Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Consultare publica privind eficientizarea achizitiilor publice in UE

Comisia Europeana a lansat o consultare publica cu privire la modalitatile prin care normele europene in materie de achizitii publice ar putea deveni mai eficiente pentru autoritati, intreprinderi si contribuabili. Scopul este de spori competitivitatea pietei achizitiilor publice si de a reduce cheltuielile in acest sector.

In UE, valoarea contractelor de achizitii publice (prin care guvernele cumpara bunuri, servicii si infrastructura) se ridica la 17% din PIB. Imbunatatirea legislatiei ar asigura o utilizare mai eficienta a acestor sume, ceea ce ar favoriza cresterea economica si ar stimula inovarea, crearea de noi locuri de munca si protectia mediului.

Normele europene care reglementeaza piata unica au contribuit deja la realizarea unor economii semnificative prin faptul ca le permit societatilor comerciale sa participe la licitatii in orice stat membru.

Mai sunt insa posibile multe imbunatatiri. In conditiile in care bugetele publice sufera de pe urma crizei economice, o reducere a cheltuielilor ar fi binevenita.

De curand, Comisia a publicat o carte verde care propune astfel de masuri. Modificarea legislatiei trebuie sa asigure in aceeasi masura transparenta, accesul egal si concurenta loiala in cadrul procesului de atribuire a contractelor. Documentul identifica principalele posibile revizuiri:

  • simplificarea procedurilor actuale, mai ales pentru autoritatile locale si regionale;
  • reducerea poverii administrative, mai ales pentru intreprinderile mici si mijlocii;
  • facilitarea participarii la licitatii in alte state membre;
  • stabilirea situatiilor in care contractele dintre autoritatile publice nu cad sub incidenta normelor europene in materie de achizitii publice;
  • integrarea altor obiective, precum promovarea inovarii, a protectiei mediului si aspectelor sociale;
  • formularea de norme specifice pentru achizitiile de servicii cu o insemnatate sociala deosebita;
  • adaugarea unor reguli mai stricte sau a unor de masuri de protectie mai eficiente, pentru a preveni favoritismul, coruptia sau conflictele de interese;
  • evitarea masurilor care conduc la aparitia unor furnizori dominanti, la manipularea procedurilor de cerere de oferte sau la impartirea pietei intre anumiti ofertanti;
  • imbunatatirea accesului firmelor europene la pietele de achizitii publice din afara UE.

Pentru mai multe detalii privind Cartea Verde a achizitiilor publice, click aici.

Cei interesati isi pot exprima opinia pana pe 18 aprilie 2011.

Pentru a participa la consultarea publica initiata in domeniul achizitiilor publice, click aici.

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 123