Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Infrastructura de turism din zona Sibiului va fi modernizata din fonduri europene

Miercuri, 12 mai 2010, au fost semnate doua contracte de finantare nerambursabila prin POR, DMI 5.2 „Crearea, dezvoltarea si modernizarea infrastructurii de turism, pentru valorificarea resurselor naturale si cresterii calitatii serviciilor turistice” in Regiunea Centru.

Depuse in anul 2008, proiectele solicita finantare pentru cresterea atractivitatii turistice a obiectivelor ce vor fi reabilitate:

  • Proiectul „Modernizarea si extinderea Hotel Casa turistilor” din Paltinis vizeaza modernizarea unor vile si cresterea capacitatii de cazare a acestora. Prevazut sa se deruleze pe o perioada de 24 de luni, proiectul are o valoare totala de peste 14,22 milioane lei, din care 7,87 milioane reprezinta suma nerambursabila. Pe langa lucrarile de modernizare a infrastructurii de cazare, se vor realiza activitati de dotare hotel cu doua ascensoare si cu alte echipamente de inalta calitate. Beneficiarul estimeaza ca un numar de 9 persoane vor fi angajate la finalizarea proiectului, datorita cresterii numarului de turisti.

  • Cel de-al doilea proiect prevede „Amenajarea domeniului schiabil in comuna Jina, arealul turistic Marginimea Sibiului”. Prin acest proiect va fi amenajata in zona o partie de schi, ce va avea si instalatie transport cablu, instalatie de zapada artificala, masina de nivelat zapada, precum si un drum de acces pe partie modernizat. Pentru implementarea acestui proiect beneficiarul a prevazut o perioada de 29 luni si un buget in valoare totala de peste 11,9 milioane lei, din care peste 6 milioane lei o reprezinta finantarea nerambursabila acordata. La finalul acestui proiect beneficiarul estimeaza cresterea numarului de pensiuni de la 49 la 59 si cu 50% a numarului de turisti in zona.

„Depunea proiectelor pe acest domeniu a fost suspendata in luna februarie a acestui an. Au fost depuse multe proiecte, care au depasit cu mult bugetul alocat, fapt ce demonstreaza ca reabilitarea, extinderea sau modernizarea infrastructurii turistice reprezinta o prioritate iar fondurile nerambursabile sunt o solutie concreta de dezvoltare.”, a declarat director general ADR Centru.

Din cele 58 proiecte depuse pe acest domeniu, 33 proiecte au fost respinse si un numar de 8 proiecte au mai ramas in curs de evaluare solicitand spre finantare 9,29 milioane euro. Alte 11 cereri de finantare sunt in etapa precontractuala premergatoare semnarii contractelor. Pana in prezent un numar de opt cereri de finantare, inclusiv cele semnate miercuri 12.05.2010, au fost aprobate spre finantare. Bugetul alocat acestui domeniu a fost depasit de catre proiectele depuse cu 18,14 milioane euro.

Sursa: ADR Centru

Vizualizări: 112