Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

8,35 miliarde euro, fonduri europene pentru dezvoltarea rurala si pescuit

8,35 miliarde euro, fonduri europene pentru dezvoltarea rurala si pescuit

Vineri, 25 mai, la finalul intalnirii de lucru pe teme de agricultura Calin Popescu Tariceanu a declarat intr-o conferinta de presa:

Doresc sa va informez asupra subiectelor pe care le-am abordat astazi in sedinta pe care am organizat-o cu privire la masurile care au fost intreprinse si care vor trebui adoptate in continuare pentru buna absorbtie a fondurilor europene pe domeniul agriculturii si dezvoltarii rurale. Poate nu sunt chestiuni care sa para presante sau poate par mai putin importante, insa este important este sa privim in perspectiva pentru a avea o viziune asupra modului in care agricultura trebuie sa se dezvolte si va trebui sa participe la ansamblul economiei romanesti.

incep prin a sublinia ca, in perioada 2007 - 2013, fondurile primite pe domeniul agriculturii si dezvoltarii rurale reprezinta ponderea cea mai mare din totalul fondurilor europene. Ele se vor ridica la 8,35 miliarde de euro, fonduri pentru dezvoltare rurala si pescuit. Prin urmare este evident ca trebuie sa ne cladim capacitatea de a absorbi si utiliza aceste fonduri, plecand de la experienta programului SAPARD, programul pentru fondurile de preaderare. Este elementul care ne ajuta, in continuare, sa lucram pentru a absorbi eficient celelalte fonduri. Trebuie sa invatam din experienta anterioara si sa nu repetam anumite greseli care s-au facut odata cu programul SAPARD.

in reuniunea de astazi au fost adoptate o serie de solutii si masuri de reducere a riscului de neutilizare a sumelor alocate prin acest program si am stabilit cateva masuri. Prima masura cred ca este cea mai importanta - am decis ca o suma importanta, vorbim de circa 100 de milioane de euro, din bugetul de stat va fi folosita pentru sprijinirea consiliilor locale, localitati din mediul rural care au contractat deja fonduri SAPARD si care au nevoie de acesti bani pentru componenta de cofinantare. Programele cu fonduri europene au doua componente : componenta externa de la UE si componenta locala de cofinantare. Sunt foarte multe comunitati locale in Romania care nu au venituri suficiente si dorim sa le ajutam pentru a putea accesa acesti bani.

O alta masura pe care am adoptat-o consta in suplimentarea numarului de persoane care lucreaza in cadrul Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit. Sunt foarte multe proiecte care sunt depuse la Agentie, pentru care exista cereri de plata, deci sunt anumite proiecte in derulare, si trebuie sa se mareasca viteza de procesare in asa fel incat beneficiarii sa-si poata primi bani.

Am analizat, de asemenea, problemele legate de prevederile legislative in domeniul achizitiilor publice. Foarte multe institutii care deruleaza proiecte pe fonduri europene se plang ca, dupa organizarea licitatiilor conform actualei legislatii a achizitiilor publice, urmeaza intotdeauna contestatii. Contestatiile se fac de foarte multe ori cu multa usurinta si numai din dorinta celor care au pierdut licitatia de a-i bloca pe cei care au castigat, chiar daca nu exista temeiuri juridice solide. Am cerut Agentiei Nationale de Reglementare in Domeniul Achizitiilor Publice sa actioneze si luni se va intalni grupul interministerial care va analiza modificarile care trebuie aduse legislatiei in acest moment, in asa fel incat sa punem un filtru la acest sistem care perturba derularea proiectelor cu bani europeni, ma refer la sistemul de contestatii. ªi dorim sa vedem unde putem sa mai scurtam termenele la durata de analizare a contestatiilor, in asa fel incat, dupa ce proiectele au fost licitate, ele sa poata sa devina operationale, sa inceapa lucrul pe aceste proiecte. in acest moment exista la Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit 5.009 de proiecte de investitii in mediul rural, finantate prin Programul SAPARD. Valoarea totala a fondurilor nerambursabile acordate pentru aceste proiecte insumeaza 1,6 miliarde euro.

in ceea ce priveste Programul National de Dezvoltare Rurala 2007 - 2013 - pentru ca acesta este exercitiul bugetar european, acesta acopera nevoile de investitii din agricultura, industrie alimentara, renovarea satelor. Ma refer la elemente de infrastructura din mediul rural. ªi dorim demaram multe proiecte de investitii chiar in 2007, iar Ministerul Agriculturii are in vedere lansarea programului (aflat in momentul de fata la avizare la CE) incepand din 2007 .

