Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Fondurile europene nu se varsa la buget!

Discursul Primului-ministru Calin Popescu-Tariceanu cu ocazia participarii la aniversarea a 80 de ani de la infiintarea Academiei de stiinte agricole si silvice Gheorghe Ionescu Sisesti

„Romania este intr-o perioada favorabila a evolutiei sale. Statutul de membru al Uniunii Europene insa implica obligatii, dar si drepturi.

in urmatorii 7 ani, Romania va beneficia de fonduri uriase - peste 30 de miliarde de euro, dintre care o pondere importanta va reveni agriculturii. Pentru dezvoltare rurala si pescuit, fondurile europene sunt in valoare de aproximativ 8,3 miliarde de euro, la care se adauga contributia Romaniei de peste 1,9 miliarde de euro. Putem sa spunem ca in agricultura, in urmatorii 7 ani, se vor investi 10 miliarde de euro. Este o suma extraordinara, care cred ca, daca va fi eficient utilizata, va avea darul sa schimbe fata agriculturii romanesti.

Modul in care actionam pentru absorbtia fondurilor europene este determinant pentru evolutia Romaniei, pentru ca - doresc inca odata sa subliniez - banii acestia nu se varsa in buget. Ei trebuie obtinuti pe baza de proiecte, care sunt depuse si care devin eligibile. Depinde de noi, toti cei responsabili de utilizarea fondurilor comunitare, daca peste cativa ani Romania va fi o poveste de succes si va repeta exemplul Spaniei, care este unul din cele mai interesante din UE.

V-as sugera sa abordam aceasta chestiune dintr-o perspectiva foarte simpla: nu ne putem permite nici o intarziere, trebuie actionat cat mai repede.

Orice blocaj la nivelul institutiilor statului, determinat de dorinta unor oameni politici de a-si impune propria agenda, inclusiv organizarea de alegeri anticipate, se va reflecta asupra noastra, a tuturor. Castigul politic de moment al unor oameni politici este un pret mult prea mare pe care il vor plati romanii. De acest lucru suntem cu totii responsabili!

ªtiti formula bine cunoscuta „Timpul inseamna bani”. De data aceasta ,timpul inseamna bani europeni. Apreciez faptul ca, si in aceasta privinta, Academia de ªtiinte Agricole si Silvice este cu un pas inainte. Unitatile de cercetare au pregatit deja un portofoliu de proiecte eligibile din fonduri europene si pentru acest lucru va felicit!

La nivelul Guvernului am luat o serie de decizii, am discutat chiar saptamana trecuta cu reprezentantii Ministerului Agriculturii, pentru a gasi formule si mai bune, pentru a imbunatati cadrul organizational existent, pentru a avea o performanta si mai buna in privinta absorbtiei fondurilor europene.

Urmeaza sa alocam, in curand, o suma importanta de bani de la buget, aproximativ 100 de milioane de euro, pentru sprijinirea comunitatilor locale care au proiecte pentru dezvoltarea rurala si care au contractat deja fonduri SAPARD. Aceste comunitati locale nu dispun intotdeauna de fondurile necesare pentru componenta de co-participare, de co-finantare si, de aceea, am decis sa-i sprijinim noi.

De asemenea, am decis suplimentarea numarului de persoane care lucreaza in cadrul Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura, respectiv pentru Pescuit, in scopul de a procesa mai repede cererile de finantare si toate chestiunile care tin de dezvoltarea si implementarea proiectelor. Sunt multe proiecte aflate in derulare in domeniul agriculturii si doresc ca ele sa fie aprobate cat mai repede.

Acum avem in vedere modificarea legislatiei privind achizitiile publice, in sensul eliminarii blocajelor si intarzierilor care apar in procesul de achizitie publica.

Pe de alta parte, dorim sa demaram in cursul acestui an cat mai multe proiecte de investitii din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2007-2013, care in acest moment se afla spre aprobare la Parlament.

ªtiu ca exista o problema in ceea ce priveste asigurarea de fonduri necesare din partea beneficiarilor acestor proiecte. Din acest motiv, am decis sa avem o discutie si cu reprezentantii mediului bancar pentru a implica si mai mult bancile in gasirea de solutii pentru finantarea proiectelor, dar mai ales pentru reducerea dobanzilor practicate pentru proiectele din domeniul agriculturii si dezvoltarii rurale.

Toate aceste lucruri nu mi se par foarte presante, dar eu in ultima perioada m-am concentrat pe acest domeniu, pentru ca am convingerea - vazand ceea ce se intampla si in alte tari din UE unde, comparand conditiile naturale cu cele ale Romaniei si vazand rezultatele care le au in agricultura, folosind tehnologii moderne - ca Romania poate intr-adevar sa devina o poveste de succes in domeniul agriculturii, daca va fi capabila sa absoarba si sa utilizeze eficient aceste fonduri si sa transformam agricultura romaneasca intr-o agricultura moderna, performanta, o agricultura care sa lucreze pentru piata. in acest sens, rolul cercetarii stiintifice este unul fundamental pentru ca ii poate asigura baza, sustinerea necesara pentru aceste proiecte de viitor.

Prin urmare, ceea ce mi-as dori cel mai mult si va invit la un parteneriat cu autoritatile centrale, cu Guvernul, in asa fel incat sa facem agricultura romaneasca o agricultura performanta si care sa fie un element de referinta al Romaniei din viitorul ei european.”

Sursa: Guvernul Romaniei

Vizualizări: 73