Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

La intalnirea cu Comisarul pentru politica regionala, Ministrul Transporturilor a clarificat diferite aspecte ale POS Transport

Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, a participat marti, 29 mai 2007, la Bruxelles, la intalnirea pentru politica regionala cu comisarul, Danuta Hubner.
Reuniunea de la Bruxelles s-a concentrat in principal asupra unor aspecte precum politica de dezvoltare a sectorului transporturi in Romania si perspectivele de finantare a sectorului transporturi din Instrumente Structurale.
Discutiile au fost axate pe prezentarea strategiilor de dezvoltare a sectorului transporturi din Romania, care se refera in principal la alinierea sistemului national de transport feroviar la sistemul European, reabilitarea liniilor de cale ferata, modernizarea statiilor de cale ferata; alinierea sistemului national de transport rutier la sistemul European; alinierea sistemului national de transport pe Dunare la sistemul european; alinierea sistemului national de transport maritim la sistemul european; dezvoltarea si modernizarea infrastructurii aeroportuare; modernizarea si imbunatatirea serviciilor, sigurantei si securitatii transporturilor; stimularea, incurajarea, consolidarea si liberalizarea pietei interne de transport in sistemul concurential; crearea conditiilor favorabile pentru rentabilizarea activitatii in transporturi; restructurarea in domeniul transporturilor.
A fost abordat stadiul negocierilor dintre Comisia Europeana si reprezentantii Ministerului Transporturilor asupra ultimei versiuni din data de 2 aprilie 2007 a Programului Operational Sectorial de Transport 2007-2013, in vederea clarificarii diferitelor aspecte semnalate in legatura cu Programul Operational Sectorial de Transport 2007-2013, astfel incat acesta sa poata fi finalizat si aprobat de catre Comisia Europeana in cel mai scurt timp.
In cadrul intalnirii delegatia romana a fost informata, urmarea informarii aferente Programului Operational Sectorial, ca opinia comisiei este favorabila si se asteapta transmiterea oficiala a materialului. Mentionam ca POS-ul va fi adoptat dupa aprobarea cadrului national strategic de referinta.
Ministrul a adoptat extinderea retelei TEN in afara granitelor UE si in acest context a prezentat sustinerea Romaniei pentru o axa NE, SV care sa lege Ucraina de Moldova, traversand Romania spre Serbia. Aceasta axa suprapune pe sectiunea rutiera care se doreste a se construi intre Iasi - Tg. Mures, sa lege Moldova de Transilvania. Scopul acestei extinderi fiind diminuarea izolarii Moldovei.
D-na Comisar Danuta Hubner s-a interesat de intarirea capacitatii administrative in domeniul transporturilor in domeniul rutier si cel feroviar si de gradul de absorbtie a Fondurilor ISPA.
Delegatia romana a explicat premizele importante ale gradului de absorbtie a acestor fonduri pana la sfarsitul anului 2007.
Au fost discutate, de asemenea, aspecte legate de angajamentele privind lucrarile la ramura sudica a axei nr. 7 (Craiova- Calafat) si modul in care partea romana se va angaja sa finalizeze documentatia necesara inceperii proiectului pana la sfarsitul perioadei de programare.
Din delegatia care l-a insotit pe ministru au facut parte Dl. Barna Tanczos, Secretar de Stat si Dna. Liliana Barna, Director General, Directia Generala Relatii Financiare Externe.

Sursa: Ministerul Transporturilor

Vizualizări: 95