Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Fondurile europene aduc profesia de psiholog mai aproape de nevoile angajatorilor

Universitatea din Bucuresti – Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei a lansat, pe 24 martie 2011, proiectul „Definirea calificarii de psiholog si a descriptorilor sectoriali de invatare, in vederea adaptarii programelor de master in psihologie la nevoile pietei muncii din Romania”, cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa 1 „Educatia si formarea profesionala in sprijinul cresterii economice si dezvoltarii societatii bazate pe cunoastere”, DMI 1.2. „Calitate in invatamantul superior”.

Proiectul este implementat in parteneriat cu Universitatea „Babes-Bolyai” Cluj-Napoca, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iasi, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea de Vest din Timisoara, cu Colegiul Psihologilor din Romania, Eurocenter Management Network, Grupul de Consultanta pentru Dezvoltare DCG (Structural Consulting™ Group – www.fonduri-structurale.ro) si Asociatia pentru Studii Calitative si Interculturale in Psihologie Sibiu si vizeaza cresterea compatibilitatii dintre programele de master oferite de facultatile de psihologie si nevoile de pe piata muncii din Romania.

Printre obiectivele specifice ale proiectului se numara:

  • Evaluarea si imbunatatirea curriculei pentru 10 programe de master deja existente in facultatile de psihologie implicate in proiect;
  • Crearea a 3 programe de master noi, cu caracter interdisciplinar, in facultatile implicate in proiect;
  • Crearea unui consortiu interuniversitar pe platforma on-line, intre facultatile de psihlogie implicate in proiect;
  • Formarea profesionala a 80 de cadre didactice implicate in dezvoltarea de programe de master si a 20 de membri ai comisiilor de calitate din facultatile de psihologie.

„Insuficienta «calibrare» a programelor de master cu realitatile pietei muncii genereaza un risc suplimentar ca absolventii sa nu-si gaseasca un loc de munca. De aceea, prin implementarea acestui proiect ne propunem sa identificam si sa formam acele competente pe care viitorii psihologi ar trebui sa le detina in vederea angajarii ulterioare, competente care sa fie cat mai in acord cu asteptarile angajatorilor”, a declarat Managerul de Proiect, doamna Violeta Rotarescu, psiholog si cadru didactic in cadrul Facultatii de Psihologie si Stiintele Educatiei, Universitatea din Bucuresti.

Ideea unui astfel de proiect ne-a venit in 2004, la «Conferinta nationala a psihologilor» unde au fost prezente si persoane din mediul privat, foarte interesate in a-si angaja psihologi buni in departamentele de resurse umane pentru ca firmele lor sa faca cele mai bune angajari. Astfel, am inceput un proiect pilot prin care studenti ai Universitatii au facut internship-uri in astfel de firme”, a declarat domnul Adrian Luca, psiholog, cadru didactic la Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei, Universitatea din Bucuresti si unul dintre initiatorii proiectului.

Pe langa componenta academica, de dezvoltare curriculara, proiectul isi propune sa intareasca relatia mediu universitar – piata muncii – studenti/masteranzi pe acest segment. Astfel, pe parcursul celor 3 ani de implementare a acestui proiect se va urmari incheierea de parteneriate intre universitatile implicate si angajatori, pentru extinderea activitatii de practica a studentilor si masteranzilor.

Prezent la conferinta de lansare, domnul Dumitru Cornoiu, Director al Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca Valcea, a accentuat faptul ca un astfel de proiect va determina in primul rand absorbtia fortei de munca. „Prin definirea calificarii de psiholog, masterele vor «superspecializa» psihologul, astfel incat el sa-si poata exercita activitatea ceruta de un angajator”, a declarat acesta, adaugand ca „in acest moment avem diferente deosebite in ceea ce priveste sistemul de formare a psihologilor si, de aceea, introducerea unor norme universal acceptate si racordate la sistemul european al calificarilor este foarte importanta”.

Piata muncii, iar aici vorbim, in special, de angajatorii din mediul privat, nu defineste profesia de psiholog, dar defineste competentele care se cer unui psiholog. Ne propunem sa compatibilizam ce vrea piata muncii cu ceea ce poate oferi mediul academic”, a declarat in incheiere domnul Adrian Luca.

Proiectul se va derula pana in noiembrie 2013 si are o valoare totala de 19.171.865 lei, din care 18.373.853 lei reprezinta asistenta financiara nerambursabila.

Persoana de contact:


Violeta ROTARESCU
Manager proiect
Universitatea din Bucuresti – Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei
Sos. Panduri, nr.90, sector 5, Bucuresti Telefon: 031 425 34 45
Fax: 031 425 34 46
E-mail: rotarescu.violeta@gmail.com
Web: www.fpse.ro

Vizualizări: 1307