Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Elena Udrea propune ca la semnarea contractului de finantare beneficiarii sa prezinte caietul de sarcini si documentatia pentru licitatie

Accelelarea procesului de absorbtie a fondurilor europene reprezinta o problema la care se incearca gasirea unor solutii viabile. De exemplu, la nivelul Guvernului s-a decis adoptarea unor documente standard de licitatie pentru proiectele din domeniile transporturi, energie, dezvoltare regionala, mediu si agricultura.

Pe langa aceasta, Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, a propus instituirea obligativitatii pentru beneficiari, ca la momentul semnarii contractului sa aiba pregatit caietul de sarcini si documentatia pentru licitatii.

De asemenea, in vederea intaririi capacitatii administrative, primul-ministrul Emil Boc a declarat ca, potrivit noii legi a salarizarii unice in sistemul bugetar incepand cu 1 ianuarie, angajatii care fac parte din echipele de management si implementare a proiectelor finantate din fonduri europene vor beneficia de o majorare a salariului cu pana la 75%, in functie de performanta si de volumul de lucrari efectuat.

Alte noi masuri ce ar putea contribui la o mai buna absorbtie a banilor de la UE ar putea fi reducerea termenului pentru procesarea cererilor de rambursare de la 60 la 45 de zile sau a procedurilor privind verificarile in teren. Aceasta din urma propunere consta in verificarea in teren a derularii proiectului dupa prima cerere de rambursare, la stadiul de 40% de implementare a proiectului si la finalizarea lui, eliminandu-se astfel procedura verificarii in teren dupa fiecare cerere de rambursare.



Premierul Emil Boc sustine ca Romania are in etapa de implementare, pe toate programele europene, proiecte in valoare de 10 miliarde de euro.“Romania va putea iesi mai repede din recesiunea economica si va avea ritm superior de crestere economica, poate mai bun decat cel de 1,5-2% anuntat de catre CE, FMI si Banca Mondiala, prin absorbtia banilor europeni.”.

“Romania are la indemana cel putin patru motoare de crestere economica in anul 2011: investitiile din fondurile europene, din buget, investitiile din cadrul Programului National de Dezvoltare a Infrastructurii, precum si cele prin parteneriat public privat”, a afirmat premierul Emil Boc, in cadrul unei intalniri cu reprezentantii institutiilor implicate in gestionarea si implementarea POR.

Adina Constantin.
www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Guvernul Romaniei

Vizualizări: 79