Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

2 luni de zile este perioada de decontare a cheltuielilor pentru proiectele finantate din fondurile structurale!

Intr-un interviu acordat site-ului www.fonduri-structurale.ro, dl Razvan Cotovelea, directorul Autoritatii de Management pentru Cadrul de Sprijin Comunitar din cadrul Ministerului Economiei si Finantelor, vorbeste despre stadiul pregatirii Romaniei pentru gestionarea fondurilor structurale.

www.fonduri-structurale.ro: Care este stadiul aprobarii programelor operationale si a cadrului Strategic National de Referinta de catre Comisia Europeana?

Razvan Cotovelea: Programele Operationale si Cadrul Strategic National de Referinta (CSNR) 2007-2013 au fost elaborate pe baza Planului National de Dezvoltare 2007-2013 si Politicii de Coeziune a Uniunii Europene (UE). Documentele au fost transmise la Bruxelles la 31 ianuarie si 8 februarie 2007 pentru negocieri cu Comisia Europeana (CE). CSNR 2007-2013 a intrat deja in procedura de adoptare, estimandu-se ca va fi adoptat in luna iunie.

f-s.ro: Cand vor fi publicate primele versiuni ale ghidului solicitantului?

R.C.: Ghidurile Solicitantului vor fi publicate imediat dupa adoptarea Programele Operationale de catre Comisia Europeana, pentru fiecare PO sau chiar la nivel de axa prioritara/ domeniu major de interventie. Este necesar ca ele sa apara dupa adoptarea documentelor programatice, pentru a reflecta forma finala, aprobata de CE, a acestora.

f-s.ro: Care este nivelul cofinantarii stabilit pentru autoritatile locale si ONG-uri?

R.C.: Pentru autoritatile locale si ONG-uri, nivelul cofinantarii a fost stabilit in principiu la minim 2% din cheltuielile eligibile, urmand ca diferenta sa fie suportata de la bugetul de stat. Nivelul stabilit pentru cofinantare este scazut pentru a sprijini cat mai multe autoritati locale si ONG-uri sa aiba acces la finantarea prin Instrumentele Structurale, tinand cont de posibilitatile reduse de cofinantare pe care unele dintre acestea le au. Autoritatile locale trebuie sa-si asigure surse de finantare si pentru cheltuielile neeligibile care pot aparea pe parcursul derularii proiectului.

f-s.ro: Cand va fi cunoscuta lista cheltuielilor eligibile?

R.C.:Proiectul de Hotarare de Guvern privind regulile generale de eligibilitate a cheltuielilor efectuate in cadrul proiectelor finantate din instrumente structurale, prin Programele Operationale se afla inca in dezbatere publica. in forma finala, aprobata de Guvern, a acestui act normativ va fi precizata limita cheltuielilor eligibile pentru elaborarea si managementul proiectelor.

f-s.ro: Cum va arata solicitarea de finantare, exista o forma a cererii in faza de draft care poate fi consultata?

R.C.: Draft-ul cererii de finantare se afla in procedura de consultari interne cu celelalte Autoritati de Management, urmand a fi publicata in perioada urmatoare. Trebuie mentionat ca a fost luata decizia sa fie folosita o singura forma de cerere de finantare pentru toate Programele Operationale, aceasta pentru a se asigura coerenta intre programe si a facilita completarea ei.

f-s.ro.: in cat timp vor primi beneficiarii banii din momentul in care depun solitarea de finantare?

R.C.: Se preconizeaza ca perioada de decontare a cheltuielilor va fi de aproximativ 60 de zile intre depunerea cererii de rambursare de catre beneficiar si pana cand banii ii intra in cont. O preconditie este insa completarea corecta a cererii de finantare si furnizarea tuturor documentelor justificative odata cu depunerea acestei cereri.

f-s.ro: Cine poate beneficia de prefinantare?

R.C.: Prefinantarea este acordata autoritatilor locale si ONG-urilor dupa aprobarea proiectelor, pentru a facilita demararea activitatilor proiectului (conform Ordonantei Guvernului nr. 29/2007). Normele metodologice de aplicare pentru aceasta Ordonanta sunt in curs de elaborare la nivelul Ministerului Economiei si Finantelor.

f-s.ro: Cand preconizati ca vor putea fi depuse primele solicitari de finantare?

R.C.: Dupa adoptarea Programelor Operationale de catre Comisia Europeana vor fi publicate Ghidurile Solicitantului si vor fi lansate primele cereri de proiecte. Se estimeaza ca primele cereri de proiecte vor fi lansate dupa mijlocul anului 2007.

f-s.ro: Va fi un termen limita de depunere a cererilor de finantare? Un beneficiar ar putea relua procedura de depunere daca, de exemplu, a uitat sa anexeze un document obligatoriu?

R.C.: Cererile de proiecte vor specifica foarte clar care sunt termenele pana la care se primesc proiecte, in functie de procedura adoptata de fiecare Autoritate de Management. in cazul in care un dosar depus nu este complet, proiectului ii va fi refuzata finantarea si va fi returnat solicitantului. Dosarul poate fi redepus dupa completare, daca nu s-a incheiat termenul in care se primesc cereri.

f-s.ro: Cum vedeti implicarea sectorului bancar in asigurarea cofinantarii?

R.C.: Se vede interesul din partea sectorului bancar, interes exista si din partea Ministerului Economiei si Finantelor pentru a stabili colaborari in vederea optimizarii accesului la fonduri pentru potentialii beneficiari. in acest sens, au avut deja loc doua intalniri intre reprezentantii ministerului si cei ai bancilor si modalitatile prin care se poate implementa aceasta colaborare sunt discutii cu Autoritatile de Management, pentru a se asigura o abordare coerenta.

f-s.ro: Ce reprezinta regula “n+3/n+2” si cum va afecta proiectele derulate de beneficiari?

R.C.: Regula n+3/ n+2 este o regula valabila la nivel de Program Operational. Pentru fondurile alocate in fiecare dintre anii perioadei 2007-2010 va functiona regula n+3 pentru toate programele Operationale, iar pentru perioada 2011-2013 se va aplica regula n+2. Aceasta regula se reflecta asupra beneficiarilor doar in mod indirect, adica va trebui ca ei sa respecte strict termenele stabilite in proiectele proprii, astfel incat Autoritatile de Management sa poata incheia la timp (in anul n+3/ n+2) cheltuirea si decontarea banilor alocati la nivel de program in anul n.

www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 152