Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Comisia Europeana a cerut MDRT sistarea platilor pentru Axa 2 a Programului Operational Regional

Comisia Europeana a comunicat Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului raportul preliminar al misiunii de audit efectuata in Romania in perioada 28 martie - 1 aprilie 2011, avand ca obiect verificarea urmatoarelor proiecte finantate in cadrul Axei 2 a Programului Operational Regional:

  • Reabilitarea DJ 701 limita jud. Dambovita-Gratia-Poeni-Silistea-Scurtu Mare-Slavesti-Ciolanesti-Zambreasca-Dobrotesti, beneficiar CJ Teleorman
  • Reabilitare DJ 506 Cervenia-Vitanesti-Babaita, beneficiar CJ Teleorman
  • Modernizare sistem rutier pe DJ 101B, DN 1 Snagov- Gruiu, beneficiar CJ Ilfov
  • Modernizarea infrastructurii de acces la zonele turistice cu potential demonstrat
    ale judetului Buzau, beneficiar Parteneriat UAT CJ Buzau-UAT Comuna Mereni.

In raport, Comisia Europeana vorbeste despre deficientele din sistemul de achizitii publice folosite in adjudecarea contractelor de lucrari in cadrul Axei 2 a POR: utilizarea unor criterii de selectie discriminatorii de catre autoritatile contractante in selectia constructorilor, folosirea nejustificata a procedurii accelerate si lucrari suplimentare contractate ca lucrari similare.

Ca urmare a deficientelor constatate, Comisia Europeana a transmis MDRT decizia de intrerupere a platilor intermediare pentru Axa 2 - Imbunatatirea infrastructurii regionale si locale de transport - a Programului Operational Regional pana la indeplinirea masurilor propuse Romaniei de Comisia Europeana.

Comisia Europeana a propus autoritatilor romane sa verifice toate contractele de lucrari incheiate de beneficiarii Axei 2 (124 de contracte de lucrari adjudecate). Dupa aceasta etapa de verificare care se va desfasura in lunile iulie-august 2011, autoritatile romane vor transmite Comisiei Europene concluziile verificarilor si propuneri de actiune. In urma reverificarii procedurilor de achizitie publica, pot fi propuse corectii financiare cuprinse intre 2% si 100% din valoarea proiectelor gasite cu deficiente.

In acelasi timp, CE a cerut Romaniei sa eficientizeze sistemul de management si control in domeniul achizitiilor publice, sistem in care ANRMAP si UCVAP sunt institutii nationale responsabile.

Sursa: www.mdrt.ro

Vizualizări: 91