Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Principalele societati de investitii in cercetare si dezvoltare din UE prevad o crestere cu 5% pe an a eforturilor de inovare

Principalele societati de investitii in cercetare si dezvoltare (C&D) cu sediul in UE se asteapta ca investitiile lor sa creasca cu 5% pe an in perioada 2011 – 2013, ceea ce reprezinta mai mult decat dublu fata de asteptarile de anul trecut si constituie o crestere semnificativa fata de 2009, cand aceste societati si-au redus investitiile cu 2,6%.

De asemenea, potrivit datelor furnizate in cadrul unei anchete de societatile respondente, in medie, 27% din vanzarile lor anuale se datoreaza produselor inovatoare introduse pe piata in ultimii trei ani, ceea ce demonstreaza din nou ca inovarea este esentiala pentru succesul pe plan comercial si pentru crearea de locuri de munca.

Aceste cifre au fost publicate ieri de Comisia Europeana in cea de-a sasea editie a Anchetei UE privind tendintele societatilor in domeniul investitiilor in cercetare si dezvoltare, o analiza a previziunilor in materie de investitii in C&D a celor 1 000 de societati europene cu cele mai mari investitii in acest domeniu. Studiul a fost realizat pe un esantion substantial de 205 societati.

Comisarul pentru cercetare, inovare si stiinta, Máire Geoghegan-Quinn, a declarat: „Ancheta ofera informatii economice pozitive si motive de optimism prudent pe termen mediu, dat fiind ca cercetarea si dezvoltarea reprezinta un motor esential al cresterii durabile si al crearii de locuri de munca. Insa daca dorim sa realizam obiectivele strategiei Europa 2020, inclusiv cresterea ponderii in PIB a investitiilor in C&D pana la 3%, va fi necesar ca investitiile prevazute pentru perioada 2011 2013 sa se concretizeze. De asemenea, va fi nevoie, in anii urmatori, de o rata mai mare de crestere a investitiilor private in C&D, atat in ceea ce priveste marile societati repertoriate in cadrul anchetei, cat si IMM urile. In plus, va trebui sa realizam o Uniune a inovarii in Europa, pentru ca investitiile in C&D sa devina mai atractive aici decat in alta parte".

Societatile respondente estimeaza ca investitiile in C&D pe care le realizeaza in UE vor creste cu 3% pe an in urmatorii trei ani. Desi aceasta rata de crestere este mai mica decat cea prevazuta pentru investitiile lor in C&D in alte regiuni ale lumii, societatile respective se asteapta totusi sa-si localizeze in UE 75% din investitii. Conform estimarilor, ponderea investitiilor in C&D realizate de aceste societati va creste cel mai mult in China (25%), urmata de Japonia (17%), de alte tari europene (8%), de India (8%) si de SUA si Canada (5%).

Aceasta tendinta – identica in trei din cele patru anchetele anterioare – arata ca societatile cu sediul in UE doresc sa profite de cresterea economiilor emergente, ramanand totodata puternic orientate spre UE. Acest lucru este confirmat de cifrele furnizate de societatile respective cu privire la valoarea nominala a investitiilor in C&D care, potrivit estimarilor, va inregistra o crestere de 2,2 miliarde de euro in urmatorii trei ani in UE si de 2,7 miliarde de euro in afara UE.

Principalii factori identificati ca avand un efect pozitiv asupra inovarii au fost disponibilitatea personalului calificat si cea a sprijinului acordat de sectorului public, printre altele sub forma de granturi si stimulente fiscale. Importanta a fost considerata si colaborarea cu alte entitati, cum ar fi institutiile de invatamant superior.

Factorii perceputi ca avand un efect negativ asupra tuturor sectoarelor au fost costurile legate de garantarea respectarii drepturilor de proprietate intelectuala (DPI) si timpul necesar pentru a obtine protectia acestora. Se evidentiaza astfel importanta incurajarii unui regim de DPI care sa favorizeze inovarea, context in care propunerea de brevet unitar la nivelul Uniunii Europene va constitui o evolutie semnificativa.

In octombrie 2011 Comisia Europeana isi va publica urmatorul tablou de bord al investitiilor in cercetarea si dezvoltarea industriala din Uniunea Europeana (EU Industrial R&D Investment Scoreboard), care prezinta topul celor mai mari 1 000 de societati de investitii in C&D din UE si al celor mai mari 1 000 din afara UE, pe baza investitiilor reale realizate in 2010.

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 97