Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Sprijin elen in domeniul accesarii fondurilor europene

Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian a primit joi, 19 aprilie 2007, vizita ministrului Dezvoltarii din Republica Elena, domnul Dimitris Sioufas.

Vizita ministrului grec in tara noastra se inscrie intr-un turneu de lucru care include Romania, Bulgaria si Turcia, cu scopul principal de a promova programe pentru dezvoltarea regiunii.

In deschiderea discutiilor, ministrul elen al Dezvoltarii a salutat aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, exprimandu-si increderea ca tara noastra se va constitui intr-un partener important in promovarea politicilor Uniunii.

In ceea ce priveste Romania, dl. Dimitris Sioufas a accentuat asupra relatiilor traditionale dintre cele doua tari, atat in plan economic dar si in plan politic si cultural. Domnia Sa a sustinut intentia unui numar important de companii elene de a participa la procesul de privatizare din sistemul energetic romanesc si consolidarea colaborarii celor doua state la nivelul comuniunii energetice nationale.

Oficialul grec a asigurat partea romana de tot suportul in domeniul accesarii fondurilor europene si pentru dezvoltarea schimburilor comerciale.

Ministrul roman a multumit guvernului elen pentru sprijinul acordat Romaniei in procesul de aderare la Uniunea Europeana.

Domnul Varujan Vosganian considera ca, primul pas in dezvoltarea relatiilor dintre cele doua tari a fost facut prin buna colaborare la nivelul Comisiei de energie a UE. Domnia Sa a sustinut contributia investitorilor greci din Romania in dezvoltarea relatiilor economice si a salutat interesul lor pentru privatizarile din sectorul energetic romanesc.

Ministrul roman a propus oficialului grec o mai buna colaborare in sustinerea proiectului demarat de Romania pentru a dezvolta o bursa regionala de energie (OPCOM).

La sfarsitul discutiilor, cei doi oficiali au acceptat idea infiintarii unei comisii de experti care sa ofere asistenta atat investitorilor greci interesati de piata romaneasca, precum si celor romani interesati de a investi in Republica Elena.

Ambele parti au aceptat faptul ca trebuie demarat un protocol de reactivare a acordului dintre cele doua state, acord semnat in 1977.

La invitatia ministrului grec, domnul Varujan Vosganian va efectua o vizita de lucru in Grecia, cel mai tarziu in vara acestui an.

In anul 2006 schimburile comerciale ale Romaniei cu Grecia au atins nivelul de 988 milioane euro, din care 507 milioane - export si 481 milioane - import. Soldul balantei comerciale este de 26 milioane euro, favorabil Romaniei.

Ministerul Economiei si Finantelor

Vizualizări: 107