Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Fonduri-structurale.ro EXPLICA ! De ce au fost respinse de catre AMPOSDRU 83 de cereri de prefinantare

In efortul de crestere a transparentei si imbunatatire a comunicarii cu beneficiarii, AMPOSDRU a publicat in data de 20 iunie 2011 lista cu 83 de cereri de prefinantare respinse, stire preluata si de site-ul nostru.

Consecventi rolului asumat de www.fonduri-structurale.ro si raspunzand nelamuririlor primite in aceste zile din partea beneficiarilor site-ului nostru, clarificam in cele ce urmeaza mecanismul procedural care a generat respingerea respectivelor cereri de prefinantare.

Reamintim ca in perioada noiembrie 2010 – februarie 2011 Ministerul Finantelor a sistat plata cererilor de prefinantare pentru POSDRU datorita cuantumului mic al sumelor solicitate prin cererile de rambursare primite de la beneficiari fapt care a generat o rata scazuta de recuperare a fondurilor de la CE in ciuda prefinantarilor mari platite pana la acel moment din buget. La momentul incetarii platii prefinantarii, valoarea contractuala a acesteia era de 30% din valoarea finantarii pe toti anii.

Datorita impactului major pe care lipsa prefinantarilor il avea asupra demararii proiectelor, elemente semnalate si in scrisoarea deschisa transmisa autoritatilor de site-ul nostru in urma sondajului ”SOS Prefinantarea”, blocajul a fost solutionat prin Decizia nr. 9 din 23.02.2011 si Ordinul 1168 privind noul model de contract strategic POSDRU.

Incepand cu luna februarie 2011 prefinantarea se acorda in 2 transe in procent de maxim 30% din valoarea totala eligibila a contractului de finantare, dar in urmatoarele conditii:

  • Prima transa de prefinantare este de maxim 10% din valoarea totala eligibila a contractului de finantare,
  • Cea de-a doua transa de prefinantare este de maxim 20% din valoarea totala eligibila a contractului de finantare si se acorda doar dupa recuperarea unei sume echivalente a cel putin 50% din prefinantarea primita anterior.

Confuzia si neclaritatile privind modul de interpretare a cerintei privind ”recuperarea sumei de 50% din prima transa de prefinantare ” este cea care a generat lista de cereri de prefinantare respinse de catre AM facuta publica zilele trecute precum si intrebarile primite in ultimele zile de la utilizatori.

Recuperarea sumei de 50% din prima transa de prefinantare se face prin deducerea din fiecare cerere de rambursare intermediara a unui procent de 35% din valoarea cheltuielilor eligibile validate de AMPOSDRU/OIPOSDRU delegate. Prin exceptie, pentru prima cerere de rambursare nu se aplica mecanismul de recuperare a prefinantarii.

Practic in momentul demararii unui proiect se primeste o prefinantare de 10% din valoarea acestuia. La momentul depunerii primei cereri de rambursare, indiferent de valoarea acesteia, nu se considera ”recuperat” nici un euro din cei 10% primiti ca prefinantare. ”Recuperarea” incepe abia dupa depunerea celei de-a doua cereri de rambursare cand, din suma solicitata (in aceasta a doua cerere), se deduce 35% în contul prefinantarii primite.

Daca cei 35% din cea de-a doua cerere de rambursare reprezinta mai mult de 50% din avansul primit initial (prefinantarea de 10%) atunci beneficiarul finantarii este indreptatit sa depuna a doua cerere de prefinantare pentru restul de 20% din valoarea proiectului.

Daca nu este atins plafonul mentionat vor mai trebui depuse si cererile de rambursare trei sau patru pana suma totalurilor de 35%/cerere de rambursare depaseste 50% din avansul de 10% primit initial. Abia la momentul respectiv se va putea depune si va fi acceptata cererea de plata a prefinantarii pentru restul de 20%.

Lista publicata pe 20 iunie 2011 de AMPOSDRU face referire la beneficiarii POSDRU care au cerut a doua transa de prefinantare practic prea devreme. In mod concret acestia nu au indeplinit criteriul de recuperare a procentului de 50% din prima transa de prefinantare (vezi coloana 4 – Procent Prefinantare dedusa). Beneficiarii care au trecut in dreptul coloanei de procent prefinantare dedusa 0% sunt beneficiarii care au depus doar prima cerere de rambursare, cerere care nu este luata in calcul in cadrul mecanismului de recuperare a prefinantarii.

Ca o medie orientativa putem preciza ca in functie de valoarea contractului de finantare si a valorii primei cereri de rambursare depuse de catre beneficiar, procentul de 50% se recupereaza dupa aproximativ 3 cereri de rambursare intermediare respectiv dupa cel putin un an de la demararea proiectului.

Speram ca aceste precizari sa va fie utile pentru o cat mai buna planificare a cash flow-ului proiectelor dumneavoastra.

Pentru lista cererilor de prefinantare respinse click aici.

Dan BARNA,
www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 182