Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Modificari la PNDR, transmise catre Comisia Europeana

In data de 4 mai 2011, MADR a transmis, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala - Autoritate de Management pentru PNDR, propunerea oficiala de modificare a Programului National de Dezvoltare Rurala, versiunea VII.

Propunerile de modificare ale Programului National de Dezvoltare Rurala vizeaza modificarea criteriului de selectie 1 al componentei a1- Irigatii si alte lucrari de Imbunatatiri funciare din cadrul Masurii 125 "Imbunatatirea si dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea si adaptarea agriculturii si silviculturii", prin extinderea aplicabilitatii acestuia la OUAI/ FOUAI pentru care alimentarea cu apa se face direct de la sursa sau in sistem gravitational.

Astfel, criteriul de selectie va fi reformulat dupa cum urmeaza: "Proiecte de irigatii:

  • Ia care infrastructura primara de irigatii a fost deja modernizata sau la care sistemul de irigatii din aval a fost modernizat, inclusiv acele proiecte pentru care alimentarea cu apa a punctelor de livrare a OUAI si FOUAI se face direct de la sursa sau in sistem gravitational;
  • la care infrastructura primara de irigatii are un proiect de modernizare sau la care sistemul de irigatii din aval are un proiect de modernizare."

O alta modificicare consta in realocarea in cadrul Axei LEADER a unei sume de 5.222.211 Euro, de la Masura 431.1 la Masurile 41 si 421.

Pentru simplificarea accesarii fondurilor de catre Grupurile de Actiune Locala(GAL) a fost modificat fluxul procedural aferent Masurilor 41 si 431.2, in sensul depuneii rapoartelor de activitate si a dosarelor de plata la Oficiile Judetene de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (OJPDRP) si nu la Centrele Regionale de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (CRPDRP).

O alta noutate importanta este acordarea unui avans pentru costurile de functionare a Grupurilor de Actiune Locala (GAL), dobandirea de competente si animarea teritoriului. Modificarea consta in includerea in cadrul fisei tehnice a sub-masurii 431.2 - "Functionarea Grupurilor de Actiune Locala, dobandirea de competente si animarea teritoriului" a posibilitatii ca Grupurile Locale sa poata primi un avans de maxim 20% din totalul costurilor aferente functionari, animarii teritoriului si dobandirii de competente.

In acest sens, va fi introdusa sectiunea: "Plati in avans pentru functionarea GAL, dobandirea de competente si animarea teritoriului”.

Grupurile de actiune Locala pot solicita Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit plata unui avans. Valoarea acestui avans nu trebuie sa depaseasca 20% din ajutorul public legat de costurile mentionate la art. 63 (c) al Regulamentului (CE) nr. 1698/2005, iar plata acestuia este conditionata de constituirea unei garantii bancare sau a unei garantii echivalente care corespunde procentului de 110% din valoarea avansului. Garantia se elibereaza cel tarziu la data finalizarii implementarii strategiei de dezvoltare locala."

Conform regulamentelor europene, Romania poate aplica versiunea consolidata a PNDR de la data transmiterii oficiale a acesteia serviciilor Comisiei Europene, sub rezerva aprobarii ulterioare, de catre Comisia Europeana, a modificarilor propuse.

Astfel, aceste modificari se aplica incepand cu sesiunile deschise dupa luna mai a anului 2011.

Sursa: www.apdrp.ro

Vizualizări: 100