale beneficiarilor POSDRU.

„Intelegem ca nu sunt bani, dar este inacceptabil sa se publice o astfel de modificare fara o consultare prealabila a beneficiarilor”, declara reprezentantul unui ONG, respondent in cadrul sondajului.

„Ne este clar ca lipsa de fonduri pentru prefinantari si pentru acoperirea cererilor de rambursare este una reala”, admite si Bianca Buzetto, director dezvoltare in cadrul Fundatiei Dezvoltarea Popoarelor, prezenta la protestul de saptamana trecuta de la sediul AM POSDRU . „Ea nu poate fi solutionata, insa, atat de drastic si prin masuri unilaterale ca restituirea prefinantarilor si micsorarea acestora”, a declarat aceasta pentru  www.fonduri-structurale.ro .

Motivele necheltuirii prefinantarii trebuie analizate de la caz la caz

Referitor la obligatia de restituire a prefinantarilor necheltuite in termen de 12 luni, AM POSDRU arata, saptamana trecuta, intr-un comunicat oficial, ca masura a fost luata ca urmare a unei analize ce reflecta faptul ca beneficiarii nu au cheltuit suficient din prefinantarile acordate. Conform AM-ului, din cele aproximativ 600 de milioane de euro virate in perioada decembrie 2008 – 31 august 2011 sub forma de prefinantari, prin cererile de rambursare depuse si solutionate s-a acoperit doar 14% din volumul total al avansurilor.

Beneficiarii POSDRU nu considera, insa, ca acesta este un indicator suficient pentru a aplica o astfel de masura pentru toate proiectele. „Situatiile sunt diferite de la implementator la implementator”, declara Bianca Buzetto de la Fundatia Dezvoltarea Popoarelor. „Spre exemplu, organizatia noastra are in derulare un proiect pe economie sociala, care a intrat in implementare anul trecut pe sistemul de prefinantare intr-o singura transa, de 40%. Pana in acest moment, nu am consumat toata prefinantarea primita, pentru ca, de altfel, din organizarea activitatilor, nici nu era prevazut acest lucru. In anul 2 de implementare urmeaza sa deschidem structurile de economie sociala, deci toata achizitia de echipamente era prevazuta in anul 2, clar cu un impact mare la nivelul cheltuielilor”, a aratat aceasta.

Alti beneficiari se confrunta cu probleme legate de procedurile impuse de OI-uri si de blocajele in solutionarea rambursarilor. „Desi AM-ul ne spune sa depunem cat mai multe cereri de rambursare pentru a justifica cheltuirea banilor, la OI POSDRU MECTS nu poti depune o noua cerere de rambursare decat dupa solutionarea celei anterioare. Iar cum la acest OI solutionarea unei cereri de rambursare poate ajunge si la 7-8 luni, este evident faptul ca nu putem justifica la timp cheltuirea prefinanarilor primite”, a declarat pentru  www.fonduri-structurale.ro, reprezentantul unui ONG important la nivel national, prezent la protestul de saptamana trecuta.

Un sfert din participantii la sondajul derulat de Structural Consulting™ Group - www.fonduri-structurale.ro au declarat ca se confrunta cu problema returnarii prefinantarii:

  • 25% dintre respondenti au mentionat ca nu cheltuisera, pana in momentul participarii la sondaj, prefinantarea primita, sumele estimate a fi returnate situandu-se intre 200.000 lei si 2 milioane de lei/proiect;
  • 15% au declarat ca nu primisera, inca, prefinantarea solicitata, deruland proiectele din fonduri proprii pana la virarea banilor;
  • restul de 60% au mentionat ca, pana la publicarea Deciziei, cheltuisera, deja, toata prefinantarea primita.

Intarzierea rambursarilor - problema principala

Pentru ca proiectele sa nu fie afectate atat de grav de noile prevederi, „AM-ul si OI-urile trebuie sa-si imbunatateasca capacitatea de procesare a cererilor de rambursare”, este de parere directorul de dezvoltare al Fundatiei Dezvoltarea Popoarelor, Bianca Buzetto.

