Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Ce greseli fac beneficiarii POSCCE si ce dificultati intampina in implementarea proiectelor?

La aproape 3 ani de la lansarea primelor apeluri de proiecte in cadrul POSCCE, sfera de interes a discutiilor dintre beneficiarii de fonduri si reprezentantii autoritatilor responsabile s-a mutat de la problemele legate de elaborarea si depunerea de proiecte catre problemele intampinate in implementare.

Conferinta anuala a Programului Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice", desfasurata pe 14 octombrie 2010, a demonstrat tocmai acest lucru, cea mai mare parte a aspectelor dezbatute axandu-se pe dificultatile intampinate de beneficiari in derularea proiectelor.

Companii aflate la un pas de faliment datorita intarzierii rambursarii banilor

Cele mai grave acuzatii aduse de beneficiarii POSCCE prezenti la conferinta se refera la intarzierile in acordarea prefinantarilor si rambursarilor, acestia declarand ca astfel de situatii i-au adus in prag de faliment. Exista cazuri in care beneficiarii au facut imprumuturi bancare pentru a-si acoperi costurile, dar, din cauza intarzierilor foarte mari, bancile le-au pus deja gaj pe bunuri.


Si procedurile de achizitii derulate in cadrul proiectelor par sa le puna probleme beneficiarilor. Conform directorului general al Autoritatii de Management, Catalina Melita, “peste 90% din reducerile pe care le operam din cererile de rambursare de la beneficiari se datoreaza achizitiilor”.

Printre
greselile frecvente
din aceasta sfera identificate de Autoritatea de Management si Organismele Intermediare se numara:

  • folosirea de criterii discriminatorii la procedura de achizitie;
  • utilizarea criteriilor de selectie si calificare ca fiind criterii de atribuire;
  • nu exista confirmari pentru transmiterea invitatiilor de participare/comunicarea rezultatelor procedurii;
  • folosirea numelor de marca in documentatia de atribuire/caiet de sarcini, fara mentiunea „sau echivalent”.

Pentru mai multe detalii privind greselile frecvente in implementarea proiectelor POSCCE, click aici

Angajamentele « pionieresti» si obiectivele nerealiste – piedici in derularea proiectelor


Pentru a evita problemele ce pot aparea pe parcursul derularii proiectelor, firmele de consultanta si beneficiarii au fost sfatuiti sa „nu isi ia angajamente « pionieresti»” atunci cand elaboreaza un proiect, deoarece daca obiectivele nu sunt realiste, ele nu vor putea fi atinse si, prin urmare, finantarea nerambursabila nu se va mai acorda in intregime sau va fi chiar sistata.

In acest sens, in cadrul conferintei, au fost punctate cateva dintre aspectele importante de care se tine cont in monitorizarea unui proiect finantat :
  • Daca indicatorii de realizare asumati prin contract nu sunt realizati integral, dar obiectivul este atins, finantarea nerambursabila va fi redusa proportional, cu exceptia cazurilor justificate;
  • Beneficiarii trebuie sa raporteze indeplinirea indicatorilor de rezultat pe toata perioada de durabilitate a proiectului.

“Rugamintea noastra este ca, in masura in care constatati ca anumite aspecte sufera modificari, sa incercati sa le adunati pe toate intr-un act aditional la contractul de finantare”, au specificat reprezentantii Autoritatii de Management. Totusi, beneficiarii ar trebui sa aiba grija deoarece un numar prea mare de acte aditionale poate reprezenta o dovada a unui management defectuos.

Adina Constantin,
Cristina Pojoga,
www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 305