Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

MDLPL sprijina autoritatile locale in vederea desfasurarii activitatilor de urbanism

MDLPL sprijina autoritatile locale in vederea desfasurarii activitatilor de urbanism

Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor - MDLPL a organizat in perioada 14 - 16 mai 2007 Colocviul national « Urbanismul, de la legislatie la practica ». La eveniment au participat reprezentanti ai MDLPL, ai altor ministere de linie si institutii cu responsabilitati in domeniul urbanismului, ai autoritatilor locale, asociatiilor profesionale, societatii civile si ai mediului de afaceri.

Aceasta actiune se inscrie in cadrul cooperarii franco-romane in domeniul urbanismului, astfel ca la colocviu a participat si o delegatie franceza care a prezentat un audit al legislatiei romanesti din domeniul urbanismului, in vederea modificarii, completarii si a codificarii acesteia.

Obiectivele acestui colocviu au fost:
- introducerea pe agenda publica a problematicilor specifice urbanismului;
- constientizarea tuturor institutiilor cu responsabilitati in domeniu asupra necesitatii stabilirii unui parteneriat real si continuu in diferitele manifestari ale procesului de dezvoltare urbana;
- identificarea si promovarea masurilor ce pot fi implementate pe termen scurt, cu accent pe legislatia in domeniul urbanismului.

in urma auditului realizat, expertii francezi au propus o serie de masuri prioritare:

- Finalizarea in cursul anului 2007 a auditului legislativ si realizarea pe termen mediu a unui Cod al urbanismului.
- Operarea unor masuri prioritare prin care sa se atenueze deficientele legislatiei in domeniul urbanismului si in special:
Clarificarea ierarhiei
- planurilor urbanistice, in special rezolvarea aspectelor legate de relatiile dintre Planul Urbanistic General si Planul Urbanistic Zonal;
- definirea responsabilitatilor elaboratorilor si institutiilor responsabile cu avizarea si aprobarea acestor planuri;
- inscrierea servitutilor in planuri urbanistice, in special in ceea ce priveste aspectele de patrimoniu;
- refacerea Regulamentului General de Urbanism.

Dezvoltarea unor orase competitive si durabile reprezinta o prioritate la nivelul Uniunii Europene, deoarece acestea reprezinta adevaratele motoare ale dezvoltarii si locul unde coeziunea economica, sociala si teritoriala trebuie sa se realizeze cel mai bine.
Astfel, una din concluziile colocviului a fost ca Romania are obligatia sa se inscrie in acest demers si sa asigure conditiile dezvoltarii durabile a retelei nationale de orase.
Lucrarile Colocviului National „Urbanismul, de la legislatie la practica” au scos in evidenta preconditiile necesare: consolidarea cadrului legislativ si institutional responsabil cu planificarea urbana, participarea reala la procesul de dezvoltare urbana a tuturor actorilor relevanti, si in primul rand a cetatenilor, obligativitatea corelarii activitatilor de planificare urbana cu alte domenii conexe esentiale pentru dezvoltarea urbana (aspectele de mediu, locuinte, infrastructura, cultura).
Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor va continua eforturile pentru sprijinirea autoritatilor locale, in vederea desfasurarii activitatilor de urbanism prin actiunea de reglementarea a domeniului, prin sustinerea tehnica a structurilor locale cu responsabilitati in domeniu si prin co-finantarea din surse de la bugetul de stat si din fonduri structurale a diferitelor programe nationale, derulate prin minister sau proiecte de dezvoltare urbana integrata propuse de autoritatile locale.

Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor

Vizualizări: 77