Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Emil Boc: S-au facut progrese la semnare de contracte, dar stam inca foarte slab la capitolul implementare

„Am inceput sa devenim foarte buni la depunere de proiecte, si este un lucru imbucurator. S-au facut progrese la semnare de contracte, dar stam inca foarte slab la capitolul implementare”, a declarat premierul Emil Boc in cadrul ceremoniei de semnare a unor contracte finantate prin POSCCE. Mai mult, premierul a aratat ca, in prezent, desi sunt semnate contracte de cateva miliarde de euro, platile efective pe toate programele operationale sectoriale totalizeaza doar 1,2 miliarde de euro.

Premierul a evidentiat importanta respectarii termenelor in derularea contractelor finantate din fonduri europene si a avertizat ca in cazul depasirii acestora, pentru a nu se pierde resursele financiare alocate, contractele vor fi reziliate iar fondurile - orientate spre alte proiecte.

Seful Executivului a insistat asupra imperativelor transparentei si legalitatii in utilizarea fondurilor europene. „In fiecare reuniune a Comitetului Interministerial pe fondurile europene mai simplificam o procedura. Dar nu putem substitui munca dumneavoastra, care trebuie sa fie in deplina legalitate si transparenta. Avem in vedere, de asemenea, modificarea pragurilor cu privire la achizitiile publice pentru a ne pune in acord cu ceea ce exista in Europa. Exact dupa regulile europene vom adopta si legislatia romaneasca, tocmai pentru a putea asigura o mai buna absorbtie a fondurilor europene. Lucru care urmeaza sa se intample in urmatoarea luna, printr-o decizia guvernamentala”, a incheiat primul-ministru.

Declaratiile premierului au fost facute in cadrul ceremoniei de semnare a unor contracte de infrastructura publica in domeniul cercetarii in valoare de 142 milioane de euro, finantate prin POS CCE, Axa 2. De aceste contractele de finantare vor beneficia 20 de institutii de cercetare-dezvoltare publice din Romania, precum universitati, institute, spitale.

„Este un semnal extrem de important, pentru ca noul model de crestere economica in Romania este in mod obligatoriu necesar sa se fundamenteze, pe de o parte, pe investitii, dar si pe ceea ce inseamna cercetare, inovare si dezvoltare.”, a declarat prim-ministrul Emil Boc.

Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica, care gestioneaza Axa 2, a deschis la competitie 85% din fondurile alocate acesteia, valoarea contractelor semnate pana in prezent totalizand 245 milioane euro, adica 60% din fondurile Axei.

Sursa: Guvernul Romaniei

Vizualizări: 85