Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Ministrul Attila Korodi a prezidat Reuniunea privind programarea proiectelor de apa/apa uzata care vizeaza finantarea investitiilor aferente in cadrul POS Mediu

Ministrul Attila Korodi a prezidat Reuniunea privind programarea proiectelor de apa/apa uzata care vizeaza finantarea investitiilor aferente in cadrul POS Mediu

Ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila KORODI a prezidat vineri dimineata, la sediul institutiei, Reuniunea privind programarea proiectelor de apa/apa uzata care vizeaza finantarea investitiilor aferente in cadrul POS Mediu, incepand cu anul 2007. La reuniunea de vineri au fost prezentate aspecte privind sistemele integrate de infrastructura de apa/apa uzata in judetele Giurgiu, Calarasi, Brasov, Tulcea si Teleorman, judete in care proiectele sunt in faza avansata de pregatire.

In deschiderea discutiei, ministrul Attila Korodi a precizat ca pentru o absorbtie eficienta a fondurilor de la Uniunea Europeana, MMDD trebuie sa se asigure ca proiectele pe care le propune spre finantare sunt eligibile si corect implementate. „Observ ca la nivel national exista mai multe abordari ale problematicii investitiilor de apa, in functie de judete, in locul aplicarii unei singure modalitati de lucru. Procedurile EIA (Evaluarea Impactului asupra Mediului) trebuie sa fie clare si uniforme si cat mai accesibile pentru toate judetele din Romania, astfel incat proiectele de infrastructura de apa sa parcurga aceeasi procedura, in acelasi moment”, a subliniat Attila KORODI.

Scopul reuniunii este de a evalua stadiul pregatirii proiectelor, cu accent pe capacitatea institutionala a beneficiarilor finali privind implementarea proiectelor. Pentru ca proiectele sa primeasca finantare de la UE, Ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile a subliniat faptul ca „este important ca administratiile locale sa se asocieze pentru a gasi solutii prin care sa fie facilitata implementarea proiectelor dar si pe probleme cum sunt aparitia operatorului regional. Un alt aspect important pentru proiecte, primordial pentru acceptarea acestora de catre CE, este reprezentat de proprietatea terenurilor unde urmeaza sa fie implementate proiectele. Daca toate aceste aspecte sunt clare, sunt convins ca putem concepe proiecte performante iar documentatiile pot ajunge in vara aceasta la Bruxelles”.

Reprezentantii Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile au evidentiat faptul ca atragerea fondurilor prin Programul Operational Sectorial depinde in foarte mare masura de implementarea axei prioritare I (Apa potabila si canalizare: Extinderea si modernizarea sistemelor de apa si apa uzata), dar si de proiectele ce urmeaza sa fie dezvoltate in acest domeniu. Succesul proiectelor propuse catre CE depinde de modalitatile in care autoritatile locale pun in aplicare strategia discutata alaturi de Comisia Europeana dar si de felul in care autoritatile locale vor putea sa isi stabileasca asociatia si operatorul regional. Daca aceste doua lucruri nu sunt bine conturate in proiect, acesta nu va putea fi finantat si nu va putea fi transmis la Bruxelles.

Tot in cadrul acestei intalniri a fost subliniat faptul ca POS-ul este in proces avansat de aprobare de catre Comisia Europeana (cel mai probabil in luna iunie a acestui an), iar proiectele de infrastructura de apa trebuie sa fie finalizate pana la momentul in care programul va fi aprobat.

La reuniune au participat reprezentantii Autoritatii de Management pentru POS Mediu ai Organismelor Intermediare pentru POS Mediu, ai Ministerul Finantelor Publice (Oficiul Phare de Contractare si Plati - OPCP), reprezentantii autoritatilor locale beneficiare ale proiectelor, ai Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, ai agentiilor locale de protectie a mediului dar si firmele de consultanta responsabile pentru pregatirea proiectelor si expertii Programului JASPERS.

La inceputul saptamanii viitoare discutiile vor fi continuate, analizandu-se aspecte privind sistemele integrate de infrastructura de apa/apa uzata in judetele Cluj, Salaj, Gorj, Olt si Sibiu, alte judete pentru care proiectele sunt in faza inaintata de pregatire.

Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile - 13.04.2007

Vizualizări: 84