Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Parlamentul European cere un control mai strict al fondurilor europene

Parlamentul a votat miercuri descarcarea de gestiune pentru 2008 pentru aproape toate institutiile si agentiile UE. Deputatii vor lua peste doua saptamani decizia cu privire la descarcarea de gestiune pentru Consiliu din cauza negocierilor in curs.

Control mai strict al fondurilor pentru agricultura

In ceea ce priveste bugetul Comisiei Europene, care gestioneaza cea mai mare parte a bugetului UE, Parlamentul a decis acordarea descarcarii de gestiune. Deputatii au salutat imbunatatirile din ultimii ani, de exemplu marja de eroare pentru agricultura a fost, in 2008, pentru prima oara sub 2%.

In capitolul referitor la Politica Agricola Comuna se "ia act cu ingrijorare de diferenta importanta intre statele membre in ceea ce priveste ratele de eroare constatate la fata locului in punerea in aplicare a ajutoarelor pe suprafata (0,20% in Franta, 0,24% in Regatul Unit, 0,3% in Germania, 3,70% in Grecia, 12,57% in Romania si aproximativ 6% in Bulgaria) si insista asupra necesitatii de a nu periclita credibilitatea globala a sistemului". Totodata se solicita "adoptarea de masuri urgente, bine directionate, care sa aiba drept rezultat atat descarcarea administrativa pentru statele membre cu nivelul cel mai inalt de performanta, cat si contramasuri eficiente".

Mai multa transparenta in Statele Membre si in Comisie

Problema generala legata de controlul fondurilor UE se afla la Statele Membre, care utilizeaza 80% din bugetul UE. Majoritatea Statelor Membre nu elaboreaza declaratii de management national, dupa cum a solicitat Parlamentul in repetate randuri.

Deputatii doresc mai multa transparenta in cadrul Comisiei Europene, ca de exemplu informatii publice despre membrii care se afla in diferite grupuri de experti si de lucru, crearea unui registru public al ONG-urilor care primesc fonduri UE si un cod de conduita revizuit.

Aspecte relevante pentru Romania si Bulgaria
In raportul elaborat de Bogusław Liberadzki care se refera la descarcarea de gestiune pentru Comisia Europeana, in sectiunea dedicata Romaniei si Bulgariei se arata ca Parlamentul "este preocupat de deficientele inregistrate in gestionarea fondurilor de preaderare de catre autoritatile nationale din Bulgaria si Romania si saluta masurile puse in aplicare de catre Comisie, inclusiv intreruperea platilor, monitorizarea atenta si cooperarea cu cele doua state membre, toate acestea conducand la o imbunatatire semnificativa a situatiei".

In continuare se "ia act de suspendarea de catre Comisie, in iulie 2008, a platilor destinate Romaniei in cadrul Programului SAPARD, ca urmare a deficientelor si neregulilor identificate de serviciile sale si saluta planul de actiune prezentat de Romania pentru solutionarea acestor deficiente, care i-a permis Comisiei sa anuleze suspendarea platilor in iulie 2009".

Se saluta informatiile actualizate primite de la Comisie privind stadiul executiei fondurilor UE in Bulgaria si Romania. "Totusi exista inca incoerente si neregularitati in rapoartele prezentate privind progresele inregistrate (...), eforturile sale (ale Comisie) de a evalua progresele realizate in sistemul administrativ si judiciar sunt zadarnicite de modelele actuale ale rapoartelor privind progresele inregistrate".

Ce inseamna exact „descarcarea de gestiune?
Descarcarea este decizia prin care Parlamentul European inchide „un ciclu bugetar”. El hotaraste daca acorda descarcarea pe baza unui raport al Curtii de Conturi si a recomandarilor Consiliului. Scopul este de a verifica daca fondurile au fost corect cheltuite si de a identifica exact veniturile si cheltuielile anuale.

Sursa: Parlamentul European

Vizualizări: 101