Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Tariceanu a vorbit la Universitatea de ªtiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca despre absorbtia fondurilor stucturale

intr-o vizita a primului ministru Calin Popescu-Tariceanu la Universitatea de ªtiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca, acesta a sustinut un discurs pe tema fondurilor stucturale.


Doamnelor si domnilor

Colegul meu de cabinet Varujan Vosganian inteleg ca va instiintase ca nu am sa pot sa vin. intr-adevar, iesea din programul meu, dar am venit pentru ca am aflat ca sunt foarte multe persoane care au venit in special pentru aceasta intalnire la care eram asteptat. Am decalat putin plecarea si am considerat ca este corect sa vin sa va intalnesc si sa va spun cateva idei care ma anima si lucruri care ma preocupa.

Cred ca una din ideile de baza care se vehiculeaza in ultimul timp, legate de modul in care Romania poate sa recupereze cat mai rapid decalajele care o separa de tarile din UE, este cea legata de absorbtia fondurilor europene si stiu ca aceasta este tema principala la care participati. Cu mult inainte de aderarea la UE am incercat sa invat ceva, pentru ca la orice varsta ai de invatat, nu le stim pe toate niciodata, si am incercat sa invat ceva din experienta statelor care au aderat deja la UE. Unul din exemplele cele mai de succes este cel al Spaniei si am fost in Spania si am vazut ce s-a intamplat. in Spania modul de organizare politico - administrativ este diferit de cel al Romaniei. /.../ au Parlament regional, guvern regional, cu alte cuvinte au o administratie extrem de puternica care a putut sa abordeze foarte eficient problema absorbtiei fondurilor comunitare. Cred ca de aceea exemplul nostru, care este bazat pe regiunile de dezvoltare, poate sa fie elementul care sa ne ajute la o mai buna absorbtie a fondurilor comunitare. Am fost, in perioada de cand sunt prim-ministru, in cateva zone din judetele tarii si am vazut cum au stiut unii sa utilizeze fondurile de preaderare. Mi-am dat seama ca deja exista o buna expertiza la nivel local in privinta absorbtiei fondurilor comunitare.

in perioada care va veni sunt convins ca intre judete se va crea o anumita competitie pentru absorbtie. Iar cei care vor sti sa absoarba cat mai multe fonduri pentru proiecte de perspectiva, de viitor, vor castiga increderea cetatenilor si acesta va fi unul din argumentele principale in baza caruia vor reusi sa-si reinoiasca mandatul. Dar scopul nu este acesta, sa dam primarilor sau administratiilor locale posibilitatea sa se realeaga, scopul este sa incercam sa aducem Romania cat mai aproape de standardul mediu european. Pentru aceasta elementul de baza pe care s-a creat UE, elementul sau principiul solidaritatii, in baza caruia primim acest sprijin financiar, trebuie sa fie ingredientul care sa ne ajute sa facem pasi cat mai repezi.

Dupa 17 ani de zile, timp in care Romania a fost obisnuita sa gestioneze crize politice - Romania a trecut permanent prin crize, la inceputul anului 1990 mineri veniti in Bucuresti, martie '90 Targu - Mures, a urmat perioada de recesiune economica accelerata in momentul in care a trebuit facuta restructurarea profunda a economiei romanesti, cand foarte multi oameni au trebuit sa-si piarda locurile de munca, si asa mai departe - am ajuns, in sfarsit, astazi, in situatia in care Romania este complet diferita de cea de acum 17 ani sau de acum 10 ani. Am reusit un lucru pe care putini si-l imaginau ca posibil la incheierea negocierilor de aderare la finele lui 2004, am reusit ca la 1 ianuarie 2007 sa aderam la UE.

Mai mult de atat, Romania cunoaste de 7 ani o crestere economica accelerata, care face sa avem, probabil, cea mai inalta rata de crestere in domeniul economic din tarile de dimensiunea aceasta la nivel european. De aceea as spune ca este momentul sa incercam sa ne gandim nu cum mai gestionam crize, as vrea sa cred ca aceasta disputa politica legata de suspendarea presedintelui se va inchide cat mai rapid si haideti sa incercam sa gestionam un succes, haideti sa incercam sa demonstram ca Romania poate sa fie si o poveste de succes, nu numai o tara despre care sa se vorbeasca in termeni negativi.

