Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Incluziunea sociala si diversitatea, tematici prioritare pentru cei 200 de tineri reuniti la Bruxelles

Incluziunea sociala si diversitatea vor fi tematicile prioritare pe ordinea de zi in cadrul celei de-a treia editii a Saptamanii Europene a Tineretului, care va avea loc in perioada 3-10 iunie 2007. Pe tot cuprinsul Europei se vor desfasura dezbateri pe teme politice, evenimente culturale, toate acestea fiind legate de lansarea la nivel european a noului program Tineret in Actiune (2007-2013).

La Bruxelles, se vor intalni 200 de tineri cu ocazia evenimentului Tineret in Actiune!. Acesta reprezinta o continuare a reuniunii recente la nivel inalt a tinerilor de la Roma si a manifestarii pentru tineri organizate de Presedintia germana la Köln. Parte integranta a dialogului structurat cu tineri, dezbaterea de la Bruxelles va culmina cu o discutie (6 iunie) pe teme politice cu comisarii Ján Figel' si Vladimír Špidla si reprezentanti de rang inalt ai altor institutii UE.

in perioada imediat premergatoare Saptamanii Europene a Tineretului 2007, Comisia Europeana a publicat o ancheta Eurobarometru Flash care arata faptul ca 38% dintre tinerii europeni considera lipsa oportunitatilor de angajare in tara lor ca fiind cea mai mare dificultate in asigurarea ocuparii fortei de munca. in caz de somaj, acestia nu sunt dispusi sa faca concesii: in timp ce 33% dintre ei ar accepta orice loc de munca, daca acesta ar indeplini anumite conditii, cum ar fi stabilitate si un salariu bun, numai unul din zece ar accepta orice loc de munca fara ca acesta sa indeplineasca astfel de conditii.

in comentariile sale cu privire la Saptamana Europeana a Tineretului, Comisarul european pentru educatie, formare profesionala, cultura si tineret, Ján Figel’, a afirmat: „Comisia isi respecta angajamentul luat cu ocazia reuniunii la nivel inalt a tinerilor de la Roma, de a consulta tinerii cu privire la tematici de interes pentru ei. Prin urmare, la Bruxelles vom discuta despre probleme legate de incluziunea sociala si diversitate. De asemenea, aceasta este o ocazie excelenta de a evidentia modul in care programul Tineret in Actiune poate completa actiunea politica, oferind sprijin proiectelor lansate de tineri in intreaga Europa.”

Activitatile organizate la nivel local, regional si national de agentiile nationale ale programului Tineret in Actiune vor contribui la atingerea obiectivului general al Saptamanii Europene a Tineretului 2007, oferind tinerilor o platforma si posibilitatea de a participa si de a se face auziti. Urmand exemplul de succes al Saptamanii Tineretului din 2003 si 2005, aceste evenimente vor fi organizate de Comisia Europeana la intervale regulate de 18 luni.

Evenimentul Tineret in Actiune! din Bruxelles va fi gazduit si de Comitetul Economic si Social European si va fi organizat in stransa colaborare cu Forumul European al Tineretului. Tineri participanti din intreaga Europa vor discuta despre probleme relevante legate de conceptul de incluziune sociala si diversitate, cum ar fi ocuparea fortei de munca, sanse egale, combaterea discriminarii, voluntariat, cetatenie activa si educatie informala. Acestia se vor referi, in mod special, la viitorul Europei.

in cadrul evenimentului Tineret in Actiune!, cu ocazia „celebrarii tineretului european” (5 iunie) se vor acorda certificate de recunoastere unor proiecte selectionate privind incluziunea sociala si diversitatea, care au fost finantate prin programul TINERET (2000-2006). in prezenta comisarului Ján Figel', ceremonia va pune accentul pe succesul programului care a sprijinit peste 100 000 de proiecte de tineret, implicand peste o jumatate de milion de tineri. De asemenea, se va aduce in prim plan lansarea noului program Tineret in Actiune (2007-2013).

Sursa: DG Regio

Vizualizări: 107