Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Romania, depasita de Bulgaria la absorbtia fondurilor structurale si de coeziune!

Au trecut deja 4 ani de cand Romania a devenit stat membru al Uniunii Europene si aproximativ 3 ani de cand s-a pus in miscare „masinaria” de absorbtie a fondurilor europene.

Tara noastra a inceput timid acest proces, si, in ciuda optimismului autoritatilor si a sperantei beneficiarilor, tot timid a si continuat. La inceput de 2011, ne aflam in fata unui grad de absorbtie de nici 9%, totalul sumelor virate catre beneficiari ajungand la 7,4 miliarde de lei (aproximativ 1,74 mld.euro).

Acest rezultat nu-l descurajeaza, insa, pe premierul Romaniei, Emil Boc, care, in cadrul intalnirii de vineri cu omologul sau croat, Jadranka Kosor, s-a aratat dispus sa „impartaseasca experienta Romaniei in privinta aspectelor de post-aderare”, astfel incat Croatia sa poata valorifica experienta tarii noastre in absorbtia de fonduri europene.

Rezultatele slabe inregistrate pana in 2011 la acest capitol nu ne recomanda, insa, ca exemplu de bune practici, Romania fiind depasita la absorbtie chiar si de vecinii bulgari, care la final de 2010, cheltuisera 10,2% din alocarea totala de 6,67 de miliarde de euro disponibila pana in 2013.

Tara noastra se afla la si mai mare distanta fata de alti membri noi ai „familiei” europene, cum ar fi Polonia, Estonia, Letonia si Cehia, care au aderat in 2004. Astfel, conform datelor oficiale, pana la finele lui 2010, Letonia virase in conturile beneficiarilor peste 1,3 miliarde de euro, ceea ce inseamna 29,3% din fondurile europene de care dispune in perioada 2007-2013. Situatii similare se inregistreaza si in cazul Estoniei si Poloniei, care au reusit pana in prezent sa cheltuiasca 26,43% (circa 900 milioane euro), respectiv 20,43% (circa 12,16 miliarde euro) din banii alocati. Cehia, desi cu un rezultat mai modest fata de tarile prezentate anterior, a reusit sa absoarba pana la inceputul lunii decembrie a anului trecut peste 3,2 miliarde de euro, ceea ce reprezinta circa 12,44%.

Transporturile ne trag in jos, dezvoltarea regionala si resursele umane ne salveaza „obrazul”

Faptul ca POS Transport inregistreaza cea mai mica rata de absorbtie a fondurilor europene nu mai constituie o noutate pentru nimeni. Cu doar 202,8 milioane de euro cheltuite pana in prezent (circa 1% din alocarea totala pe 2007-2013), acest program operational starneste cele mai mari discutii privind incapacitatea Romaniei de a valorifica banii de la UE.

Bulgarii, spre exemplu, au reusit sa consume pana la finele lui 2010, 5,81% din suma totala disponibila (circa 94 de milioane euro) pentru infrastructura de transport, iar Estonia - 20,29% (circa 106,6 milioane euro).

POR si POSDRU sunt in continuare programele fruntase in absorbtia de fonduri structurale in Romania. Cu plati de 2,52 miliade lei, respectiv 2,039 miliarde lei, acestea inregistreaza grade de absorbtie de 14,89% si 13,36%.

La aceste capitole depasim Bulgaria, care a absorbit doar 11,58% din fondurile disponibile in cadrul Programului Operational Dezvoltare Regionala si doar 8,91% din cele alocate in cadrul Programului Operational Dezvoltarea Resurselor Umane.

Pentru mai multe detalii privind stadiul absorbtiei fondurilor structurale si de coeziune in Romania, click aici.

Pentru mai multe detalii privind stadiul absorbtiei fondurilor structurale si de coeziune in Bulgaria (lb. engleza), click aici.

Cristina Pojoga,
www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 178