Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Fonduri europene pentru colectare selectiv a deseurilor in comuna Prundeni, jud. Valcea

Consiliul Local Prundeni a derulat proiectul „Colectarea selectiv a deseurilor in comuna Prundeni, jud. Valcea” finantat in cadrul Programului Phare CES 2005 „Schema de investitii pentru sprijinirea initiativelor sectorului public in sectoarele prioritare de mediu”.

Obiective generale ale proiectului

Obiectivul general al proiectului este de a sprijini cresterea economic a comunei Prundeni in vederea diminurii disparittilor economice si sociale fat de alte zone ale trii si este in concordant cu obiectivul general al programului PHARE 2005 de dezvoltare si implementare a politicilor si programelor pentru coeziune economic si social, prin proiecte in domeniul mediului si cu prevederile Planului National de Dezvoltare (PND).

Obiectivul specific al proiectului

Dezvoltarea si implementarea la nivel local a proiectului de gestionare a deseurilor: colectare selectiv, transport, valorificare deseuri colectate selectiv, tratare prin mruntire a deseurilor verzi inainte de compostare in gospodrie, reducerea cantittii de deseuri transportate la statia de transfer in vederea depozitrii. In acest fel se vor furniza facilittile de gestionare a deseurilor in vederea reabilitrii si protectiei mediului inconjurtor, prin: colectarea si transportul tuturor deseurilor mixte; Valorificarea deseurilor reciclabile; Tratare prin mruntire a deseurilor verzi, inainte de compostare in gospodrie; Reducerea cantittii de deseuri transportate la statia de transfer in vederea depozitrii; Reducerea impactului asupra mediului inconjurator a depozitelor de deseuri.

In cadrul proiectului, Consiliul Local Prundeni a achizitionat 1862 pubele de 120 l pentru colectarea deseurilor menajere ce au fost distribuite fiecrei gospodarii, 982 toctoare de grdina ce au fost distribuite la fiecare 2 gospodrii, un autocamion compactor pentru deseuri, a realizat 18 platforme pentru colectare selectiv a deseurilor (dotate cu containere de 1100 l), un container de 20 mc pentru depozitarea sticlei colectate in vederea valorificarii, a fost reabilitat locul de aruncare a deseurilor prin strangerea acestora, acoperirea cu pmant, inierbarea si imprejmuirea acestuia.

Grupuri tint

Grupurile tint sunt identificate prin:

  • locuitorii comunei Prundeni, in numr de 4.660;
  • cele 21 de institutii ale statului care functioneaza in aceasta comuna.

In afara beneficiarilor directi au fost identificati si beneficiari indirecti, acestia fiind:
  • Turistii in tranzit prin comuna Prundeni, dar si cei care vin s isi petreac timpul liber la sfarsitul sptmanii sau cu ocazia unor srbtori traditionale. Se estimeaz c anual comuna Prundeni este tranzitat sau gzduieste temporar un numar de 600 turisti.
  • 65 de agenti economici, majoritatea cu profil de activitate comert, care au posibilitatea incheierii de contracte pentru ridicarea deseurilor cu Serviciul Public de Salubrizare Prundeni.
  • Utilizatorii resurselor de ap subteran sau de suprafat, datorit eliminrii depozitelor stesti, neconforme si gestionrii deseurilor menajere generate in comuna Prundeni in conditii de sigurant pentru mediu.

Beneficiarii finali ai proiectului din cele 1719 de gospodrii ale comunei au fost informati cu privire la modalittile de colectare, care vor produce un compost de calitate foarte buna din deseurile vegetale proprii, pe care il vor putea utiliza in grdinile proprii si cu privire la Statia de transfer Drgsani care va valorifica ctre agenti economici reciclatori, deseurile colectate selectiv, respectiv: hartie-carton, plastice, PET, aluminiu si sticl.

Sursa: MDRT

Vizualizări: 789