Venind la Cluj de ieri am putut sa vad care este interesul urias al investitorilor pentru investitii directe in Romania. Cu putin timp inainte am intalnit reprezentantii unei mari companii farmaceutice si nu va ascund ca le-ca mi-as dori ca mai multe companii sa inceapa sa-si indrepte atentia si interesul catre zonele de est ale tarii, ca sa fiu mai exact catre Moldova, pentru ca menirea Guvernului central este aceea de a incerca un echilibru de dezvoltare economica si sociala intre toate regiunile tarii. Clujul si regiunea de nord - vest cred ca beneficiaza in acest moment de un flux de investitii fara precedent. Aveti toate sansele ca intr-un timp foarte scurt sa recuperati diferentele care separa Clujul de Timisoara. Eu consider ca, dupa Bucuresti, Timisoara este in acest moment regiunea cu cel mai inalt potential. Ciclurile statistice demonstreaza acest lucru, pornind de la gradul de ocupare, de la structura ocupationala si mergand pana la castigul mediu salarial, ca sunt zonele cele mai avansate din tara. Vazand acest flux de investitii importante care vine in Cluj am convingerea ca decalajele se vor recupera foarte repede. Aveti cel putin 2 avantaje esentiale: apropierea fata de granita si un centru universitar extrem de puternic, care poate sa furnizeze pentru intreaga zona, pentru intreaga regiune a Transilvaniei, oameni cu pregatire profesionala ridicata si care sa ocupe locuri de munca bine platite.

Grija, preocuparea mea, este sa incercam, in domeniul absorbtiei fondurilor, sa utilizam toti acesti bani care sunt pusi la dispozitie. Aici administratiile locale si structurile specializate in pregatirea de proiecte au un rol esential. Nu inseamna nici ca Romania trebuie sa se bazeze numai pe absorbtia fondurilor europene pentru a se dezvolta, dar este foarte clar ca nici numai cu sursele proprii nu vom reusi sa recuperam decalajele intr-un ritm cat mai accentuat.

Dupa aderarea la UE se constata, peste tot in Romania, un nivel de asteptare din ce in ce mai mare. Oamenii calatoresc mai mult, vad cum traiesc ceilalti din alte tari, unii din ei au muncit in strainatate si vor ca si in Romania sa se intample acelasi lucru. Pentru aceasta investitiile sunt esentiale, pentru ca ele sunt generatoare de locuri de munca si cu cat vom avea investitii in sectoare cu valoare adaugata importanta, cu atat mai mare va fi sansa celor care isi doresc sa acceada la un loc de munca bine platit. Pentru ca aceste lucruri sa se intample, pentru ca aceasta dezvoltare economica sa avanseze in acelasi ritm, eu cred ca datoria Guvernului este aceea de a pregati infrastructura necesara care sa asigure suportul dezvoltarii economice. Cand vorbesc de infrastructura nu vorbesc numai de cea de comunicatii, ma refer in termen mai largi si la ceea ce inseamna educatie si la ceea ce inseamna cercetare si la ceea ce inseamna mediu si asa mai departe.

Ieri am fost pe traseul Autostrazii Transilvania si, conform cu prioritatile pe care le-am declarat la inceputul mandatului, infrastructura rutiera va fi o prioritate. M-a bucurat sa vad ca intr-un timp de 5 luni o parte din intarzierile care au fost acumulate anul trecut, dintr-o serie de considerente de ordin subiectiv, au fost recuperate. in felul acesta am convingerea ca termenele de executie vor putea fi respectate, iar din partea Guvernului pot sa dau asigurari ca vom fi in masura sa finantam intr-un ritm mai accelerat aceste lucrari in asa fel incat una din principalele axe de infrastructura ale Romaniei si ale Transilvaniei sa fie terminata intr-un timp cat mai scurt si sa creeze efectele colaterale pe care cu totii le asteptam si le cunoastem.

