Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

70% din platile catre beneficiari reprezinta prefinantari

Pana in acest moment au fost facute plati efective in valoare de aproximativ 1 miliard de euro, din care circa 70% reprezinta prefinantari si 30% lucrari efective, a declarat premierul Emil Boc, care a participat la semnarea unor contracte finantate prin POR la Iasi.

Acesta atrage atentia ca desi evaluarea si semnarea contractelor sunt aspecte importante in domeniul accesarii fondurilor europene, aspectele decisive raman cele reprezentate de implementare si cheltuirea banilor. Astfel, in legatura cu situatia accesarii fondurilor europene in Romania, Emil Boc a adaugat ca “Suntem in ceasul al 11-lea in implementarea proiectelor".

Un aspect important in procesul absorbtiei de fonduri europene identificat de premier este reprezentat de coretitudinea si transparenta licitatiilor publice: “Cer responsabilitate in alcatuirea caietelor de sarcini in concordanta cu legea, si nu dupa interesele unora sau altora".

Anul 2011 va fi foarte important in procesul absorbtiei fondurilor UE in tara noastra. Investitiile finantate din fonduri europene vor fi prioritare anul viitor, bugetul de stat fiind intocmit astfel incat sa permita cresterea gradului de absorbtie. Astfel, Emil Boc sustine “Daca in 2010, am avut 5 miliarde de lei, in 2011 vom avea 9 miliarde de lei numai pentru partea aceasta de cofinantare sau cheltuieli neeligibile pentru proiectele europene. Stabilim foarte clar ca directie de realizare a bugetului si de sustinere a investitiilor in 2011 axa cofinantarii proiectelor europene in infrastructura din Romania. Pe de alta parte, sper ca autoritatile locale sa utilizeze instrumentul garantiilor de stat pentru a putea lua imprumuturi in vederea cofinantarii proiectelor.” .

Adina Constantin
www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Guvernul Romaniei

Vizualizări: 123