Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Un manager de proiect pe fonduri europene pentru HR poate castiga 5.700 de euro pe luna!

Expertii care implementeaza proiectele care presupun obtinerea unei finantari de la Uniunea Europeana in cadrul POSDRU castiga intre 100 si 300 de lei pe ora, adica de la 24 la 70 de euro pe ora, in functie de experienta profesionala.

"Rolul unui expert este extrem de important pentru orice fel de proiect, nu doar in cazul proiectelor POSDRU, deoarece acestia trebuie sa asigure buna implementare a proiectului atat din punct de vedere al managementului de proiect, cat si al expertizei specifice cerute pentru implementarea unor activitati ale proiectului", spune Dragos Jaliu, partener al companiei de consultanta Structural Consulting Group.

Implementarea unui proiect POSDRU este asigurata de catre o echipa formata din experti cu responsabilitati pe implementarea activitatilor proiectului si din echipa de management a proiectului care este la randul ei formata din experti cu responsabilitati in managementul proiectului.

"De exemplu, daca discutam despre un proiect de instruire a somerilor in dobandirea de abilitati antreprenoriale, formatorii (trainerii - n.r.) care livreaza cursurile sunt experti care fac parte din echipa de implementare. Acestor experti li se adauga cei din echipa de management a proiectului: managerul de proiect, expertul financiar, juristul, care im preuna formeaza echipa de implementare."

In cazul proiectelor POSDRU exista trei tipuri de experti: A, B si C, in functie de numarul de ani de experienta in domeniu, tariful pe ora fiind diferit in functie de tipul de expert.

De exemplu, un expert de tip A, care trebuie sa aiba minim cinci ani de experienta profesionala, poate sa castige maximum 300 de lei pe ora in cazul proiectelor pe resurse umane desfasurate la nivel national (strategice), ceea ce inseamna ca daca are prevazute pentru implementarea proiectului 4 ore pe zi, intr-o luna va avea castiguri lunare de 24.000 de lei (5.700 de euro). Personalul administrativ, secretariat si personalul auxiliar poate sa castige pana la 75 de lei pe ora in cazul proiectelor de resurse umane desfasurate la nivel national si 50 de lei pentru cele dezvoltate la nivel regional.

"Credibilitatea unui proiect este data si de experienta solicitantului in domeniul respectiv. In acest sens, unei firme care solicita finantare intr-un domeniu in care are suficienta experienta, ii este usor sa identifice experti in domeniul socio-economic in care isi desfasoara activitatea", precizeaza Jaliu.

Cand si cum se desemneaza expertii intr-un proiect?

Firma care doreste sa solicite o finantare europeana trebuie sa isi desemneze expertii inca din faza de scriere a cererii de finantare, din faza de identificare a activitatilor proiectului si implicit a desemnarii responsabilitatilor.

"In cazul proiectelor de resurse umane, transmiterea CV-urilor expertilor se face in cea de-a treia etapa de evaluare a proiectelor, cea a verificarii eligibilitatii solicitantului, dupa ce proiectul a trecut de etapa de evaluare tehnica si financiara. Dar solicitantul trebuie sa se gandeasca la expertii pe care ii va folosi in proiect din punct de vedere al cerintelor minime de experienta si calificare inca din faza de alocare a responsabilitatilor pe activitatile propuse si elaborare a bugetului", mai spune Dragos Jaliu.

El precizeaza ca desemnarea numarului expertilor si a cerintelor minime de calificare si experienta se face plecand de la specificul activitatilor propuse prin proiect.
"Un expert poate sa fie responsabil de mai multe activitati din proiect. Astfel se asigura o mai buna coordonare a activi ta tilor proiectului si a echipei, dar trebuie avute in vedere constrangerile de timp, numarul orelor pe zi pe care un expert implicat in mai multe proiecte poate sa-l raporteze si care nu trebuie sa depaseasca 10-12 ore."

Dragos Jaliu precizeaza ca multitudinea domeniilor in care se acorda finantare europeana face imposibila o estimare a numarului de experti existenti pe piata.

Sursa: www.zf.ro

Vizualizări: 592