Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

AM POS Mediu impune conditii mai restrictive privind cheltuirea fondurilor europene

Ministrul László Borbély s-a intalnit marti, 10 august 2010, la sediul Ministerului Mediului si Padurilor, cu beneficiarii de finantare prin POS Mediu, in cadrul Axei 1 - Apa, Apa uzata, si Axei 2 - Deseuri. Scopul acestor intalniri a fost accelerarea ritmului de implementare a proiectelor pentru care au fost deja semnate contracte pe cele 2 axe prioritare ale POS Mediu.

Ministrul a prezentat cu aceasta ocazie schimbarile aduse in legislatie si conditiile mai restrictive incluse in Contractul de Finantare, incepand cu data de 29 iulie.

„Am adus modificari in legislatie pentru a veni in sprijinul dumneavoastra. A fost modificata legislatia in domeniul achizitiilor publice pentru a rezolva problema contestatarilor de profesie. Orice firma este libera sa depuna contestatie, dar de acum trebuie sa depuna o garantie de 2% din valoarea contractului, bani pe care ii va pierde daca nu ii este admisa contestatia. Asadar, dupa solutionarea contestatiilor la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor, puteti semna contractele si lansa licitatiile. Asumati-va aceasta responsabilitate altfel vom pierde aceste fonduri daca veti continua sa stati pana cand se pronunta instantele de judecata. Aveti acum cadrul legal necesar pentru acest lucru”, a declarat ministrul László Borbély.

In ceea ce priveste modificarile aduse Contractelor de Finantare, ministrul a evidentiat faptul ca valoarea prefinantarii nu va mai fi de 30%, ci de 15% din valoarea eligibila, in prima transa, urmand ca urmatoarea transa de 15% sa fie alocata doar daca beneficiarul demonstreaza ca a cheltuit 80% din prima. Beneficiarii vor avea obligatia de a transmite cerere de rambursare in maxim 30 zile de la efectuarea fiecarei plati. De asemenea, acestia vor trebui ca, in primul an de la semnarea contractului, sa transmita minimum 4 cereri de rambursare, iar valoarea cererilor de rambursare sa fie egala cu cel putin 10% din valoarea contractelor semnate pana la acea data.

O alta modificare consta in faptul ca, in cazul in care intr-un interval de 4 luni de la primirea primei transe a prefinantarii, Beneficiarul nu transmite la Organismul Intermediar nicio cerere de rambursare care sa indeplineasca conditiile impuse, AM va putea incepe recuperarea sumei reprezentand prefinantarea acordata. De asemenea vor fi aplicate si sanctiuni privind nerespectarea clauzelor contractuale.

“In ceea ce priveste atitudinea dumneavoastra fata de aceste proiecte, va rog sa nu stati si sa asteptati sa vina altcineva sa va rezolve problemele. Sunt beneficiari care au lansat licitatiile din fonduri proprii, castigand astfel timp. Cand stiti ca s-a ajuns la semnarea contractelor nu stati luni de zile pentru lansarea licitatiilor”, a avertizat ministrul.

Sursa: www.mmediu.ro

Vizualizări: 122