Investim foarte mult in educatie si cercetare, am atins niveluri record, fie in termeni de procent din produsul intern brut, fie in valori absolute. Aceasta tendinta va continua si in anii urmatori. Anul acesta am spus ca investim 5,2 % din PIB la educatie si 0,5% la cercetare. Sunt cifre record din 1990 incoace si vom creste investitiile si in anii urmatori. tineti cont ca intr-o perioada de timp relativ scurta, intre anul 200- si 2007, produsul intern brut al Romaniei a crescut de trei ori, de la 32 de miliarde am ajuns la 105 miliarde de euro in acest an. Sunt lucruri care ne dau convingerea si suportul sa privim perspectiva cu optimism, deci vom avea bani mai multi pentru investitii in domeniile majore. Nu avem o problema de finantare in acest moment, Romania nu trebuie sa-si puna o problema de finantare, trebuie sa ne punem probleme legate de modul in care gandim si orientam aceste investitii. Vreau sa le gandim dintr-o perspectiva care sa fie una corecta si de asigurare a unui echilibru de dezvoltare in toate regiunile tarii. Vreau sa fie o perspectiva a responsabilitatii in privinta modului in care se cheltuieste banul public. Acum peste 10 ani cred ca am fost unul dintre primii care am avut posibilitatea sa fac un proiect finantat cu fonduri europene, in cadrul programului PHARE, am o mica experienta in acest domeniu. Ce imi aduc aminte de atunci - suma nu a fost foarte mare, am obtinut la vremea respectiva 100 de mii de dolari, deci o suma consistenta. imi aduc aminte cata birocratie am facut, dar in sensul bun, a trebuit sa justific pana la ultima centima. Grija pentru banul public la nivel european trebuie sa fie o preocupare esentiala si in Romania, nu numai pentru banii contribuabililor europeni, ci in egala masura si pentru banii contribuabililor romani. Pentru ca daca vom aloca din ce in ce mai multi bani de la buget, pentru ca acestea sunt posibilitatile pe care le prevedem astazi, trebuie in acelasi timp sa existe o rigoare, dar si o eficienta a modului in care au fost cheltuiti banii.

Spuneam astazi, la o reuniune a Consiliului National al Cercetarii ªtiintifice, ca am avut informatii ca anul trecut, in invatamant, s-au alocat mari sume de bani si am aflat, de exemplu, ca fonduri au fost cheltuite pentru achizitia de echipamente sportive in scoli si echipamentele stau in depozite. Pentru ca s-au grabit sa cheltuiasca banii la finele anului si au facut ceea ce se numeste indeplinirea planului la cheltuieli, dar nimeni nu s-a gandit cum folosim acesti bani. Nu vreau ca aceste lucruri sa se intample, adica aceasta relativa bunastare o folosim cu cap si sa fie in folosul cetateanului.

Spuneam mai devreme de dezvoltarea regionala. intotdeauna Guvernul va fi foarte atent si va sprijini proiectele importante de dezvoltare regionala. Grija noastra trebuie sa fie, in special, orientata catre componenta de infrastructura si de aceea, vazand proiectul aeroportului din Cluj, am hotarat ca acesta sa fie unul din proiectele de interes regional pe care noi, de la Guvern, sa-l sprijinim financiar, pentru ca el va crea posibilitati nu numai pentru transportul de persoane din Romania in strainatate si invers, dar va deveni si un important punct de trafic de transport de marfa. Pentru ca sunt foarte multe firme care vor produce echipamente cu valoare adaugata importanta, de mic volum, si care trebuie sa fie transportate cu avionul din considerente de ordin logistic. De cate ori vor fi proiecte de infrastructura de impact regional larg sau cu impact mai mare decat cele regional, Guvernul este dispus sa va vina in ajutor si sa fie alaturi de eforturile dumneavoastra. Dar incercati sa coagulati acele energii, incercati sa va orientati viziunile nu numai dintr-o perspectiva strict locala, ci dintr-o perspectiva mai larga, care sa fie utila intregii zone, intregii regiuni si, in final, intregii tari. Atunci va garantez ca veti avea si sprijinul nostru si recunoasterea cetatenilor pentru care trebuie sa muncim, pentru ca de aceea am fost alesi sau numiti in diferite pozitii, cum sunteti si dumneavoastra, cum sunt si eu.

Vreau sa va multumesc pentru participare si, in acelasi timp, dati-mi voie sa sper sa aceasta reuniune va fi utila si folositoare pentru a reusi cat mai bine in acest demers, care trebuie sa fie unul din principalele demersuri ale administratiei - realizarea de proiecte, atragerea de fonduri si sustinerea in continuare a dezvoltarii societatii romanesti in consens cu aspiratiile unui popor intreg. Aceste aspiratii pot fi rezumate foarte simplu - un trai mai bun, o viata mai buna, castiguri de viata mai bune. Nu sunt, poate, lucruri greu de spus, dar nu sunt foarte usor de realizat si pentru aceasta avem nevoie de efortul dumneavoastra, al tuturor. Va multumesc.

Guvernul Romaniei

Vizualizări: 80