Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Fondurile europene ofera o noua sansa copiilor aflati in situatii de risc din localitatea Sacele

Semnarea unui nou contract de finantare nerambursabila aduce peste 2,8 milioane lei fonduri nerambursabile Centrului de zi pentru copii aflati in situatii de risc din localitatea Sacele, judetul Brasov. Contractul de finantare a fost semnat pe 21.07.2011, la sediul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru din Alba Iulia.

Fondurile solicitate sunt destinate lucrarilor de reabilitare a cladirii centrului, mobilarea si dotarea acestuia cu echipamente. Aproximativ 100 de copii din localitatea Sacele care se afla in situatii de risc, vor beneficia de serviciile sociale de calitate ale centrului pentru a avea sansa de a se dezvolta normal. Fondurile solicitate sunt alocate din bugetul DMI 3.2 destinat reabilitarii si modernizarii infrastructurii sociale.

Destinatarii proiectului, depus de catre Primaria municipiului Sacele in parteneriat cu Fundatia pentru Asistenta Sociala si Tineret, sunt copiii din localitate cu varste cuprinse intre 7 si 17 ani, aflati in situatii de risc social.

Cei 100 de copii ce vor beneficia de activitatile centrului provin din medii dezavantajate unde educatia si ingrijirea sunt deficitare si neglijate, motive pentru care familia nu reuseste sa le ofere stil de viata echilibrat. Proiectul “ Reabilitare cladire Centru de zi pentru copii aflati in situatii de risc“ are o valoare totala de peste 3,56 milioane lei, din care 2,81 milioane lei reprezinta suma solicitata ca finantare nerambursabila, iar 71,92 mii lei reprezinta contributia la cheltuielile eligibile a beneficiarilor proiectului. Pe perioada celor 10 luni estimate ca fiind necesare pentru implementarea proiectului, se vor realiza lucrari de reabilitare a cladirii centrului, lucrari de reabilitare si amenajare a terenului de sport, dotarea cu mobilier de exterior, refacerea instalatiilor electrice si a instalatiilor termice. Tot din bugetul proiectului se vor achizitiona echipamente IT si multimedia, echipamente electrocasnice, precum si mobilier de interior.

”Mentinerea unui stil de viata activ prin reabilitarea si dotarea acestor centre sociale, pentru a putea oferi conditii de trai decente pentru copii, varstnici sau pentru persoanele aflate in dificultate reprezinta destinatia celor 11 contracte de finantare semnate pana in prezent pe domeniul major de interventie 3.2. Sunt peste 25 milioane de lei solicitati spre finantare nerambursabila pentru aceste proiecte, fonduri alocate pentru reabilitarea si modernizarea centrelor, pentru dotarea lor cu mobilier si echipamente specifice unui mediu social interactiv. Este un drept pe care-l avem cu totii, sa traim in conditii decente, iar pentru cei ce nu au acces la acest drept, reusim, prin fondurile Regio si cu ajutorul autoritatilor din cele sase judete ce au semnat contracte de finantare, sa asiguram respectarea lui pentru cel putin 500 de persoane”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Copiii aflati in situatii de risc, beneficiarii finali ai acestui proiect, sunt copii care manifesta comportamente deviante, cu absenteism sau abandon scolar, copii care provin din familii unde sunt supusi unor episoade de violenta in familie, exploatare, abuz si neglijare sau din familii in care parintii se confrunta cu consumul de alcool. Crearea si modernizarea Centrului de zi din Sacele urmareste antrenarea acestor copii in activitatile centrului si mentinerea lor activi prin actiuni specifice varstei lor. Prin facilitatile si activitatile centrului, copiii vor fi spijiniti sa recunoasca si sa adopte comportamentele ce sunt normale intr-o societate, iar prin serviciile de consiliere oferite vor fi ajutati sa depaseasca problemele cu care se confrunta in familie, la scoala sau in grupul de prieteni.

Sursa: ADR Centru

Vizualizări: 111