Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Acces mai rapid la finantarea din fondurile structurale

Proiectele de dezvoltare regionala in Statele Membre cele mai afectate de criza economica vor dispune de un acces mai rapid la finantarea din fondurile structurale UE, conform noilor reguli adoptate miercuri, 5 mai, de deputatii europeni.

Ca parte a masurilor UE anti-criza, va creste nivelul platilor in avans pentru proiecte care contribuie la crearea de locuri de munca in tarile cele mai afectate de actuala criza.

Dispunand de sume totale de 347 miliarde de euro pentru perioada 2007-2013, politica de coeziune sociala a UE va contribui la stabilitatea bugetara si investitiile publice in regiunile UE. Instrumentele sale cheie sunt FEDR, al carui obiectiv este corectarea diferentelor de dezvoltare intre regiuni prin acordarea de ajutoare directe intreprinderilor mici si mijlocii, investitii in infrastructura si sprijinirea activitatilor de cercetare-dezvoltare, si FSE, care finanteaza masurile nationale si regionale pentru stimularea ocuparii fortei de munca si ajuta lucratorii sa se adapteze la schimbarile economice.

Ca raspuns la criza economica, institutiile UE au convenit accelerarea fluxului de finantare pentru proiecte din domeniul dezvoltarii regionale si simplificarea regulilor de implementare a fondurilor structurale pentru a oferi posibilitatea autoritatilor publice de a continua sa investeasca in proiecte europene in ciuda constrangerilor bugetare.

Cresterea volumului platilor in avans, inclusiv pentru Romania

Parlamentul European a sustinut cresterea volumului platilor pentru proiecte din Romania, Ungaria, Letonia, Lituania si Estonia. Aceste tari s-au confruntat cu o scadere majora a PIB-ului in urma recesiunii economice. Din acest motiv ele vor fi eligibile pentru acordarea de plati in avans in 2010: 2% din FSE si 4% din FC.

Cursurile de formare profesionala, stagiile de ucenicie pentru tineri si proiectele pentru lucrari publice, care in mod normal s-ar fi incadrat doar pentru finantare nationala, vor fi astfel eligibile pentru finantare europeana.

Comisia Europeana propusese initial sa permita Statelor Membre aplicarea rambursarii de 100% a platilor interimare care provin de la Fondul Social European pentru perioada 2009-2010, dar deputatii europeni au considerat ca finantarea completa, chiar daca temporara, este impotriva principiului co-finantarii de catre UE si Statele Membre si ar fi prea costisitoare si complicata.

Mai mult timp pentru Statele Membre pentru utilizarea fondurilor europene


Regulile privind "dezangajarea" fondurilor vor fi simplificate (pentru fondurile angajate in 2007) pentru a oferi Statelor Membre o perioada mai lunga de timp pentru utilizarea fondurilor UE. In prezent, Statele Membre sunt obligate sa returneze Comisiei toate fondurile care nu au fost utilizate timp de doi ani de la aprobarea cererii de finantare sau trei ani pentru UE-12, Portugalia si Grecia. Noile reguli vor oferi o marja de timp mai mare pentru proiecte care nu au fost inca aprobate sau implementate in perioada specificata.

Simplificarea finantarii

Deputatii au sustinut simplificarea masurilor de implementare a fondurilro structurale. S-a convenit asurpa unui prag unic de €50 milioane pentru "proiecte majore." Aceste proiecte nu isi vor pierde finantarea din cauza procedurii de "dezangajare" si vor fi eligibile pentru finantare de la mai multe programe UE.

Proiecte care promoveaza eficienta energetica si utilizarea energiilor regenerabile pentru locuinte vor putea beneficia de aceasta finantare din programe UE multiple. In plus, se vor crea instrumente de inginerie financiara pentru a sprijini astfel de proiecte.

Sursa: Parlamentul European

Vizualizări: 105