Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

PNDR: Noi intrebari frecvente pentru potentialii beneficiari

Pentru a veni in sprijinul beneficiarilor si potentialilor beneficiari ai PNDR, APDRP publica periodic, in cadrul newsletter-ului elaborat de aceasta institutie, o serie de intrebari frecvente.

Intrebare: Doresc sa accesez Masura 112 si sa cultiv porumb zaharat. Va rog sa im spuneti daca sunt obligat sa cultiv doar soiuri din Catalogul oficial al soiurilor de plante de cultura din Romania sau pot sa cultiv orice soi de porumb zaharat. De exemplu, soiul de porumb zaharat SPIRIT F1 este un soi olandez foarte bun dar nu este inscris in catalogul plantelor.

Raspuns: In cadrul exploatatiei trebuie sa respectati legislatia in vigoare privind soiurile de plante cultivate. Cu alte cuvinte, veti respecta Catalogul plantelor. Acest Catalog se actualizeaza anual de autoritatile competente si este posibil ca soiul mentionat sa fie introdus in viitor.

Intrebare: In cadrul carei Masuri din PNDR pot fi realizate investitii care vizeaza fabricarea peletilor?

Raspuns:
Prin PNDR, sunt finantate investitii in utilaje de brichetat pentru obtinerea peletilor, astfel:

  • Prin Masura 121 ,,Modernizarea exploatatiilor agricole” este eligibila investitia pentru infiintarea unei plantatii de salcie precum si investitii in utilaje de brichetat pentru obtinerea peletilor daca acestia sunt folositi ca sursa de energie regenerabila in propria ferma.
  • Prin Schema de ajutor de stat N 578/ 2009 sunt finantate investitii pentru valorificarea reziduurilor forestiere (rumegus, lemn inutilizabil industrial etc.) in utilaje de brichetat pentru obtinerea peletilor utilizati in producerea de energie din surse regenerabile. Energia din surse regenerabile obtinuta in urma realizarii investitiilor mentionate trebuie utilizata exclusiv in activitatea proprie.
  • Prin Masura 312 - ,,Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de microintreprinderi” sunt finantate investitiile in utilaje de brichetat pentru obtinerea peletilor cu conditia ca materia prima pentru obtinerea peletilor sa nu fie din productia proprie.

Avand in vedere ca prin PNDR nu pot fi finantate acelasi tip de investitii prin mai multe masuri, nu este posibila finantarea investitiei pentru infiintarea unei plantatii de salcie precum si investitia in utilaje de brichetat pentru obtinerea peletilor prin Schema de Ajutor de stat N 578/ 2009.

Pentru a vizualiza mai multe intrebari frecvente atat din cadrul PNDR, cat si din cadrul altor programe operationale, click aici

Cristina Pojoga,
www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Newsletter APDRP – Martie 2011

Vizualizări: 133