Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Finantare nerambursabila de 3,9 milioane lei pentru un nou punct de atractie turistica in reginunea Centru

Un nou contract de finantare nerambursabila semnat vineri, 15.07.2011, va intregi patrimoniul turistic al Regiunii Centru si al Romaniei, prin deschiderea Parcului Dendrologic din Alba Iulia. Semnarea contractului de finanatare a avut loc in prezenta domnilor Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia, si Simion Cretu, director general Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru. Finantat prin POR, DMI 5.2, proiectul, cu o valoare totala de peste 11 milioane euro, se va finaliza in urmatorii doi ani.

Prin deschiderea Parcului Dendrologic in zona “Mamut” a orasului, beneficiarul proiectului, reprezentat de catre Municipiul Alba Iulia, estimeaza ca in anul 2015 va creste cu 15% numarul de turisti romani sau straini care viziteaza orasul. Prin aceasta investitie se vor crea cel putin 9 locuri de munca permenente la finalul proiectului si alte 30 de locuri de munca temporare, in timpul executiei sale. Cererea de finantare, in valoare totala de 11,39 milioane lei solicita suma de 3,92 milioane lei fonduri nerambursabile, la care municipiul va contribui cu 5,29 milioane lei. Prin amenajarea celor 6,93 hectare de teren situate in zona “Mamut” se vor da in folosinta pentru turisti, dar si pentru cetatenii orasului, peste 5 000 metri piste pentru biciclisti insotite de de 131 rastele pentru biciclete, 830 m de drum de acces si 14 pergole. Proiectul prevede, de asemenea, crearea a 3750 metri poteci de vizitare, 7332 metri alei pietonale, 152 zone de odihna, 10 puncte de belvedere, stanci, cascade, fantani artificiale, 8 locuri de joaca pentru copii, o pepeniera si mobilierul urban necesar acestor facilitati.

„Incepand cu acest proiect vom redeschide semnarea de contracte de finantare nerambursabila pe acest domeniu, destinat reabilitarii infrastructurii turistice din Regiunea Centru. Din cele 58 de cereri de finantare depuse pe acest domeniu, am contractat pana acum un numar de 12 proiecte, ce urmaresc reabilitarea si dotarea unor hoteluri situate in orase sau in statiunile turistice din regiune. De asemenea, prin fondurile acestui domeniu se finanteaza deschiderea unui parc auto pentru sporturi cu motor in Mures, amenajarea unui domeniu schiabil in Sibiu si reabilitarea unor puncte salvamont din Harghita. Reusim astfel, prin fondurile alocate din Programul Operational Regional, sa imbogatim peisajul turistic al municipiului Alba Iulia,” a declarat Simion Cretu, director general ADR Centru.

Acest proiecte se alatura celorlalte proiecte finantate de ADR Centru, din bugetul Programului Operational Regional, proiecte care au generat reabilitarea Cetatii Vauban, a infrastructurii de drumuri si a infrastructurii sociale de la nivelul municipiului Alba Iulia. Din bugetul alocat acestui domeniu major de interventie, de 25,18 milioane euro, cele 12 contracte semnate pana in prezent au solicitat suma de 19,65 milioane euro ca fonduri nerambursabile. In perioada urmatoare, alte patru proiecte depuse, care au trecut toate etapele de evaluare, vor semna contractele finantare nerambursabila, prin care se vor aloca din bugetul programului aproape 6 milioane euro.

Sursa: ADR Centru

Vizualizări: 100