Am mai luat o masura suplimentara, si anume sa se faca o discutie cu reprezentantilor bancilor si organismelor financiare pentru a incerca sa scadem dobanzile care se practica de institutiile bancare pentru proiectele din domeniul agriculturii si dezvoltarii rurale, pentru ca am constatat ca sunt dobanzi foarte mari. Sigur ca sunt generate de coeficientul de risc, dar vrem sa gasim cele mai potrivite masuri si vom analiza inclusiv majorarea fondurilor de care dispune fondul de risc pentru agricultura.

in cadrul programului national de dezvoltare rurala am sa va dau cateva cifre care sa va dea o imagine a fondurilor pe care le va utiliza Romania in perioada 2007 - 2013. Din partea Comunitatii Europene, vom primi din Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Regionala, FEADR, 8 miliarde de euro. La aceste 8 miliarde de euro se adauga coparticiparea romaneasca, de 1,95 de miliarde de euro. Practic, in total avem aproape 10 miliarde de euro pe care le vom investi in agricultura. in ceea ce priveste categoriile de proiecte care pot sa beneficieze de fonduri, incep cu lucrul care mi se pare cel mai sensibil pentru agricultura romaneasca. ªtiti ca agricultura romaneasca este caracterizata, din pacate, de ferme de auto-subzistenta, nu de ferme care produc pentru piata. Agricultura trebuie sa se recalibreze prin transformarea acestora in ferme care sa produca pentru circuitul economic. De aceea, o alocare foarte importanta va fi pentru modernizarea si restructurarea exploatatiilor agricole, in asa fel incat sa dam posibilitatea acestor ferme, care astazi sunt pe regim de semi-subzistenta, sa treaca in categoria exploatatiilor agricole adevarate.

A doua categorie de proiecte: investitii in infrastructura de dezvoltare si adaptare a agriculturii si silviculturii. A treia categorie: imbunatatirea procesarii primare si a marketingului produselor agricole, producerea de materie prima si energie regenerabila. Urmatoarea categorie: sprijinirea fermierilor pentru a nu-si abandona terenurile, folosirea unor metode de productie agricole, compatibile cu mediul, dezvoltarea activitatilor de mestesuguri si artizanat, crearea si dezvoltarea micro-intreprinderi si dezvoltarea turismului si agro-turismului.

Cred ca daca vom reusi, in aceasta perioada de 7 ani, sa utilizam eficient fondurile, intr-adevar atunci vom putea spune ca dezvoltarea rurala a Romaniei si-a atins, probabil, partial obiectivele. Nu putem sa ne imaginam ca in 7 ani vom face tot ceea ce a pierdut Romania timp de 50 de ani prin ramanerea agriculturii in inapoiere. Dar sunt 10 miliarde de euro care, daca sunt absorbiti, vor schimba complet atat structura agriculturii, cat si modul in care arata astazi mediul rural.

Aceste fonduri nu sunt pentru transformarea satelor in orase, cum s-a facut programul in vremea comunismului. Sunt fonduri care permit inclusiv pastrarea specificului, avem de exemplu fonduri pentru renovarea si mentinerea cladirilor, monumentelor, parcurilor in mediul rural. Ideea este ca trebuie sa aducem gradul de civilizatie si in mediul rural la acelasi nivel cu ceea ce este in mediul urban. Adica ei trebuie sa aiba acces la utilitati, trebuie ca toate satele sa fie electrificate, sa aiba telefon, sa aiba lumina, sa aiba apa curenta, canalizare. Eventual gaze pentru incalzire. Acestea sunt elementele si, bineinteles, partea de infrastructura de transport. in rest, cu fondurile europene putem sa gasim acele solutii care sa nu altereze esenta mediului rural, trebuie sa prezervam acest factor care este un factor caracteristic, factorul traditional. Dar trebuie sa le dam oamenilor din mediul rural posibilitatea sa ajunga sa traiasca intr-o maniera decenta in care sa se poata bucura de ziua de maine si de rezultate muncii lor.”

Guvernul Romaniei

Vizualizări: 106