Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Achizitii publice: Noi propuneri pentru descurajarea “contestatorilor de profesie”

ANRMAP a lansat in urma cu doua saptamani spre dezbatere publica proiectul de modificare a OUG 34/2006 privind achizitiile publice. In urma analizei amanuntite a sistemului si a propunerilor venite din partea actorilor implicati in sistemul de achizitii publice, ANRMAP introduce noi masuri cu scopul de a eficientiza sistemul de achizitii publice.

Astfel, referitor la contestatii, legislatia prevede obligatia autoritatii contractante de a solicita ofertantului constituirea unei garantii, in cuantum de 2% din valoarea estimata a contractului de achizitie publica/acordului-cadru, in vederea participarii la procedura de atribuire. O noua masura propusa este aceea ca, in cazul in care ofertantul depune o contestatie, iar Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor o respinge, autoritatea contractanta sa retina contestatorului garantia de participare.

Presedintele ANRMAP, Cristina Traila, precizeaza ca aceasta propunere ar avea ca finalitate “reducerea numarului mare de contestatii care intarzie semnarea contractelor si stoparea abuzului <contestatorilor de profesie>”.

De asemenea, ca urmare a intalnirii bilaterale dintre reprezentantii Comisiei Europene si delegatia Romaniei condusa de presedintele ANRMAP, ce a avut loc pe data de 4 mai 2010, in propunerea de modificare a OUG 34/2006 va fi introdusa o noua definire a conceptului de parteneriat public privat:

„o forma a cooperarii dintre sectorul public si sectorul privat, in scopul finantarii, constructiei, renovarii, managementului sau intretinerii unei infrastructuri sau furnizarii anumitor servicii, care se concretizeaza prin atribuirea unui contract de achizitie publica sau prin atribuirea unui contract de concesiune.”


Pentru mai multe informatii privind proiectul de ordonanta pentru modificarea OUG 34/2006 privind achizitiile publice aflat in dezbatere publica, click aici

Cristina Pojoga,
www.fonduri-structurale.ro

Sursa: ANRMAP

Vizualizări: 121