Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Premierul Tariceanu: Atragerea de fonduri europene depinde de viabilitatea proiectului

Premierul Tariceanu, impreuna cu ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, s-a deplasat in comuna Chiojdeni pentru a evalua, la fata locului, starea infrastructurii rutiere, respectiv a DN care leaga comuna Chiojdeni de DE 85, aflat intr-o stare foarte avasata de degradare. „Sunt inca multe lucruri de facut, cu toate ca am alocat pentru infrastructura peste 1 miliard de euro”, a spus primul-ministru, precizand ca refacerea infrastructurii, in special in judetele afecate de inundatii, este prioritara.
Responsabilii locali au afirmat ca termenele pentru achizitiile publice prevazute in legislatia actuala sunt mult prea lungi si ca din acest motiv se ajunge la decalaje foarte mari intre decizia politica si demararea propriu-zisa a proiectelor.

intalnire cu autoritatile locale

in cadrul unei intalniri cu reprezentantii administratiei locale, primul-ministru a declarat ca alocarile bugetare pentru sprijinirea autoritatilor locale trebuie utilizate in mod corect, in favoarea cetateanului. „Vrem ca banii pe care ii cheltuim sa fie utilizati in mod corect”, a spus seful Executivului.

„Presedintele Consiliului Judetean a angajat investitii fara acordul Guvernului”, a spus seful Executivului, mentionand ca nu poate sa accepte astfel de situatii, de a fi pus in fata faptului implinit de catre reprezentantul administratiei locale. „Nu se poate ca fiecare sa faca legea dupa bunul plac. Votul nu le da legitimitatea de a se comporta discretionar. Nu accept un astfel de comportament”, a avertizat primul-ministru, precizand ca este de datoria prefectilor sa intervina in astfel de cazuri.
in acest context, premierul Tariceanu a reafirmat faptul ca autoritatile locale au la dispozitie fondurile europene si ca este de datorita primariilor si a consiliilor judetene sa propuna proiecte viabile de finantare.
Responsabilii locali au ridicat problema unei colectari deficitare a banilor la bugetele locale. Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu a spus ca primarii s-au plans de faptul ca nu reusesc sa stranga banii din amenzi si ca, din acest punct de vedere, ar fi mult mai utila inlocuirea amenzii cu munca in folosul comunitatii. „Nu suntem interesati sa-i amendam pe cetateni, ci sa le inducem un comportament corect fata de semeni, fata de societate”, a spus primul-ministru.
Reprezentantii autoritatilor locale i-au cerut premierului Tariceanu sprijin pentru trecerea unui domeniu al Agentiei Domeniilor Statului catre municipalitate, pentru constructia unui parc industrial. Primul-ministru a spus ca sprijina un astfel de proiect, in conditiile in care in Vrancea este foarte posibil sa apara probleme, intrucat industria confectiilor de tip lohn va cunoaste o relocare, in conditiile in care cresc salariile. „Autoritatile locale trebuie sa se gandeasca ce vor face in perspectiva si sa gaseasca solutii alternative si modalitati de atragere a investitiilor”, a spus premierul.

intalnire cu oamenii de afaceri

Primul-Ministru Calin Popescu-Tariceanu s-a intalnit si cu oamenii de afaceri din judet, pe care i-a asigurat de tot sprijinul Guvernului. „in ciuda incercarilor de a se acredita ideea ca in Romania exista oligarhi, doresc sa spun ca in Romania exista un mediu de afaceri competitiv, care se dezvolta”, a spus premierul Tariceanu, precizand ca mediul de afaceri este coloana vertebrala a Romaniei. „Ca prim-ministru am obligatia sa pretuiesc acest segment important, care creeaza locuri de munca, plateste impozite si taxe, bani din care putem finanta proiectele de investitii” a afirmat seful Executivului.
„Mediul de afaceri trebuie apreciat la justa valoare”, a spus primul-ministru, precizand ca datorita acestuia Romania are unul dintre cele mai rapide ritmuri de dezvoltare din Europa.

Reorganizarea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare

Calin Popescu-Tariceanu a confirmat afirmatiile ministrului Remes referitoare la reorganizarea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor. Primul-ministru a spus ca aceste masuri fac parte din logica eficientizarii activitatii institutiilor si eliminarea suprapunerilor care exista in prezent.
Premierul Tariceanu a spus ca nu intra in atributiile primului-ministru sa schimbe prefectii si ca evaluare acestora se face de catre Ministerul Internelor si Reformei Administrative. „Prefectii sunt evaluati exclusiv prin prisma performantelor lor. Nu exista la nivelul Guvernului un interes de a rezolva astfel de chestiuni pe criterii politice”, a spus seful Executivului.

Taxa de prima inmatriculare

Taxa de prima inmatriculare este o taxa de mediu instituita pe principiul „poluatorul plateste”. „Aceasta taxa respecta principiul unanim acceptat in Uniunea Europeana - poluatorul plateste” a spus primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu, precizand ca valoarea taxei nu va depinde de vechimea masinii, ci de gradul de poluare al acesteia.
ªeful Executivului a precizat ca este o taxa de mediu si nu este gandita sa aduca bani la buget, ci pentru a impiedica aducerea in Romania a masinilor poluante.
„Masurile luate respecta recomandarile Comisiei Europene”, a spus premierul Tariceanu.

Integrare europenana

ªeful Executivului a dat asigurari ca Guvernul va continua sa se concetreze pe integrarea europeana. „Dincolo de turbulentele politice, ca prim-ministru, am o responsabilitate si o datorie: trebuie ca Romania sa mearga inainte, pentru ca integrarea sa se realizeze cu succes”.
Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu considera ca in acest moment clasa politica ar trebui sa fie solidara cu obiectivele legate de integrare, si nu dezbinata. „Romania ar fi avut nevoie de eforturi concentrate ale autoritatilor, ale societatii, pentru ca avem cu totii aceeasi problema: ce facem pentru ca Romania sa progreseze rapid”, a spus premierul.
Primul-ministru Tariceanu a precizat ca le va cere minstrilor Cabinetului sa isi faca agenda in functie de aceste prioritati „Romania trebuie sa functioneze normal, iar pentru aceasta trebuie sa ne concentram eforturile toti. Acest lucru il face Guvernul si acelasi lucru trebuie sa il faca si administratiile locale”, afirmat seful Executivului.
Premierul Tariceanu a spus ca informatiile din Financial Times conform carora Marea Britanie si Franta au cerut o pozitie mai dura fata de Romania pe motive de coruptie, sunt „simple speculatii”.
„Singura institutie care ne evalueaza este Comisia Europeana. Am stabilit impreuna, in 2006, mecanismele de verificare corespunzatoare, cu 4 puncte de reper, iar modalitatea in care ne indeplinim obligatiile va fi relevata de raportul Comisiei din luna iunie. Nu exista motive sa credem ca ar exista un risc in lupta contra coruptiei”, a spus seful Executivului.
Primul-ministru Calin Popescu Tariceanu a fost insotit in vizita de lucru judetul Vrancea de Ludovic Orban, ministrul Transporturilor, Victor Paul Dobre, secretar de stat, Ministerul Internelor si Reformei Administrative, Camelia Spataru, Secretar de stat, Purtator de Cuvant al Guvernului si Mirel Talos, Consilier de stat.

Guvernul Romaniei - Biroul de presa

Vizualizări: 141