Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Se reduce cofinantarea Romaniei la proiectele UE, de la 15% la 5%

Comisia Europeana a decis astazi o serie de masuri care ar trebui sa aduca o contributie semnificativa la relansarea unora dintre economiile din UE care se confrunta cu cele mai mari dificultati.

Conform propunerii, atat Romania cat si alte cinci state membre (Greciei, Irlandei, Portugaliei, Letoniei si Ungariei) vor putea sa-si diminueze contributia la proiectele pe care le cofinanteaza in prezent impreuna cu Uniunea Europeana. Comisia pune la dispozitia celor 6 state membre o cofinantare UE suplimentara, esentiala pentru proiectele de impulsionare a cresterii si a competitivitatii din aceste tari. Prin urmare, ele vor putea sa-si diminueze contributia in cadrul cofinantarii, intr-un moment in care bugetele lor nationale sunt supuse unei presiuni considerabile; in acest mod, programele care nu au fost inca executate din lipsa de fonduri nationale vor putea sa fie lansate si sa injecteze bani in economie.

Suma totala de care vor beneficia cele 6 state membre este de 2,884 miliarde euro, impartita astfel: Romania - 714 milioane euro, Grecia – 879 milioane euro, Ungaria – 308 milioane euro, Irlanda – 98 milioane euro, Letonia – 255 milioane euro si Portugalia 629 milioane euro.

Aceste propuneri constituie un raspuns exceptional la circumstante exceptionale. Accelerarea acestor fonduri, impreuna cu programele de asistenta financiara, demonstreaza angajamentul Comisiei de a impulsiona prosperitatea si competitivitatea tarilor cel mai grav afectate in urma crizei financiare – contribuind in acest mod la un fel de „Plan Marshall” pentru redresarea economica. Aceasta decizie va injecta fonduri esentiale in economiile nationale, reducand necesitatea de cofinantare a proiectelor din bugetele nationale.” a declarat Presedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso. Acesta a mai adaugat „Invit Parlamentul European si Consiliul sa aprobe de urgenta aceasta decizie, pentru ca fondurile sa ajunga pe teren pana in cursul primei parti a anului urmator.

Masura nu reprezinta o finantare noua sau suplimentara, ci permite plata anticipata a unor fonduri deja alocate in cadrul politicilor UE privind coeziunea, dezvoltarea rurala si pescuitul. Contributia UE va creste pana la o valoare maxima de 95%, daca acest lucru va fi solicitat de unul dintre statele membre in cauza. Aceasta masura ar trebui sa fie insotita de stabilirea unei ordini a prioritatilor in favoarea proiectelor axate pe crestere si ocuparea fortei de munca, de exemplu privind formarea lucratorilor, crearea unor clustere de intreprinderi sau investitiile in infrastructura de transport. In acest fel se poate mari nivelul executarii si al absorbtiei fondurilor si se pot injecta bani suplimentari in economie mai rapid.

Masura vizeaza statele membre care au fost cel mai grav afectate de criza si care primesc sprijin financiar in cadrul unui program prin intermediul mecanismului privind balanta de plati pentru tari din afara zonei euro (Romania, Letonia si Ungaria) sau prin intermediul mecanismului european de stabilizare financiara pentru tari din zona euro (Grecia, Irlanda si Portugalia).

Comisia va cere Consiliului si Parlamentului European sa adopte propunerea, printr-o procedura legislativa accelerata, pana la sfarsitul lui 2011, pentru a permite ca proiectele foarte importante sa fie transpuse in realitate cat mai curand posibil.
Aceasta masura de completare are o natura exceptionala si temporara si va lua sfarsit de indata ce statele membre vor inceta sa primeasca fonduri in cadrul programelor de asistenta financiara.

Pentru a contribui la absorbtia fondurilor, Comisia coopereaza cu statele membre in cauza pentru a elimina blocajele, a consolida capacitatea administrativa si a accelera punerea in aplicare si utilizarea fondurilor pe teren. In cazul specific al Greciei, Comisia a stabilit un grup operativ care o va ajuta sa puna in aplicare masurile prevazute de programul de ajustare economica si va lua toate masurile necesare pentru a asigura o absorbtie mai rapida a fondurilor UE.

Mirela Sacalus,
www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 172