Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Propunerile CE privind accelerarea investitiilor din instrumentele structurale ar putea intra in vigoare in vara

Parlamentul European a adoptat recent, in prima lectura, o pozitie favorabila cu privire la propunerea Comisiei Europene de modificare a Regulamentului 1083/2006 al Consiliului, referitor la fondurile structurale si de coeziune, in vederea accelerarii investitiilor cofinantate prin instrumentele structurale.

Propunerea va facilita absorbtia mai rapida a fondurilor alocate in cadrul programelor operationale, ca raspuns la efectele crizei financiare.

Romania face parte, alaturi de Ungaria, Letonia, Lituania si Estonia, dintre statele membre ale Uniunii Europene care vor beneficia de noile prevederi. Statele mentionate s-au confruntat cu o diminuare semnificativa a Produsului Intern Brut, in urma recesiunii economice. Din acest motiv, ele vor fi eligibile pentru acordarea de plati in avans in anul 2010 (2% din Fondul Social European si 4% din Fondul pentru Coeziune) si vor primi o transa suplimentara de pre-finantare in valoare totala de 776 milioane de euro. Din aceasta suma, Romaniei ii revin 278 milioane de euro. Acest flux de lichiditati va facilita efectuarea platilor catre beneficiari, permitand astfel derularea mai rapida a proiectelor care contribuie la crearea de noi locuri de munca si generand un ritm mai accelerat de absorbtie a fondurilor europene.

O noutate pe care o aduce propunerea Comisiei Europene este aceea ca stagiile de ucenicie pentru tineri, cursurile de formare profesionala si proiectele pentru lucrari publice, care in mod normal s-ar fi incadrat doar pentru finantare nationala, vor fi acum eligibile pentru finantare europeana.

Modificarile aduse Regulamentului 1083/2006 au in vedere inclusiv flexibilizarea regulii de dezangajare automata (obligatia statelor membre de a restitui sumele necheltuite).

In prezent, statele membre sunt obligate sa returneze Comisiei Europene toate fondurile pe care nu le-au utilizat timp de doi ani de la aprobarea cererii de finantare sau de trei ani in cazul UE-12 (cele zece statele membre care au aderat in 2004, Romania si Bulgaria), Portugaliei si Greciei.

Vechile proceduri prevedeau ca 2010 este anul in care trebuie sa fie dezangajate sumele ramase necheltuite din alocarile aferente anului 2007. Modificarea adusa regulamentului va inlatura riscul pierderii in acest an a fondurilor respective, noile reguli oferind o marja de timp mai mare pentru proiectele care nu au fost inca aprobate sau implementate in perioada specificata.

O alta modificare importanta adusa Regulamentului, care va accelera procesul de aprobare a proiectelor majore in domeniul mediului, vizeaza cresterea plafonului de finantare pentru aceste proiecte de la 25 la 50 de milioane de euro. Totodata, se stabileste un prag unic de 50 de milioane de euro pentru proiectele majore. In acelasi timp, proiectele din domeniul mediului cu o valoare cuprinsa intre 25 si 50 de milioane de euro nu vor mai fi supuse procedurii specifice de aprobare a proiectelor majore, procedura care necesita un timp mai indelungata de analiza.

In cursul negocierilor desfasurate in Grupul de lucru Actiuni Structurale al Consiliului Uniunii Europene, Romania a sustinut aprobarea rapid a propunerii de modificare a Regulamentului 1083/2006. De asemenea, europarlamentarii romani au avut interventii in plenul Parlamentului European, prin care si-au exprimat sustinerea pentru propunerile de modificare a regulamentului mentionat.

Noile prevederi urmeaza sa fie adoptate la nivelul Consiliului Afaceri Generale, la reuniunea din data de 14 iunie, si ar putea intra in vigoare in vara acestui an.

Sursa: www.dae.gov.ro

Vizualizări: 73