De ritmul lent al rambursarilor se plang atat participantii la sondaj, cat si beneficiarii prezenti la protestul de saptamana trecuta. „Problema principala, pe care am spus-o de nenumarate ori, este rambursarea. Noi avem o cerere de rambursare depusa la OI POSDRU MECTS in luna iulie, am fost si ne-am interesat si ni s-a spus ca probabil prin ianuarie vor ajunge sa se uite peste ea”, a declarat un alt participant la protestul de saptamana trecuta.

Si reprezentantul Fundatiei Dezvoltarea Popoarelor confirma blocajul in solutionarea cererilor de rambursare de la OI-ul din cadrul Ministerului Educatiei. „Termenul de solutionare a rambursarilor depinde foarte mult de la organism intermediar la organism intermediar. Spre exemplu, la OI POSDRU Bucuresti-Ilfov rambursarile se fac intr-un ritm bun si nu avem nimic de reprosat. Insa, pentru OI din cadrul Ministerului Educatiei situatia este cu totul alta”, a declarat Bianca Buzetto, adaugand ca organizatia pe care o reprezinta a depus la acest OI o cerere de rambursare in ianuarie, care abia acum, la sfarsitul lunii septembrie, urmeaza sa fie aprobata.

De asemenea, peste 60% dintre participantii la sondaj derulat de Structural Consulting™ Group - www.fonduri-structurale.ro au mentionat ca se confrunta cu perioade de rambursare cu mult peste 45 de zile, care „afecteaza total modul de gandire si programare a activitatilor” (reprezentant Universitate).

„Daca rambursarile s-ar face in termenele contractuale, nu am mai avea atatea probleme financiare pe proiecte”, „Timpii de raspuns sunt foarte mari, ar trebui angajati mai multi oameni”, spun participantii la sondaj, aratand, astfel, ca beneficiarii POSDRU sunt pregatiti sa participe la un dialog constructiv cu AM-ul in vederea identificarii de solutii pentru eficientizarea mecanismului absorbtiei.

Noile prevederi vor „strangula” initiativele organizatiilor mici de la nivelul comunitatilor


In opinia Biancai Buzetto, director dezvoltare in cadrul Fundatiei Dezvoltarea Popoarelor, cele mai afectate de noile prevederi vor fi organizatiile mici, care lucreaza la nivelul comunitatilor.

Noua decizie va conduce la „strangularea tocmai a initiativelor de la nivelul comunitatilor”, derulate de organizatiile mici, care sunt cel mai aproape de beneficiarii finali ai proiectelor (grupurile tinta). Pentru aceste organizatii, un procent mai mic de prefinantare fata de cel preconizat inseamna ca vor trebui sa asigure, la inceput, o suma mai mare din fonduri proprii pentru implementarea proiectelor, lucru care se poate dovedi dificil, daca nu chiar imposibil, in conditiile capacitatii scazute de fundraising si a accesului limitat la credite .

Desi neincrezatori in posibilitatea de a gasi intr-un timp atat de scurt alte surse financiare care sa suplineasca prefinantarea pe care se bazau si pe care fie n-o vor mai primi, fie vor trebui sa o restituie, cei mai multi beneficiari participanti la sondaj sunt insa determinati sa nu renunte la proiectele pe care le au in implementare si sa incerce sa gaseasca solutii pentru a nu intra in blocaj financiar: „Nu vom dormi cateva nopti pentru a regandi calendarul implementarii si cheltuielile”, declara reprezentantul unui ONG.

***

La sondajul derulat de Structural Consulting™ Group - www.fonduri-structurale.ro au participat 33 de beneficiari POSDRU, structura respondentilor fiind urmatoarea:
  • 48,48% din sectorul ONG;
  • 36,36% din mediul de afaceri;
  • 9,1% din autoritati publice locale;
  • 6,06% din mediul academic (universitati).

Cristina Pojoga,
www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 168